Olaszországban, 2008.A Nagykáta Barátainak Köre Honvédtüzér Hagyományőrző Csapatának tevékenységéről folyamatosan beszámolunk. Az 1848-49-es szabadságharc, az I. és II. világháború magyar katonahőseinek emlékét ápoló alapítvány tevékenységét több területen is végzi.

A látványos katonai bemutatóikat, a díszlövéseket, a harci játékokat, a koszorúzásokat, a felvonulásokat jelentős kutatómunka előzi meg. Folyamatos, baráti kapcsolatban vannak a legjelentősebb hadtörténészeinkkel. Véleményeik, tanácsaik, a korabeli dokumentumok, szabályzatok tanulmányozása után, mindig a viselt egyenruha és fegyverzet korában előírt alakiassággal lépnek az ünneplő, emlékező közönség elé.

Keresik, hívják őket – nem csak Magyarországról, és a határon túli magyar vidékekről – de Ausztriából, Olaszországból is.

Tiszteletre méltó munkálkodásuk legalább ennyire fontos részét képezi a katonahősök sírjainak, emlékhelyeinek kutatása is. Nagykáta és a Tápió-vidéken túl, akár az Olasz-Alpok 2200 méteres csúcsaira is elzarándokolnak, hogy a nemzeti lobogóval tiszteleghessenek helyettünk is nagyapáink, dédapáink, ükeink végső nyughelyénél.

Legutóbbi, sokadik olasz-útjuk alkalmával a Magyar Televízió „Sírjaik hol domborulnak” c. műsorának forgatócsoportja is a doberdói helyszínen volt.

A rövidesen adásba kerülő anyagot Káplár Béla parancsnok úr ajánlja most a figyelmükbe:

Honvédtüzér Hagyományőrző Csapatunk az elmúlt héten DOBERDÓN, a nemzetünk számára is véres emlékű csatatéren járt, a Hadtörténeti Múzeum szervezésében.
Velünk volt a "Sírjaik hol domborulnak"c. televíziós műsor stábja is. Az anyag május 26-án, kedden 15: 05 - kor kerül adásba az M1-en.

Megismétlik szerdán az M2-n 14: 40-kor.

A műsor nem rólunk szól, hanem arról a sok ezer - mára már méltánytalanul elfeledett - magyar   katonáról kik végigszenvedték a poklok poklát, ott a doberdói csatatéren. Mi csak segítettük az emlékezést.

A Nagykátai Hagyományőrző Honvédtüzér Csapat útjáról.

Nagykátai katonák sírjainál, Olaszországban?

Doni Hősök Emléktúra, Nagykátán

Tavaszi Emlékhadjárat Nagykátán és Tápióbicskén

Hősök Napja, Nagykátán

Megemlékezés a Hősök Napján

Olaszországban, a magyar katonahősök sírjainál

Mozgóképek Olaszországból

Trianonra emlékeznek Tápiószelén

Ünnepi megemlékezés a doni elesettekre Nagykátán

1% esély. Ne bízza Állam bácsira!

Tavaszi Emlékhadjárat a Tápió partján