altRiportfilmes beszámoló.            A nagykátai Tájházban a Tavaszi Hadjárat programsorozatának első felvonásaként, Hermann Róbert történész nyitotta meg a Képek és dokumentumok a Szabadságharc történetéből című kiállítást. A május végéig megtekinthető tárlat alapját Kucza Péter nagykátai gyűjtő értékei jelentik, amelyeket Dobák Géza és Hermann Róbert egészített ki értékes dokumentumokkal.

 

 Hermann Róbert történész az 1848-49-es szabadságharc egyik hazai szaktekintélye, aki számtalan tudományos publikációja, könyvei mellett rendszeres meghívottja, tanácsadója a témát feldolgozó televíziós műsoroknak is.


{youtube}YbN_9vmvlps{/youtube}

 

Hermann Róbert a nagykátai és tápióbicskei helytörténészekkel, hagyományőrző katonai csapataival évek óta kiváló kapcsolatokat ápol, így akár ünnepi szónokként, kiállítás megnyitójaként sem először szerepelt a Tápióvidéken. Kucza Péterrel közösen jegyzett könyvük, az 1848-49-es szabadságharc a Tápióvidéken, a tápióbicskei csata egyik kiemelkedő dokumentumgyűjteménye és feldolgozása.


{youtube}EILDPkGEUxg{/youtube}

Örömteli, hogy a nemrégiben átadott nagykátai Tájház – ahol az állandó kiállítás is megér egy délutáni látogatást – modern, tágas épülete alkalmas egy olyan tárlat megrendezésére, amelyben a ritkaságok, egyedi értékek is biztonságosan, szakszerűen és ötletesen kerülhetnek elhelyezésre.


 

2010. április 10.                                               Tarnavölgyi László