A Tápió-vidék régi, dokumentum értékű képeslap gyűjteménye Kucza Péter több évtizedes kutatómunkája alapján országosan is kiemelkedő értékkel bír. Erre a hatalmas „magánkincstárra” és a helytörténész által felkutatott adatokra, dokumentumokra, Kucza Péter tudományos kapcsolatrendszerére építenek azok a települések, amelyek vele együttműködve jelentetik meg a múltidéző képeskönyveiket.
A közelmúlt 2-3 esztendeje örvendetesen gazdag volt e téren, hiszen Nagykáta, Sülysáp, Tápiógyörgye után a tavalyi esztendő végén, egy nagyon szép ünnep keretében mutatták be a Tápiószecső anno c. munkát is.
Most, március 28-án a szerzők - Anka László és Kucza Péter - újra találkoznak olvasókkal. A beszélgetés mellett lehetőség lesz a könyv megvásárlására, dedikáltatására.
Tápiószecső karácsonyfája alá került „a szecsői könyv”
Tápiószecső Anno. A könyv méltatása

 

Az I. világháború kitörésnek Centenáriumi Emlékévét követő esztendőkben is sor kerülnek még az országban, így  a Tápió-vidéken is megemlékezésekre, programokra. tapiokultura.huTLképek

Szentmártonkátán 2015. március 6-án koszorúzták meg a település vezető és a társadalmi szervezetek képviselői a Hősök Ligetének emlékkapuját, majd a Szabó Magda Községi Könyvtár és Teleházban megnyitották a Községtörténeti Baráti Kör által létrehozott helytörténeti kiállítást.
Fodor Zoltán polgármester úr köszöntője után Hende Csaba honvédelmi miniszter képviseletében Illésfalvi Péter, a HM Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály főtanácsosa tartott előadást és méltatta kiállítás szervezőinek munkáját.
Az est vendéglátó-szervezője Kissné Pásztor Éva, a szentmártonkátai Szabó Magda Községi Könyvtár és Teleház ny. igazgatója, a Községtörténeti Baráti Kör elnöke volt. A programot megtisztelte jelenlétével dr. Gedai István, a Magyar Nemzeti Múzeum ny. főigazgatója, Szentmártonkáta Díszpolgára és professzor dr. Pintér Lajos, veronai tiszteletbeli főkonzul is.
A rendezvényről a Tápió+ készített összefoglalót, amelyet a Williams Tv március 22-én mutat be, majd három alkalommal meg is ismétel.

 

 

 

A nagykátai reformátusok közössége fiókegyházközséggé válásának 100. évfordulója alkalmából a Nagykáta-Tápióvidéki Missziói Református Egyházközség közös emlékezésre és ünneplésre hívta a gyülekezet tagjait és az érdeklődő kátai polgárokat. A 2015. február 8-március 1. közötti időszakban az ünnepi rendezvények sorában élvezhettük Mészáros János Elek jótékonysági koncertjét, a terényi CSAK TE családi kórus előadását, sor került Szabó István egykori nagykátai lelkész sírjának a megkoszorúzására, lesz Lackfi Jánossal író-olvasó találkozó. Az ünnepi rendezvénysorozatot március 1-jén ünnepi istentisztelet zárja majd. 2015. február 21-én 15.00 órakor a nagykátai tájházban egy centenáriumi kiállítás megnyitójára került sor. KÉPEK

{youtube width="320" height="247"}6yb-zcBbG64#t=230{/youtube}

 

A tápiószecsői Családi Fészek Néprajzi Múzeum szervezői és barátaik már nagyon megunták a telet!
Kisze babát készítettek ezért, amelyet hangos zajongással cipeltek körbe a falujukban, aztán a szegény jóasszonyt még tűzre is vetették!
Szőke Attila(TTA) KÉPEI