2007. november 17-én a tápiószentmártoni Sportcsarnokban tartották meg a III. Nemzetközi Hurkatöltõ Fesztivált, a Márton-napi rendezvénysorozat zárásaként.

Az eseményrõl  egy bezsámolót is megírtunk, de árulkodjon a hangulatról rövid videónk ( itt Szűcs Lajos, Pest Megye Közgyűlésének Elnőke is nyilatkozott a tapiokultura.hu-nak) és galériánk.is.

Galéria

Messze járnánk az igazságtól, ha azt állítanánk, hogy ezen a novemberi harmadik hétvégén, a Tápió-vidék minden izgalmasabbnak ígérkező programjáról tudomásunk volt. Azt viszont így is bizton kijelenthetjük: a Tápiószentmártoni Hurkatöltő Fesztivál a legsikeresebb rendezvények egyike lehetett.

 

 

A Sportcsarnokban - Túri Istvánné vezetésével - jó néhányan igyekeztek mindent előkészíteni harmadik alkalommal megrendezésre kerülő gasztronómiai versengésre.

Egy egyszerű disznóvágás alkalmával is komoly csatateret készítünk elő a család asszonyainak, és a teknőtől a megtisztított fokhagymáig, minden ilyenkor szokásos alkalmatosság kezünk alá varázslása is bőven ad munkát. Azt elképzelni sem tudom, hogy 50 csapat számára, hogyan lehetett mindenről gondoskodni.
 

Reggel hat órára nem csak a jobb sorsra érdemes állatok és hurkákba való töltésükhöz szükséges felszerelések, a zenészek, énekesek, az egybegyűltek szórakoztatására, színpadra kívánkozó szereplők álltak már készenlétben, de a jó reklámnak, és szíves invitálásnak köszönhetően néhány televízó társaság stábja is ott forgolódott már porondon. (Ha jól láttuk, a Hír TV és Duna Televízió is megtisztelte érdeklődésével a rendezvényt.)

 

 

Volt is „képanyag”, bőven. És igencsak pörögniük kellett a felvevőgépeknek, hogy a képkockákba a fűszeres illatok minden aromája belekerülhessen. A csarnokba bejutó szerencséssekkel együtt sétálhattak a riporterek, asztaltól-asztalig. Ízek, zamatok, receptek sokasága, ötletesebbnél ötletesebb kellékek, technikák sokfélesége mellett, egy dologban mindegyik csapat hasonlított egymásra. Az utánozhatatlan, a felülmúlhatatlan, az évszázadok alatt generációról-generációra szálló recept, amit a teknő fölé hajoló 4-5 ember most éppen a tökéletesség csúcsit ostromolva vadít meg a saját titkos fűszerkombinációjával, no ez a csoda pontosan ennél brigádnál ölt testet, a nyilvánvalóan győztes hurka bőrébe bújtatva. 50 asztalnál esküdtek meg arra, hogy zsűrinek ilyen könnyű dolga még étekalkotók csataterén soha nem volt.  Csak ezt az egy falat bőrös csodát kell megkóstolni, és a többi tévedéssel, gyenge kísérlettel már ne is rontsák el gyomrukat.

 

 

Érdemes volt dicsérnie is az ügyes kezű mesterek szakértelmét, felszerelését, látható összeszokottságát, vidám feliratú kötényét, vagy ami éppen eszébe jutott a szépszavú méltatónak. Ha ugyanis a látottak alapján csatlakozott csapattagok győzelmi álmainak szövögetéséhez, jó eséllyel számíthatott a hurka elkészítésének legfontosabb, és egyedüli nélkülözhetetlen kellékére: egy korty finom házi pálinkára.

Aki még is lemaradt a kínálásról, annak sem kellet bánkódnia, hiszen a környék egyik leghíresebb pálinkafőzdéjének zamatos gyümölcspárlataival kárpótolhatta magát. 

 

Éhes sem maradt senki, hiszen a csapatokhoz nem tartozó kíváncsiskodók, a versenyen kívüli portékából egésznap vásárolhattak finom falatokat.

A verseny a jó hangulat, az egész sportcsarnokot betöltő vidámság ellenére sem lehetett komolytalan.

Nemzetközileg is elismert mesterszakácsok, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Vendéglős és Hagyományőrző Bizottság tagjai, az említett szervezet elnökének, Németh Józsefnek a vezetésével döntötték el a győztesek sorrendjét.

