A magyar katonai hagyományőrző szervezetek évről-évre látványosabb Tavaszi Emlékhadjárata nemzetközileg is jegyzett eseménye a történelmi játékokra fogékony közönségnek. Az évekkel ezelőtt Nagykátán és Tápióbicskén is létrejött tüzércsapatok tagjai és vezetői, fokozatosan állították maguk mellé településeik önkormányzatait az 1849. április 4-i csata méltó megünneplésének ügyében. Mára a két település irányítói, civil szervezetei együttesen tesznek meg mindent azért, hogy ez a nap emlékezetes legyen minden ide látogató számára.


A beszámoló készítője kis türelmet kér az Olvasóktól, míg a teljes írás, a riportfilmek, Bálint Dániel (Szerkesztőtársam megelőzött! Az ő képei már itt is vannak a honlapon!) és Teréki Krisztián képei a honlapra kerülnek. Erdélyi utazásunk végén, április 11. után várható a teljes anyag megjelenése.

 

Néhány szóban és képben a nagykátai eseményekről:

 

A nemrégiben átadott, irigylésre méltóan felszerelt, és gazdag állandó kiállítással rendelkező Tájházban a nagykátai helytörténész, Kucza Péter ’48-49-es dokumentum- és képgyűjteményét Hermann Róbert és Dobák Géza ritkaságait rendezték kiállítássá a szerkesztők. A rövid ünnepség keretében történő megnyitón jelen voltak a németországi Remseck város képviselői is. A Karl-Heinz Schlumberger főpolgármester úr által vezetett ismerkedő delegáció látogatásának a célja egy esetleges testvérvárosi kapcsolat kialakítása volt.

 

A kiállítást megnyitó Hermann Róbert történész – az 1948-49-es szabadságharc egyik elismert kutatója, számos tudományos publikáció és könyv szerzője, társszerzője – többek között közösen jegyzi a témával foglakozó kutatók számára mára már nélkülözhetetlenné vált 1848-49 Szabadságharc a Tápióvidéken c. könyvet is. A vele készített interjúban (április közepétől látható a honlapon) a nagykátai helytörténész gyűjtő munkájának fontosságáról és a Tájházban látható kiállítás értékéről, egyediségéről is beszél.

 

Első KÉPÖSSZEÁLLÍTÁSUNKBAN a Polgármesteri hivatal – egykori Keglevich-kastély – falán elhelyezett, Kossuth és Görgey találkozásának emléket állító tábla koszorúzását, az 1848-49-es emlékoszlop koszorúzását, az ünnepi műsort és a hagyományőrző csapatok felvonulását idézzük fel.

 

Harmadik éve tartó hagyomány, hogy a településen hosszú ideje, a közösség által is megelégedésre végzett munkálkodását ismeri el a város és az oktatás-kultúra, az egészségügy, és az igazgatás egy-egy dolgozójának.

 

Idén Farkas Imréné pedagógus, a Váci Mihály Általános iskola igazgatóhelyettese,

Dr. Tőzsér Jolán, orvos és Tóthné Palovecz Edit, igazgatási ügyintéző lett a díjazott.

 

Mindhármuknak gratulálunk!

A beszámolót április 12. után folytatjuk!

 

2010. április 5.                                                   Tarnavölgyi László