Szörfiné Erzsike utolsó kiállítás

 

Messze nem csak Úrit, de az egész Tápió mentét érte hatalmas veszteség azzal, hogy bezár a Bub-Uska Tájház! De őszinte meggyőződéssel azt is le merem írni, hogy az egész magyarság néprajzi értékeinek egyik pótolhatatlan gyűjteménye került most végzetes veszélybe.

Ezen a május 30-ai utolsó kiállításmegnyitón sokan szinte gyászoltunk. Mi, akik évek óta kisértük csodáló figyelemmel Szörfi Józsefné Solti Erzsébet érékőrző munkáját, döbbenten néztünk egymásra és széttárt karokkal kérdeztük magunktól is: hogyan történhetett ez meg?

 

Az utolsó kiállításmegnyitó képei

Erzsike sok-sok hónappal ezelőtt úgy érezte, hogy életkora, egészsége... miatt már nem tudja napi szinten rendben tartani a gyűjteményének helyet adó 1926-ban épült és családja által e célból, önerőből megvásárolt csodálatos kis parasztházat. Eladásra kínálta hát az épületet és az abban őrzött kincsek javát, legelőbb is a helyi önkormányzatnak. Tudjuk, hogy nem dúskálnak a települések sem az anyagi forrásokban és akár érthető, akár nem, szomorúan hallottuk, hogy nem lesz Úrié a Szörfi-gyűjtemény. A Tápió mentéért-díj kurátorai, e vidék néprajztudósa, muzeológusa, népművelői, Pest megye kulturális referense, értéktár bizottságának vezetője, a legnagyobb néptáncegyüttesünk művészetivezetője… mind-mind megmozgattunk minden követ azért, hogy egyben és a Tápió-vidéké maradjon ez a kincsesládikó. Nem jártunk sikerrel – a házat egy magánember vásárolta meg. A hatalmas tárgyi anyag egyelőre Erzsike családi házába kerül, de a tárolási nehézségek miatt félő, hogy ennek egy része is eladásra kerül előbb vagy utóbb.

Nekem még volt szerencsém ismerni Erzsike édesanyját, aki valószínűleg az utolsó úri, Tápió menti viseletkészítő, hímző-varró asszony volt. Solti Józsefné, Böske néni maga is féltve őrizte a szülei, nagyszülei, dédszülei tárgyi emlékeit, amelyeket hatalmas tudásával együtt folyamatosan adott át lányának. Erzsike a családi örökséget már lánykorától, legalább 50-60 éve maga is gyarapította. Felkutatta települése, majd a környék viseleteit. Megvásárolta, néha tisztelőitől ajándékba kapta a kendőket, kalapokat, szoknyákat, blúzokat, mellényeket, cipellőket és csizmákat. Édesanyjától ráhagyományozott tudásán túl saját kutatásokat is végzett. Mindennek utána járt, adatközlőket faggatott, szakembereket kérdezett, bár utóbbiak idővel maguk jártak hozzá ismeretért, információért. Az ezernyi viselet minden darabját ismeri. Tudja azok korát, hogy milyen anyagból, milyen technikával szőtték, varták, hímezték, festették, ráncolták … azokat, és hogy mikor, milyen alkalommal öltötték fel azokat eleink. A ruhák, kelmék, terítők, ágyneműk és egyebek mellett persze ott van a rengeteg használati tárgy, szerszámok, bútorok, edények, … képek, díszek, lámpák, bibliák…

Ilyen mennyiségben, ilyen hitelességgel, ilyen rendszerezettséggel, ilyen családi hagyománnyal egyetlen Tápió menti település sem tudat megőrizni néprajzi múltját, mint Úri!

Aki bármikor is járt Erzsike birodalmában, aki személyesen tőle hallotta hatalmas tudással, szeretettel elmondva a tárgyak történetét, az jól tudja, hogy ez a gyűjtemény így, Erzsikével, ebben a családja ragadvány nevéből született Bab-Uska Tájházban volt igazán átélhető.

Csak az utóbbi 10 esztendő köthető ehhez a házikóhoz, amely megálmodójának, családjának és felmenőinek, szeretett falujának két évszázadát öleli fel. Mi, akik akárcsak ebben a tízévben élveztük Erzsike munkájának gyümölcsét, akik vendégei lehettünk, akik tőle tanácsot, ismeretet, tudást, fellépésekhez viseletet és rengeteg szeretetet, mosolyt, ölelést kaptunk, hálásak vagyunk ezért jóságáért!

Az úri Bab-Uska Tájház a „Hitélet az úri-i családok életében” c. kiállítása és maga a kincsesládikó is pár nap múlva bezár.

Köszönünk Neked mindent Erzsike és ha mégis lesz valamilyen folytatás, mi tovább fogunk követni, látogatni, szeretni Téged!

Tisztelettel, szeretettel, barátsággal:

Tarnavölgyi László, népművelő, tapiokutura.hu

(Néhány kép, album, írás a múltból. A régi cikkekből a technika már kikoptatta a képeket, de pár galériát külön is megosztok. Van mire emlékeznünk!)

Az utolsó kiállításmegnyitó képei

2012. Katolikus emlékek képei

2012-ben, még a családi házban: Képek

2013. A megnyitó képei

2014. A „nagyháborúra” emlékezve: Képek

Képek 2015-ből

2014. Húsvéti képek

Néhány írás a tapiokultura.hu-n:
Az úri Bab-Uska Tájház megnyitója

Államtitkári tájházmegnyitó volt Úriban

„Ez itt a falu, az én falum, innen jöttem…”

Államtitkári tájházmegnyitó volt Úriban 

Az úri asszony úri passziója,

Bezárt az úri asszony kiállítása!

Úri módon láttak vendégül

Húsvéti készülődés Úriban

Látták-e a katolikusok?

Úriban mégis elkendőzik! Zsebkendőtől a nagykendőig

Nem lehet elkendőzni! Ismét Úriban vendégeskedtünk

Az úri asszony úri passziója