(A Sülysápi Hírforrás VI. Évfolyam 8., 2012. Aug.-Szept. számából.) Egyesületünk, a Sülysápi Bogdán Flórián Önkéntes Tűzoltó Egyesület (Sülysáp ÖTE) 2009 szeptemberétől folyamatos 24 órás készenléti ügyeletet lát el, ezzel is segítve  az  elsődlegesen  beavatkozó Nagykátai Hivatásos Tűzoltóság munkáját. Készenléti helységünket 2010-ben kezdtük bővíteni és felújítani, ami igen megterhelő feladat.

Jelenleg  az  épület  szerkezetkész közeli állapotban van. A belső szakipari munkák, válaszfalak megépítése, fűtés és vizesblokk kialakítása előtt. A vonulós tagok jelenleg egy-egy bevetés alkalmával jobb híján a szertár előtt öltöznek fel,  és  dolguk  végeztével  kormosan  és koszosan kénytelenek távozni, mert nincs lehetőségünk kézmosásra sem. A fagyveszélyes időkben így autónkat víz nélkül vagyunk kénytelenek állomásoztatni, ami egy esetleges téli tűzeset esetén értékes perceket vesz el a kármentés megkezdésének idejéből. Tagjaink szabadidejükben, fizetség nélkül, rengeteg társadalmi munkával, fáradtságot nem sajnálva építgetik, csinosítgatják szertárunkat. A helyi civil pályázaton nyert összeg a működési költségeinket, a szakfelszerelések bevizsgálását és az üzemanyagot fedezi. A rendezvényünket Horinka László, Sülysáp polgármestere nyitotta  meg,  és  pár  szóval  méltatta egyesületünk munkáját. Köszönjük elismerő szavait.

Meghívtuk a szomszédos és környékbeli tűzoltó egyesületeket, hogy csatlakozzanak hozzánk egy tűzoltóautó-felvonulásra  és  egy  főzőversenyt  is hirdettünk közöttük. Örömmel jöttek is szép számmal. Közel 200 önkéntes tűzoltó és családja sietett segítségünkre. Délegyháza ÖTE, Gyömrő ÖTE, Kóka ÖTE, Nyáregyháza ÖTE, Rózsadomb ÖTE, Tápiószecső ÖTE, Tóalmás ÖTE, Wolf ÖTE, Zugló ÖTE. 10 egyesület 18 szerrel vonult végig Sülysáp fő utcáin. Csatlakozott hozzánk a kókai polgárőrség a sülysápi rendőrőrs, a Főnix Motoros Mentőszolgálat, 911 Mentőszolgálat, a Pest Megyei Tűzoltószövetségtől kölcsön kapott Tűzoltó Trabi. Az utcákon gyerekek sokasága integetett a hosszú menetnek. Főzőversenyünkön 7 egyesület vett részt. 3.  helyezet  Gyömrő  ÖTE,  2.  helyezet Sülysáp FÉK, 1. helyezet Tápiószecső ÖTE lett. A finom étkek zsűrizésében Juhász Péter, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője, Tóth László Cegléd Kirendeltségvezető, Torba Csaba, a Nagykáta Hivatásos Tűzoltóság parancsnoka vettek részt.Köszönjük a konyhai tűz helyes oltásának bemutatóját a Tápiószecső ÖTÉ-nek. Szabó István bűvész két alkalommal mutatta be produkcióját a nagy érdeklődés miatt. Háromszázan mutatták be a nap folyamán tánctudásukat, az Atomdance, Flashdance, Jamland, Starlight dance Company, Héra hastánc tánccsoportok a Mendei Népi tánc együttes a Barátság nyugdíjas klub és a gyömrői gyerek tánccsoportok fergeteges sikert arattak. A piactéren K-9 es rendőrkutya bemutatót láthattunk, amire több százan voltak kíváncsiak. Köszönet rendőr barátainknak érte! Szintén a piactér adott otthont egy kisrepülő-bemutatónak. A rendezvényünk ideje alatt Horváth Ingrid szolnoki hölgy élethű művészbaba kiállítását tekinthették meg az érdeklődők. A Sülysápi Csillagász
Egyesület Fodor Antal vezetésével a művelődési ház nagytermében állította ki értékes távcsöveit csillagvizsgálóit. A Rádió lesz Vigasz helyi amatőr internetes rádiós csapat alig győzte a zenei kívánságok teljesítését. Az Estikék Idősek Otthonának gondozói is a segítségünkre siettek, vérnyomás- és vércukorméréssel várták sátrukba a vendégeinket. A Magyar Pajzs Egyesülettől íjászatot, rovásírást és kézművességet tanulhattunk. Arcfestés, csillámtetoválás, Avon-tanácsadás is helyet kapott a bazársoron. A szabadtéri műsorunkat a dányi és kókai Zumba csoporttal együtt Hab Party-val zártuk. A művelődési házban Alby és Sovány Vigasz után Berényi Lacival hajnalig mulatott a vendégsereg.
A nap háziasszonya Balog Mónika volt, aki sokadik alkalommal állt rendelkezésünkre. A hangtechnikát Bakos Jánosnak köszönhetjük. Cseh Renáta a színpadi műsorok zavartalan lebonyolításában jeleskedett. A rendezvényünknek otthont adó Wass Albert Művelődési Központ vezetőjének, Tarnavölgyi Lászlónak ezúton is köszönjük segítségét, öröm vele együtt dolgozni. A 200 adagos babgulyásunkhoz az alapanyagokat a Kisscég KFT ”KIS ABC”, és az APCI HÚS KFT biztosították számunkra. Kovács Ferencnek és Mészáros Norbertnek köszönjük a finom ebédet. Szintén hálásak vagyunk a Rendezvénymánia Kft.-nek, Kocsisné Balogh Erzsébetnek és az A.T.S group rendezvénybiztosító cégnek, hogy segítségükre voltak. 1200 regisztrált látogató volt a nap folyamán, ebből 400 fellépő és segítő, 200 tűzoltó és családtagjaik és 600 téglajegyetkarszalagot váltottak meg támogatóink. A rendezvény bevételéből, a „téglajegyekből” 290 000 Ft –ot tudunk építőanyagra fordítani. Továbbá segítségünkre sietett a Pátria Takarékszövetkezet, a Szóró Öntöde, az EBM Hungary Motorgyártó és Forgalmazó Kft. és a Tápiómente Tűzvédelméért Alapítvány, akiktől pénzt, illetve építőanyagot kaptunk 500.000 Ft értékben.
Egyesületünk nevében mindenkinek szeretném megköszönni támogatásukat, segítségüket. Nem utolsó sorban egyesületünk tagjainak szeretném megköszönni, akik a három hónapos szervezőmunkában oroszlánrészt vállaltak.
Minkóné Polenyik Piroska
Képek, további információ:
http://sulysapote.gportal.hu/

 

(Régen látott sokadalom Sülysápon)