 

 

Segítségükre az összesen 150! étel végig kóstolásában a környékbeli húsipari, idegenforgalmi, turisztikai vállalkozókat, támogatókat, szponzorokat is magában foglaló Társadalmi zsűri volt.

A tapiokultura.hu két szerkesztője -  lehetősége szerint - igyekszik saját településén, Nagykátán kívül is minél több környékbeli településéről gyűjtögetni a kulturális, közösségi híreket. A Tápió partja mentén lévő falvak, városok összessége együtt jelenti ezt a kistérséget. Kultúránkhoz, programjainkhoz, ünnepeinkhez hozzátartoznak azok a kapcsolatok is, amit a határainkon túli magyarsággal ápolunk.

 

 

Igyekszünk mindazokról az eseményekről, kezdeményezésekről, testvér-települési partnerségekről hírt adni, amelyek az országhatáron túl élő magyarokkal kapcsolatosak.

A Tápiószentmártonban Csallóközből, Dunaszerdahelyről, Csiliznyárádról, a Vajdaságból és Erdélyből, Szentegyházáról is érkeztek versenyzők.

Isten hozta mindannyikat! Köszönet azoknak, akik meghívásukkal invitálták a rendezvényre őket, hogy jelenlétükkel színesítsék e kiváló programot.

{flv}Hurka Szucs_01_1{/flv}

Czerván György Országgyűlési Képviselő és Szűcs Lajos Pest Megye Közgyűlésének Elnöke is jelen volt fesztiválon.

Helyesbítem is magam: nem csak jelen voltak, de Elnök úr csapata a véres küzdelemben is sikeresen vett részt. A véreshurka kategóriában megőrizték tavalyi elsőségüket.

(Elnök úrnak ezúton köszönjük, hogy a munkadandárjában megzavarva is a rendelkezésünkre állt, és egy rövid riportban beszélgetett velünk is!)

 

 

Nagyon sok minden maradt ki még e beszámolóból. A teljes igazság kiderítésére a IV. Tápiószentmártoni Hurkatöltő Fesztivál 2008-ban ad majd alkalmat. 

A fesztiválon terítékre került Kútvölgyi Mihály, Vér János, Vér Jánosné Aranyszarvas földjén című szakácskönyve is. A pazar kiállítású könyvvel,  rövidesen  külön is foglakozunk majd.

Gratulálunk a szervezőknek, a versenyzőknek és nevükben is köszönjük a támogatóknak, a szponzoroknak, a fáradhatatlanul kóstolgató ítészeknek, a közreműködő fellépőknek, a portékájukkal a programokat színesítő kézműveseknek e kiváló program megvalósítását.

A szakmai zsűrit  Németh József- Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Vendéglős és Hagyományőrző Bizottság Elnöke vezette.

 

Zsűri tagok:

Csetneki László -MNGSZ Észak Büki Régió elnöke

Jankó István-     MNGSZ Észak Büki Régió elnök

Szabó Pál -         MNGSZ Gasztronómiai nagykövete

Gombi Anikó -   MNGSZ Versenybizottságának elnöke 

Társadalmi zsűri tagjai:  Fejős Pál, Földes István, Kocsi János, Kurunczi János, Vizinger György, Vass Csaba, Dr. Dénes Ákos, Nagy Géza, Frank Gábor 

Főbb támogatók:  

Tápiószentmárton Önkormányzata, Fejős Hús KFT, Kincsem Pincészet 

A győztes csapatok: 

Hurkakülönlegességek:  

1. Sovány Malac Vágta csapata                                      

2. Lilaakác Tóalmási Nyugdíjas Klub csapata                                      

3. Dederka Tápiószentmárton Nyugdíjas Klub csapata 

Véreshurka:     

1. Pest Megyei Önkormányzat csapata                      

 2. Gasztromókusok                        

3. Rebisz Humán Power 007 csapata 

Fehérhurka: 

1. Tóalmási Vállalkozók csapata                 

2. Cserépfalui Ínyenc Klub csapata                 

3. Gombosfalu csapata

  

(És ha már a jó tápiszemtmártoniak  - reményeink szeint  -  megtisztelték figyelmükkel honlapunkat, had tálaljunk elébük mi is még egy pótvacsorát. A Nagykáta Színjátszó Egyesület teátristái november 24-én, szombaton 19 órától várják a Művelődési Házba a Kaviár és lencse c. darabjuk közönségét. A közel három órás, három felvonásos olasz vígjáték, garantált kikapcsolódást jelent a vidámságra fogékony publikum számára. Honlapunk előző oldalain bőséggel olvashatnak a nagyszerű produkcióról.)