tapiokultura.huTLképek, Szőke Attila (TTA)képei, Varga József Zoltán (www.mipillanat.hu) képei

100 éves lenne Ofella Sándor, Tápiószecső és a Tápió-vidék népművelője, aki nem csak gyűjtötte e vidék  néprajzi értékeit, nem csak könyvekbe jegyezte le azokat, de az általa létrehozott hagyományőrző együttessel tovább is éltette azokat.
Utódai, családja, a népiegyüttes közössége halála után minden álmát megvalósította: alapítványt hoztak létre, néprajzi múzeumot működtetnek.
December 20-án sírjánál gyűltek össze tisztelői.
Életútját Tóth János népművelő, a Tóthágas zenekar vezetője méltatta.
A nagyközség koszorúját Bata József polgármester úr, Anka László alpolgármester úr és Gál Csaba képviselő úr helyezték el.
A megemlékezés a Helyőrségi Művelődési Központban folytatódott, ahol az Ofella Sándor Hagyományőrző Népiegyüttes és a Fóti Népművészeti Szakközépiskola volt tanulóinak műsorát tekintette meg a közönség.
Az estét a Drink zenekar báljával zárták az ünneplők.

 

Damjanich János emléke a Tápió mentén

A nagykátai Damjanich Gimnázium 1956-ban avatott zászlaján szerepel a tábornoknak a 3. zászlóaljhoz intézett legendássá vált mondata: „Remélem nem hoztok szégyent a nevemre”. 1849. április 4-én a tápióbicskei ütközetben a tábornok hadtestének katonái foglalták vissza a Tápió hídját, így meghatározó részük volt a győzelemben. Az azóta eltelt másfél évszázad ugyancsak méltó módon ápolja emlékét, egyszóval sem bajtársai, sem pedig az utókor valóban nem hozott szégyent a nevére. Képek

2014. március 8-án az esztendő hagyományos gyermekszövetségi nyitórendezvényén a Fiumei úti temetőben szervezett un. nemzeti zarándokúton vett részt a nagykátai gyermekkorú hagyományőrzők 20 fős küldöttsége. November 17-én hasonló főhajtással tisztelegtek nemzeti nagyjaink végső nyughelye előtt hivatalos túraprogramjuk keretében a Tápiószelei Természetbarát Klub tagjai. A két civil közösség azonos helyszínen zajlott programjának ismertetésével magát a Nemzeti Sírkertet is szeretném egyúttal bemutatni olvasóimnak. Ezt az emlékezést az is indokolja, hogy a Fiumei úti Nemzeti Sírkert 165 éve, 1949. április 1-jén nyílt meg hivatalosan. A nemzet 1.sz. dísztemetőjében, a Fiumei úti nekropoliszban található a virtuális Nemzeti Sírkert legtöbb örökös megőrzésbe és védelembe vett síremléke. KÉPEK

A 750 éves Tápiószecső jelenlegi vezetése ebben az esztendőben kiemelten és nagyvonalúan támogatta a település magas színvonalú kulturális programjait. Megjelent Tápiószecső népzeni lemeze, a Darázs István fafaragó művész életművét bemutató könyv és a gazdag Darázs gyűjtemény is méltó épületbe kerülhetett.
Most, december 19-én, az immár önkormányzati tulajdonba került Helyőrségi Művelődési Központ színháztermében – a nagykátai Tápiómente Táncegyüttes és Terék József zenekarának nagyszerű műsorával keretezve – mutatták be a közönségnek Anka László és Kucza Péter: Tápiószecső anno című könyvét.
tapiokultura.huTLképek, Varga József Zoltán képei (foto: © VARGA JOZSEF ZOLTAN - www.mipillanat.hu), Szőke Attila(TTA) képei

Bata József polgármester úr köszöntője után a mű lektora, Bihari József, a Pest megyei múzeumok ny. igazgatója tanulmány értékű elemzéssel ismertette a könyv értékeit. (Az elhangzott recenzió írott változatát rövidesen közli majd honlapunk.)

Normal 0 21 false false false HU X-NONE X-NONE

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}

Kis falunkban már hosszú évek óta vannak rendezvények a karácsonyvárás időszakában. Hosszú ideje hangversennyel készülnek az iskolások, amelyet a templomban adnak elő. Az óvoda udvarán immár második éve élő betlehem, örömzenélés, karácsonyi műsor kerül megrendezésre.

Az idén a képviselő testület és a polgármester asszony ötlete alapján adventi vásárra és hangversenyre hívták a falu lakosságát. Az érdeklődők a templomban meghallgathatták a gitáros misék résztvevőihez csatlakozott lelkes amatőrök játékát a karácsony jegyében. Az ünnepi zeneszámok között rövid versek, jelenetek voltak láthatók. Nagyon sok ember jelent meg Isten házában és hangolódott rá az ünnepre.

Az előadást követően az adventi vásár nyitotta meg kapuit a Templom téren, ahol rengeteg szebbnél-szebb áru várta a vevő közönséget. A helyi civil szervezetek, iskolások, és környékbeli vállalkozók portékájából lehetett válogatni. A mézeskalácstól kezdve a karácsonyi díszeken át a forralt borig minden kapható volt. Öröm volt nézni, hogy az emberek kisebb-nagyobb csoportokban beszélgettek, nézelődtek és jól érezték magukat.

A szervezőket meglepte a nagy érdeklődés, és úgy döntöttek, hogy ennek az eseménynek hagyománya lesz itt Tápióságon. Reméljük jövőre még többen látogatnak ki mind árusok, mind vevők is! Aki most lemaradt december 19-én az iskolában, majd az óvodában, december 21-én pedig a templomban kárpótolhatja az elszalasztott élményeket.

 

Sári Réka