A kulturáltság fontos eleme olyan életmód kialakítása, amelynél figyelembe vesszük a betegségek kialakulásának megelőzését is. Missziót teljesített a tápiószelei Bizalom Klub azzal, hogy április 26-án „egészségnap” megszervezésére vállalkozott a Simonffy Kálmán Művelődési Házban. Mint tudjuk, fennállása óta nem először.

Meglepően sok érdeklődő vett részt a meghirdetett szűrővizsgálatokon. Hallásvizsgálatot, csontsűrűség-mérést, légzésfunkció- és allergiavizsgálatot, vércukor-, vérnyomás-, vér-oxigénszint-, testtömeg- és testzsír indexmérést végeztek a feladatot önként vállaló felkért orvosok és egészségügyi szakemberek. Dr. Hódi Pál háziorvos EKG vizsgálatok értékelésével állt rendelkezésre, Megyesné Ágika és Bozsik Szilvia asszisztenciájával. Legtöbben az íriszdiagnosztikai vizsgálaton és a csontsűrűség-mérésen vettek részt. Megtapasztalhattuk a szakszerű hát-, kéz- és talpmasszázs jótékony, frissítő hatását. Az izmokat és izületeket megmozgató teremtorna-gyakorlatok végzését is lelkesen vállalták a kedves vendégek. Az emlőönvizsgálat bemutatása mulázson a betegség korai felismerésében nyújtott segítséget a hölgyeknek.

 

Több érdekes előadás hangzott el, amelyek közül dr. Saliba Gebrail nőgyógyász, igazgató főorvosét emelem ki. A nőgyógyászati daganatok korai felismerésének és a terápia megkezdésének életmentő hatását hangsúlyozta.

Dr. Gritzné Győry Zsuzsanna egyetemi oktató, a Rákbetegek Országos Szövetségének elnökhelyettese az előrehaladott élekor sajátosságairól, a testi, szellemi, lelki leépülés kitolódásáról beszélt. Előadása nemcsak az érintett korosztály tagjait, hanem a fiatalabbakat is elgondolkodásra késztette (volna!). Az ember életének értéke az életkortól független. Idős emberek is élhetnek tartalmas, mások javára hasznos, szép életet, ha élet- és gondolkodásmódjuk nyitott.

Újdonság volt a BEMER TERÁPIA, amelyről előadáson és a gyakorlatban is tájékozódhattunk. Az egyre elterjedtebb Nordic Walking botok használatáról igen meggyőző volt Péter Zsuzsanna ismertetője.

A méz gyógyító erejéről, az egészségvédő (!) kávéról kóstolgatással, az elsősegélynyújtásról bemutatóval bővíthettük ismereteinket. A rendkívül gazdag programhoz kellemes légkört teremtettek Rostás Józsefné klubvezető irányításával a Bizalom Klub tagjai és a „Kincsesláda” alapítvány képviselői. Libor László klubvezető-helyettes tapintatos, rokonszenves „ceremóniamesterként” segítette a résztvevők eligazodását. A tápiószelei egészségnap távolabbi településekről is vonzott látogatókat, akik bizonyára magukkal vitték városunk jó hírét.

A vonzó, ízlésesen terített büféasztal egészséges ételek gazdag kínálatával, illatozó, különböző aromájú teákkal csábította a vendégeket. Nem hiszem, hogy ennek bárki is ellen tudott volna állni.

Köszönöm minden résztvevő nevében a rendezőknek a munkát, amelyet a város lakosságának egészsége érdekében felvállaltak. A sorsközösség olyan erőket hozott mozgásba, amelyből Tápiószele értékeinek egy fontos szegmense vált nyilvánvalóvá.

 

Szatmári Imréné