Kevés rendezvényről mondható el, hogy nem csak a falu, (valljuk be őszintén, manapság már ez is nehéz vállalkozás), és nem is csak a Tápió-vidék figyelmét kelti fel, de a Kossuth Rádió élő tudósításának, és többek között a Music Fm, a Class Fm, M1, Duna Tv, valamint egy napilap hetekkel ezelőtti beharangozójának is köszönhetően országos érdeklődés övezi. A most már hagyományosnak mondható II. Tápiósági Rétes Fesztivál rendezőinek ez sikerült. Számos olyan vendéggel találkoztam a nap folyamán, akik pl. a reggeli, élő rádióközvetítés hírére ültek autóba, vagy vonatra és érkeztek a falunkba az ország különböző pontjáról.
A Szerző képei (Még mindig nyúlik a sági rétes, Betekeredtek a sági rétesek)

A fesztivál remek alkalom arra, hogy széles körben mutathassuk meg a falu szorgalmas kezeinek munkáját is. Tavaly a szebbnél szebb gobelin munkák kerültek kiállításra a helyszínül szolgáló sportcsarnok galériáján, idén pedig a szintén kivétel nélkül kézzel készült, hímzett falvédők kerültek „terítékre”. Ezek javarészt a falunkban egykoron állt parasztházak konyháit díszítették. Sokakon ennek okán az idő nyomai hagytak már foltot.

A házigazdák lelkesedését tükrözi csapataik sokszínűsége. Vállalkozók, pedagógusok, sportkör, polgárőrök, hagyományőrzők, baráti társaságok, családok több generációval képviselték magukat.

Szigorúan a tényekre alapozva beszámolómat: az előre tervezett maximálistól is több, 28 nevezett csapat, több mint egy mázsa lisztből, kb. 40 kg túróból, közel 100 fej káposztából, számtalan egyéb alapanyagból, 151 különböző ízű, saccolni sem merek a pontos számra, de több ezer szelet rétest készített. 3 kategóriában, számtalan díjjal és különdíjjal jutalmazta idén is a szakavatott zsűri a csapatokat. Egyetlen társaság sem maradt elismerés nélkül.

Természetesen ezúttal is megválaszolásra került a kérdés, „Ki lesz a Tápió-ság rétes sütő királya vagy királynője?” Bár idén is bőven volt jelentkező a királyi címre, 2014-ben is királynőt, pontosabban királynőket, a Kávai Jóbarátokat koronázhatta meg a zsűri.

Most került először átadásra a Rétes készítők Oscar díja, amely a legfinomabb, a legszebb, a legkülönlegesebb… – az eredményt ismerve most már azt is elmondhatjuk –, a legegészségesebb rétes készítője vehette át. A zsűrit első alkalommal a Badacsonyi család reform rétese nyűgözte le olyannyira, hogy a díjat nekik ítéljék.

A tavalyihoz hasonlóan idén is a legnagyobb érdeklődés a sági gézengúzok bemutatója iránt volt. De a Tápiósági Gézengúz Óvoda óvónői nem csak a lelkes gyerekek felkészítésében, hanem a rétes húzásban is tisztes helyt álltak. Hagyományos húzású, különleges töltelékű kategóriában bronz eredménnyel, illetve a Szabadtűzi Lovagrend különdíjával gazdagították óvodájuk dicsőségfalát. (Ahogyan pedig kézen fogva, libasorba, színpadra szaladtak, az mindenkinek mosolyt csalt az arcára!)

A rendezvényt egész napos, színvonalas műsorsorozat kísérte. Fellépők voltak: Ihos József Kató néni, Szegedi Csaba nóta és népdal énekes, akit Bartos Mihály kísért, a Bazsalicska citerazenekar, Vadvirág Nyugdíjasklub, Tápiósági Gézengúz Óvoda.

Jómagam egy rendkívül sokszínű napot tudhatok magam mögött. Részese lehettem annak a kis csapatnak, akik a falvédő kiállítást készítették, ráadásképp nagymamám, dédnagymamám keze munkáját is kifüggeszthettük. Legújabb hobbimnak is hódolhattam a nap folyamán és fotózhattam. Családommal egyike lehettünk azon csapatoknak, ahol három generáció húzta a rétest, és nem utolsó sorban, de számomra újdonságként, publikálhatok egy rövid összefoglalót, remélem sokak örömére, és megelégedésére.

Ezúton is gratulálok a rendezőknek, Szabó Beáta művelődésszervezőnek, Hegedűs György alpolgármesternek, és ismét külön köszönet illeti Vér Jánost, a falunkat népszerűsítő fáradozásaiért. Töretlen sikert kívánok a jövő évi III. Tápiósági Rétes Fesztivál szervezéséhez.

Kun-Halasi Katalin