Ismét a Tápió partjára, Nagykátára és Tápióbicskére érkezik Közép-Európa legnagyobb szabású katonai hagyományőrző programja, a Tavaszi Emlékhadjárat. Látványos egyenruhák, huszárok, lovasok, tüzérek és markotányosok, magyarok, székelyek, lengyelek, osztrákok, németek. Lovak, szekerek, ágyuk, szablyák…

 

A 21 éve kigondolt szándék, hogy a magyarság katonahőseinek emlékét, őseink korabeli egyenruháját, felszerelését magukra öltve is ápolják a megszállott hagyományőrzők, mára már százakat, ezreket fog össze. Látványos megjelenésükkel, a kornak megfelelő alakiságukkal tisztelegnek azok előtt, akik fegyverrel a kézben harcoltak a hazáért.

 

Az 1848. április 4-i csata több mint egy hősi epizód a magyar történelem hadikrónikáiból.

Damjanich, Knézich, Görgey, Klapka, Földváry, Pilaszanovich, Szabó József, a veres sipkások és a sok száz honvéd hőstette, áldozata 160 évnyi távolságból is ránk rója a méltó emlékezés évenkénti kötelességét.

 

Tápióbicske Önkormányzata, Nagykáta Önkormányzata, Tápióbicske Barátainak Köre, Magyar Hagyományőr Világszövetség, Nagykáta Barátainak Köre Honvédtüzér Hagyományőrző Csapata két napon át várja a megemlékezésekre, a felvonulásokra és a csatát életre keltő hadijátékra az érdeklődőket.

 

A programok Tápióbicskén már 3-án, 18 órakor elkezdődnek a művelődési központban megrendezett ünnepséggel, kiállítással, de hogy mi minden történik még addig, amíg 4-i, 17. 30-kor kezdődő csata zaja elcsendesedik, azt a mellékelt meghívókra kattintva tudhatják meg.

 

Kedvcsinálónak ajánljuk a tavalyi beszámolóinkat, képeinket, videóinkat!

Indul a 20. Tavaszi Emlékhadjárat 

Tavaszi Emlékhadjárat Nagykátán és Tápióbicskén

Tavaszi Emlékadjárat. Elsö esemény

Huszárkonyha

Nemzetiszínü Szentegyháza

 

Négy nap dörgött az ágyú!

 

 

2009.03.25. Tarnavölgyi László