Száz évvel ezelőtt, 1915. február 28-án a nagykátai szórványban működő református gyülekezet fiók-egyházközséggé alakult. Ismerjük a helyszínt és a körülményeket, s az évforduló alkalmat biztosít arra, hogy megismerjük a reformáció elterjedését Nagykáta és környékén, a járási központtá vált település és a szomszédos Szentmártonkáta különleges kapcsolatát. A most közölt tanulmány reagálás a „Híd”-ben, a nagykátai református gyülekezet hírlevelében megjelent felhívásra, mely a centenárium kapcsán a helyi vallási közösség történetének feldolgozását kezdeményezi. A helytörténész tanulmánya hozzájárulás az ünnep méltóságához, csak egy adalék, s nincs lehetőségem, nem is törekszem a gyülekezet történetének a teljesség igényével történő megírására.KÉPEK

A tápiószecsői Ofella Sándor Alapítvány hétköznapra, jelesül február 17-én, keddre is ajánl egy kedves programot a népi hagyományokat kedvelő érdeklődők számára.
A téltemető kiszebaba felvonulás 18 órakor indul a Családi Fészek Néprajzi Múzeumból (Arany János utca 2.), ahová zajongva fog majd visszakanyarodni a Dózsa György út - Szent István park - Kátai út – Arany János utca - útvonalon. Plakát

 

 

Szőke Attila(TTA) képei a tápiószecsői Családi Fészek Néprajzi Múzeum farsangi programján készültek, 2015. február 14-én.

 

Február 8-án Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe alakalmából tartott előadást a tápiószecsői „Családi Fészekben” Walter János, az Ofella Sándor Alapítvány elnöke.
Szőke Attila (TTA) képriportja
A helytörténeti-néprajzi program az alapítvány farsangra hangolt
programsorozatának a része, amelynek következő eseményére február 14-én kerül majd sor: Farsang a családi Fészekben