Egri Zsolt, Juhász László, közvetlen, baráti körük, a múlt hétvégén immár hatodik alkalommal hívta össze városunk, illetve környékének borszeretõ polgárait.
          
Teréki Krisztián beszámolója
Szokás szerint ezúttal is azon borászokat invitálták meg Nagykátára, akik eddig mi felénk még nem mutatták be saját csodanedûiket.

Igenis, beszélhetünk csodanedûkrõl, mert a legutóbb bemutatott „szõlõlevek” közt sok különlegesség szerepelt. Ezúttal borászaink Egerszalókról, Gyöngyöspatáról és Tokajból érkeztek. Szecskõ Tamás, Lõrincz György és Sándor Zsolt felváltva mutatták be boraikat, elindulva a száraz fehér boroktól egészen a 6 puttonyos Tokaji Aszúig. Sándor György Tokajból Demeter Zoltánt képviselte, aki épp a 2008-as évjáraton dolgozik. (Mivel egy jó borosgazda szereti saját maga elkészíteni remekmûvét, ezért a minden megtisztelõ meghívás megköszönve, most munkatársát kérte meg a cég képviseletére.) Amennyiben az idei termésbõl újabb különleges csodát remekel, talán a szervezõk is eltekintenek majd a szerepcseréért járó dorgálástól.

A szervezõk célja, hogy minél szélesebb körben ismertessék meg a magyar borvidékek kiváló borászainak leggyönyörûbb alkotásait, hogy a borfogyasztás minden szépségével visszatérjen mindennapjaink hagyományai közé. Természetesen, vásárlási lehetõséget is kínálnak a komolyabb érdeklõdõk számára. Az Egri Zsolt által vezetett Italház és Borszoba hasonló rendezvényeivel, magával a Borszoba – az egész ország borvidékeit magában foglaló széles borkínálatával – már nagyon sok hívet szerzett, és ezzel továbbgyarapodott, az elsõsorban a hazai borokat kedvelõk nagycsaládja.

A múlt szombaton is elkelt minden hely a 6. borbemutatón. Több mint 160 vendég várta izgatottan a prezentációt, és akik végighallgatták, azokújabb élményekkel és ízekkel térhettek haza. Most sem maradt el a finom hidegtányéros vacsora, amelyen olyan étkeket kínáltak a szervezõk, amelyek nagyban hozzájárulnak a különféle borok ízleléséhez. Volt a tányérokon sonka, kolbász, többféle sajt, alma, dió, sajtos kifli és ásványvíz is az öblögetéshez. A bemutató majdnem öt óra hosszat tartott. A különbözõ asztaltársaságok jó hangulatban kóstolgattak, illetve beszélgettek. Az ízlelgetést kellemes zene kísérte, ezzel is fokozva a jó hangulatot.

Mielõtt egy pár szó esne a bemutatott borokról – teljes részletességgel a szervezõktõl – essen néhány szó magáról a borról. Az emberiség történetét a mai napig végigkíséri a bor, és annak szeretete. Az egyiptomi piramisok falfestményein már látható a szõlõtermelés. A görögök isteneiket sok estben borral dicsérték, és a bor mámora vezetett nem egyszer fontos csaták elvesztéséhez. Ugyancsak fontos szerepe van a vörös bornak az Utolsó Vacsorán, ahol Jézus Krisztus vérét jelképezi a bor, és ez így van a mai napig is a keresztényvilágban.

Szõlészetei voltak a középkori kolostoroknak, a király uradalmaknak, a bor jelképezte a tisztaságot, a gazdagságot. De jelképezte az erõt és a hatalmat is.

A modern világban, a szállítmányozás fejlõdésével lehetõvé vált, hogy  - hasonlóan a világ jelentõs borvidékeihez - a magyar borok közül is sok világhírûvé váljon. A mai napig is többfajta hazai nedû található meg a világban Tokajból, Egerbõl, Badacsonyból, Villányból…

A tisztelt vendégsereg a következõ borokat kóstolhatta meg:

                        Királylányka

                        Kecskekõ Cuveé

                        Nap bor

                        Örökké 2007

                        Újhegyi Furmint és Hárslevelû

                        Mádi Furmint

                        Rubintos 2007

                        Ferenchegyi Pinot Noire

                        Turán

                        Merengõ Egri Bikavér Superior

                        Tokaji Cuveé Fõbor

                        2001-es Tokaji 6 Puttonyos Aszú

Aki a felsorolt borokról többet szeretne megtudni, annak figyelmébe ajánlom Egri Zsolt Borszobáját, ahol szívesen állnak az érdeklõdõk rendelkezésére. A helyszínen megtalálják, illetve megvásárolhatják Magyarország legjelentõsebb és legkülönlegesebb borait is.

Hogy mit hoz a hetedik Borvacsora, az a mai napon még titok. Ismerve szervezõinket, bármikor képesek valami újjal elõrukkolni.

Köszönjük a finom borokat!