A tápiósági Dr. Papp Károly Általános Iskola és Tápióság Község Önkormányzata jubileumi ünnepséget szervezett Dr. Papp Károly geológus professzor tiszteletére. A falu híres szülöttének nemzetközi hírű munkássága és pedagógus pályafutása példaértékű gyermekek és felnőttek szemében egyaránt. Képek

A rendezvény kezdetén Kun Szilárd polgármester úr köszöntötte a vendégeket. Az ünnepséget megtisztelték Papp Károly rokonai, köztük unokahúga Kálmánchey Tiborné v. Sándor Rozália, aki idős kora ellenére rendkívüli személyiségével ámulatba ejtette hallgatóságát. Többek között mesélt Papp Károlyhoz fűződő személyes élményeiről is.

A Magyarhoni Földtani Társulat munkatársai is lerótták tiszteletüket a Tanszék kiváló pedagógusa előtt.

Az ünnepi megemlékezést Papp Péter geológus, a Magyarhoni Földtani Társulat munkatársa tartotta, az iskola részéréről pedig Janosik Béláné mondott beszédet.

Községünk vezetői és iskolánk pedagógusai úgy gondolják, hogy méltó megemlékezéssel tisztelegtünk Dr. Papp Károly emléke előtt. (A "Bővebbenben" két ügyes nyolcadikos írta meg az ünnepséggel kapcsolatos gondolatait. Érdemesek a figyelemre! A szerkesztő megjegyzése)

Tóth Enikő és Pintér Andrea 8. osztályos tanulók

Papp Károly nap – gyermekszemmel

Iskolánkban immáron több éves hagyományra tekint vissza, hogy névadónk Dr. Papp Károly geológus professzor emléke előtt tisztelgünk, születésének napján, november 4-én. Ebben az évben azonban több téren is eltért a megszokottól a megemlékezés.

Jubileumot ünnepeltünk: Papp Károly születésének 140. halálának 50. évfordulóját. Erre a rendezvényre több meghívott vendég érkezett, többek között Papp Károly rokonai. Az ünnepséget pedig mi, végzős diákok vállaltuk el Nóra tanárnővel, mert úgy gondoltuk, hogy ez jó lehetőség arra, hogy utoljára szerepelhessünk együtt, amit 5. osztály óta nagy örömmel teszünk. A mostani színdarabunk természetesen iskolánk névadójához kapcsolódik, így lett a címe: „Jelenetek Papp Károly életéből.”. Mindenki a saját karakteréhez illő szerepet, jelmezt kapott. A korabeli tápiósági élet jellemző szereplőit próbáltuk visszaidézni a múltból.

Lázas, több hétig tartó előkészítő munka előzte meg a színpadra lépést. A díszlet kivitelezésétől az elkészítésig minden apró részletre nagy gondot fordítottunk és örömmel segítettünk tanárainknak. Az előadást olvasó valamint jelmezes próbák előzték meg. A többszöri fellépés ellenére mindig izgalommal lépünk a színpadra, de ez gyorsan elmúlik, hiszen annyira beleéljük magunkat a szerepbe, hogy már csak a közönségre koncentrálunk.

A több heti készülődés, a próbák meghozták a gyümölcsüket, hiszen vastapssal jutalmazták játékunkat.

Szereplésünkért abban a megtiszteltetésben részesültünk, hogy betekintést nyerhettünk Papp Károly házába, ami sajnos még nem községünké. Holland tulajdonosai erre az alkalomra nyitották ki számunkra.

 

Jelenetek Dr. Papp Károly életéből

Szereposztás:

Dr. Papp Károly – Kun Bence

Dr. Papp Károlyné Dr. Balogh Margit – Sári Réka

Lóczi Lajos – Kiss Tamás

Tanítványok: Kun Noel, Lesti Balázs, Fábián Péter

Falusi plébános: Nyeste Zsolt

Ministráns fiú: Paulovits Rajmond

Falusi asszonyok: Gáspár Judit, Béres Dóra, Agócs Flóra, Mengyi Andrea, Vojnyik Fatime, Kasuba Tóth Mária

Falusi emberek: Pogány Arnold, Berényi Krisztián

Falusi gyerekek: Csámpai Erik, Hegedűs Viktória

Narrátorok: Tóth Enikő, Inoka Anna, Toldi Rebeka

Versmondók: Pintér Andrea, Pogány Izabella