Tóalmás népdalos értékeinek összefoglalásával újabb kulturális örökségvédelmi kiadvánnyal gazdagodott a Tápió mente. TpkKépek A népdaloskönyv, valamint annak DVD-ROM melléklete 2021. szeptember 04-én került bemutatásra a település első okleveles említésének 615. évfordulója alkalmából megrendezett Tóalmási Értéknapon.

 

kicsitóalmásiénekes

Szörfiné Erzsike utolsó kiállítás

 

Messze nem csak Úrit, de az egész Tápió mentét érte hatalmas veszteség azzal, hogy bezár a Bub-Uska Tájház! De őszinte meggyőződéssel azt is le merem írni, hogy az egész magyarság néprajzi értékeinek egyik pótolhatatlan gyűjteménye került most végzetes veszélybe.

Ezen a május 30-ai utolsó kiállításmegnyitón sokan szinte gyászoltunk. Mi, akik évek óta kisértük csodáló figyelemmel Szörfi Józsefné Solti Erzsébet érékőrző munkáját, döbbenten néztünk egymásra és széttárt karokkal kérdeztük magunktól is: hogyan történhetett ez meg?

mkn 2021

1968-ban alakult meg a Pest megyei Nagykáta járási központ művészeti együttese, a Tápiómente Táncegyüttes. Már 1960-ban is működött a csapat Tápiómenti Központi Együttes néven, azonban Nagykáta vezetősége csak nyolc évvel később döntött a Tápió mente, mint tájegység tehetséges fiataljainak a felkarolásával foglalkozó táncegyüttes megalakításáról.

TJ2021

 

Terék József 1992-ben kezdte el zenei előadóművészeti munkásságát. A 2015-ben általa útjára indított Tárogató Hungarikum Koncert-sorozatban határainkon innen és túl a 2014-ben hungarikummá lett tárogató sokoldalú megszólalási lehetőségeit, virtuózitását mutatja be összegző előadásiban.

 

2020. 12. 15-én kísértük utolsó útjára Nagykáta és a Tápió-vidék pedagógusát, zenepedagógusát, a Tápiómente Táncegyüttes zenekarának egykori vezetőjét, kórusok létrehozóját, karnagyát, aki sok évtizedes pályája alatt meghatározó alakja volt a város és Tápió mente zenei, kulturális életének. Ezer szállal kötődött az egykori Nagykátai Bartók Béla Művelődési Központhoz, a mai Nagykátai Városi Könyvtár és Művelődési Központhoz is. Az intézmény vezetője és munkatársai őszinte részvétüket fejezik ki a gyászoló családnak! Molnár Tibor emlékét megőrizzük! Nyugodjék békében! (Tarnavölgyi László - intézményvezető, a Nagykátai Városi Könyvtár és Művelődési Központ nevében és a Tápió mentéért-díj kurátoraként a Kuratórium nevében) tapiokultura.hu:
 

https://www.tapiokultura.hu/index.php...

 

Alkategóriák