A Nagykáta Barátainak Köre Honvédtüzér Hagyományőrző Csapatának két tagját, Káplár Györgyöt és Vígh Jánost az a megtiszteltetés érte, hogy május 29-én, Olaszországban, a Doberdói-fennsíkon, Sólyom László Köztársasági Elnök úr koszorúit helyezhették el az emlékhelyeken.

A nagykátai hagyományőrzők két-három éve kerültek kapcsolatba az olasz bajtársaikkal. Első itáliai útjuk óta folyamatosan kapják az újabb és újabb meghívásokat.

Nemzetközi viszonylatban is elismerésre méltó – és az olaszok ezt értékelik is – az a precizitás, az apró részletekig korhű egyenruházat, az alakiasság, az emlékhelyeken való tisztelgés módja, a baráti találkozókon való kulturált, barátságos érdeklődés, ami Káplár Béla csapatát jellemzi. 

Nem véletlen, hogy olasz barátaik, az idei doberdói megemlékezésre, a Magyar Kápolna felszentelésén való közreműködésre is a nagykátaiakat kérték fel.

A helyszínen derült ki, hogy az eseményen Köztársasági Elnök úr is jelen lesz.

Így került sor arra, hogy a nagykátaiak állhattak vigyázzban, amikor Sólyom László hajtott fejet az I. Világháború magyar katonahőseire emlékezve.

Gratulálunk!

Az eseményről a www.honvedelem.hu honlap A megbékélés hírnöke című cikkel és

 videó filmmel számol be.

Figyelmükbe ajánlom az Sírjaik hol domborulnak c. sorozat május 26-ai számát az MTV videótárjából. Itt a reklám után, 14 perc 15 másodpercnél kezdődik az a rész, ahol a mi csapatunkat is részletesen bemutatják.

Természetesen, az egész műsort érdemes megtekinteni!

Tarnavölgyi László, 2009.06.04.