Basa László felhívása

 

1941-ben Nagykátán a vásártéri iskolában és a mellette levő térségen hozták létre az ország egyik leghírhedtebb munkaszolgálatos bevonulási központját. Ide szólt a behívója a 17-65 év közötti budapesti lakással rendelkező zsidó férfiaknak, valamint a „politikailag megbízhatatlan” baloldali személyeknek. Közülük több ezren pusztultak el II. világháború csataterein, ahol „fegyvertelenül álltak az aknamezőn.”

 

         1944 májusában a Gyömrőtől Tápiógyörgyéig terjedő térség zsidó lakosait tömörítő 600 fős gettó jött létre Nagykátán. A 200 nagykátai zsidó lakosból 161-en pusztultak el –legtöbben Auschwitzban- Európa koncentrációs táboraiban.

 

         A 150 éve, 1860-ban alakult Nagykátai Zsidó Hitközség tagjai sokat tettek azért, hogy településünk virágzó kisvárossá váljon. Rájuk is emlékezzünk a zsidó temetőben 60 éve, az 1950-ben állított mártír emlékmű tövében.

 

         2010. június 20-án vasárnap de. 10.30 órai kezdettel

a MAZSIHISZ és a vészkorszak idején elpusztítottak hozzátartozói mártír istentisztelet tartanak. Kaddist mond Róna Tamás, a Duna-Tisza Közi Zsidó Hitközségek vezető rabbija.

 

         Kérünk mindenkit, hogy megjelenésével tisztelje meg a mártírok emlékét. Kérjük, hogy a férfiak az istentisztelet alatt fejfedőt viseljenek.

         A temető az István király út és a Jeles utca sarkán található.