A Torockó Baráti Társaság 2014. szeptember 6-án történelmi megemlékezést rendezett az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából. A szervező egyesület Tápiógyörgye első világháborús emlékeinek bemutatásával készült a centenáriumi eseményre. A rendezvény határon túli magyar vendégei a Csallóközből érkeztek: Néveri Sándor Nagymegyer város polgármestere, a Csemadok Nagymegyeri Szervezetének küldöttsége, a Vásárúti Dalárda, valamint a nagymegyeri 23. számú Arany János Cserkészcsapat és a komáromi 2. számú Jókai Mór Cserkészcsapat tagjai. tapiokultura.huTLképek

A II. világháború kitörésének 75., valamint Walter József (Jozef Marian Czmyr) lengyel hegedűművész, tanár halálának 25. évfordulója alkalmából szeptember 5-én, a tápiószelei Virágmag Kft udvarán tartottak megemlékezést a szervezők. Képek

1939 szeptemberében sok száz lengyel katona és polgári személy menekült a Tápió-mentére, akik közül hétszázan Tápiószelén, a mai Virágmag Kft elődjének épületeiben éltek, egészen 1941-ig.
Közöttük volt Walter József (Jozef Marian Czmyr) is, aki végleg Magyarországon maradt. A kiváló hegedűművész pedagógus lett, és meghatározó alakjává vált nem csak Tápiószele, de az egész Tápió-vidék kulturális életének. Alapító tagja lett a nagykátai Tápiómente Táncegyüttes zenekarának. Az együttes számtalan hazai és nemzetközi sikerének alkotó részese volt. (Folytatás a "Bővebbenben")

Szőke Attila (TTA) egyik rendezvényen sem szokta elaprózni a képek gyártást. Most, a tápiószecsői szüretről azonban nem csak az ő galériája, de Varga József Zoltán két albuma is alaposan beszámol (1.album, 2.album). Sőt, utóbbi kattintó az alábbi kisfilmmel is szerencsélteti honlapunkat. Köszönjük szépen nekik!
{youtube width="320" height="247"}CM07qidbCSA&feature=youtu.be{/youtube}

 

 

Az 1970-ben alakult szentmártonkátai Magvető Klub ebben az évben is megszervezte hagyományos országjáró-felfedező kirándulását. A célpont a nemrég átadott edelényi kastély és a páratlan értékű magyar nyelvemlék, a Halotti Beszéd szülőhelye: Boldva középkori temploma és bencés kolostorának helyszíne volt. A történelmi múltunkkal való ismerkedés a leletek és építmények megtekintésével gyakorlatilag ötezer évet ívelt át.