2008. október 31-én a Nagykátai Székhelyű Közös Fenntartású Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat Tápiósági Irodája Halloween- partyt szervezett. Ilyen esemény ezen a településen első alkalommal került megszervezésre.

Az alapötlet az volt – mivel egy globalizált világban élünk –, hogy megismertessük a gyermekeket egy másik ország kultúrájának egy szeletével, egy másik nép hagyományával, hiszen a Halloween ünnep játékossága által a gyermekek nyitottá, érdeklődővé tehetők.

„Halloween mai szimbólumai - boszorkányok, fekete macskák, tökök, gyertyák, maszkok, ünnepi étkezések - végső formájukat Amerikában nyerték el, de Halloween ünnepének gyökerei az ősi kelta valláshoz nyúlnak vissza. Az ünnepek a tudattalanunk legmélyebb rétegeiből táplálkoznak, onnan, ahol a legerősebb érzéseink lakoznak. Ha egy gyermek boszorkánynak, ördögnek vagy kísértetnek öltözik, és úgy is viselkedhet, mint ezek a mágikus figurák, ez azt jelenti, hogy az ő szerepükben az ő titkos hatalmukból is részesülhet. Ilyenkor a gyermekek féktelenkedhetnek, kiengedhetik elfojtott energiáikat.”

A Halloween-party előtt két nappal a gyermekeknek alkotóházat rendeztünk, ahol maguk készíthették el a dekorációt és faraghatták ki a tököket. Az eseményt az egész településen meghirdettük plakátokkal és a település, valamint az iskola honlapján is közzétettük. A party-ra sok gyermek és szülő is érkezett.

A szülők önkéntes segítséget nyújtottak a szendvics és tea készítésében, de olyan szülők is akadtak, akik bár eljönni személyesen nem tudtak, sütöttek és küldtek nekünk süteményt. Dömsödi Erzsébet sokat segített a rendezvény megszervezésében és lebonyolításában.

A helyi pékségből ingyen kaptunk kenyeret, az önkormányzattól cukrot, aziskolától projektort, a sportcsarnoktól mikrofonokat, a településen élő idős néniktől tököt, amit kifaraghattunk, így az egész településen érezhető volt a pozitív hozzáállás. 

Ezúton is köszönjük mindenkinek a segítséget.

A program délután három órakor kezdődött. Nem kis meglepetésünkre, sok gyermek jelmezbe öltözött, erőfeszítéseiket egy emléklappal köszöntünk meg. A gyermekek körében a karaoke mindig sikeres, szívesen énekelték a népszerű pop dalokat. „Székfoglaló” és „seprű-adogató” játékokat játszottunk, amit a gyermekek nagyon élveztek, sokat kacagtunk.

A településen élő Mengyi Andrea - aki a Silver Dance Országos Amatőr Táncfesztivál aranyérmese- hastáncbemutatót tartott, melynek nagy sikere volt.

Este kilenc óra után a kisgyerekek helyét átvették a nagyobb gyermekek és a rock zenét kedvelő felnőttek, amikor a KERUB Rock Zenekar lépett fel. A fellépést a zenekar ingyen és szívesen vállalta.

A településről sokan eljöttek, de nagy örömmel töltött el bennünket, hogy más településről is érkeztek fiatalok az általunk meghirdetett rendezvényre.

Rendezvényünk sikerességét az is jelzi, hogy az utolsó gyermek éjfélkor ment haza.

 

Reguliné Tajti Judit és Heincz Dóra

NSzKF Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat Tápiósági Iroda

családgondozók