nekszóval és zenével emlékezetek meg Kodály Zoltán születésének 125. évfordulójáról Nagykátán, a Radnóti Miklós Városi Könyvtár épületében.

A Heimann Gyõzõ ny. iskolaigazgató által vezetett Városi Kórus mûsorában és a Liszt Ferenc Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény tanulóinak és pedagógusainak elõadásaiban Kodály Zoltán mûvei szerepeltek. 

Tarnavölgyi 

Az ünnepség keretében hangzott el Heimann tanár úr Kodály Zoltán munkásságát méltató tanulmánya is.

Méltó helyszínt, keretet jelentett a rendkívül színvonalas, igazán szép zenei élményt jelentõ programhoz a könyvtár tetõterében létrehozott elõadó terem. Az intézmény már eddig is bõven adott lehetõséget az igazán szép, új, kulturális színtér megtekintésére. Mindazoknak, akik még nem látogatták meg az egyszerû, a tetõzet fagerendázatát szabadon hagyó, a boltíves, gótikus templombelsõkre emlékeztetõ emeleti termet, ajánlom, hogy válasszanak egy alkalmat a könyvtár programjai közül.

Image

 

Természetesen, mit sem ért volna a szemnek szép látvány, ha a helyszínhez és Kodály Zoltánhoz nem méltó az a produkció, amivel a fellépõk ajándékozták meg a jelenlévõket.

A Városi Kórus 3-4 éve rendszeres szereplõje – nem csak – a nagykátai ünnepi mûsoroknak.  

(Tudomásom szerint, december 12-én a farmosi templomban lépnek fel.)

A kiváló csoport asszony-tagjai egyenként is bizonyítják, hogy felnõtt korban sem lehetetlen értékes, tartalmas emberi közösségekbe szervezõdni. Heimann tanár úr szakmai, kórusvezetõi kérlelhetetlenségérõl legendák keringenek. Ennek az igényességnek az eredmény hallható a Városi Kórus elõadásain.

A Liszt Ferenc Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény tanulói mellett most a pedagógusok közül is pódiumra léptek néhányan.

Ritkán hallhatunk, vagy had írjam kis kritikával így: ritkán hallgatunk szóló éneklést. Ennek is egyik legnehezebb vállfaja, a csak hangszálakra, a tehetségre és felkészültségre hagyatkozó, zenei kíséret nélküli elõadás. Szerencsésnek érzem magam, hogy december 8-án ezzel az élménnyel is gazdagabb lehettem.

(Természetesen, Önök közül sokan hallgathatták Németh Béla tanár úr elõadását az elsõ adventi vasárnap alkalmával, az Európa téren. Tanár úr betartja majd ígéretét, és alkalomadtán lehetõséget biztosít a számunkra, hogy sikeres fellépéseirõl, vagy éppen a versenyeken való szerepléseirõl is beszámolhassunk.)

A könyvtár honlapján bizonyára rövidesen szerepel majd mindazoknak a neve, akik hozzájárultak ennek a napnak az élményszerûvé varázslásához.

Ha hozzánk is eljutnak majd a nevek, azokat mi is felsoroljuk. Megérdemlik.

A tehetségüket és szorgalmukat rendszeresen színpadra helyezõk közül, néhány, számomra is ismerõs nevet, elõzetesként én is megemlítek: Nádai Levente, Bangó Zoltán vagy a Kodály-vetélkedõ helyezettjei között is elismert Haizer lányok.


(Tudják: õk, és nem a Nagykáta végein lévõ tábla bizonyítja: VÁROS.)

A Kodály vetélkedő nyertesei:

I. helyezett Magyar Mária Mátray G. Ált. Iskola 8/a

II. helyezett Hajzer Edina és Hajzer Krisztina Mátray G- Ált. Iskola 8/a

III. helyezett Fábián Klaudia és Molnár Vanessza Mátray G. Ált. Iskola 5/b

IV. helyezett Mikus Anna Mátray G. Ált. Iskola 5/a

A felkészülésben és a lebonyolításban segített: Szokolics Zsoltné a Mátray G. Ált Iskola pedagógusa.

A támogató, aki a díjakat biztosította: Nagykáta Városi Könyvtárért Alapítvány