mkn 2021

1968-ban alakult meg a Pest megyei Nagykáta járási központ művészeti együttese, a Tápiómente Táncegyüttes. Már 1960-ban is működött a csapat Tápiómenti Központi Együttes néven, azonban Nagykáta vezetősége csak nyolc évvel később döntött a Tápió mente, mint tájegység tehetséges fiataljainak a felkarolásával foglalkozó táncegyüttes megalakításáról.

A térségi tehetséggondozás központi szervezője az 1968-ban kinevezett Domján Lajos lett, akit a későbbiekben Magyar Kultúra Lovagja, Magyar Arany Érdemkereszt, Nagykáta Díszpolgára címmel is kitüntettek az együttes 43 éven át tartó aktív vezetéséért, a táncegyüttessel elért hazai és nemzetközi sikereiért, az utánpótlás neveléséért. A táncegyüttes már a kezdeti évektől folyamatosan járta az európai fesztiválokat, nemzetközi megmérettetéseken vettek részt, ahol számos díjjal jutalmaztak őket. Több mint 30 országba közel 60 alkalommal keltek útra. Az idővel Európa, Ázsia, Amerika is megismerte a Tápiómente Táncegyüttes hírnevét. A műsoraikon központi szerepet kaptak a Kárpát-medence magyarságának néptáncai, valamint a korábbi évtizedekben a magyar identitást büszkén vállaló színpadi művek, az olyan balladafeldolgozások mint az „Apáról-fiúra” és más, a népdalainkat a hitelesen megőrzött néptánckincsünkkel ötvöző művek

Az együttes az elmúlt évtizedek alatt a hazai országos minősítő versenyektől kezdve a nemzetközi megmérettetésekig mindenhol jelen volt.

Íme néhány az eredmények közül:

1978     Arany III. minősítés

              Közművelődési-díj

1979     „Aranytemplom – Nagydíj (Szicília – Agrigento)

1980     Arany II. minősítés - Kiváló Együttes

1985     Arany I. Minősítés – Örökös Kiváló Együttes

1987     XIII. Kállai Kettős Néptáncfesztivál – Művészeti Fesztivál díj

1988     „Karagöz” Nagydíj (Bursa – Törökország)

2000     Pest Megye Művészetéért díj

2003     Nagykáta PRO URBE díj

2018     „XXV. „Kunovské Léto” CIOFF Fesztivál művészeti, koreográfiai, zenei Nagydíjai

A táncegyütteshez, Domján Lajos, örökös tiszteletbeli művészeti vezetőhöz fűződik a Kátai Nemzetközi Néptánctalálkozó megalapítása, mely 1977-ben indult útjára és reményeink szerint 2021-ben már a XXXVIII. alkalommal kerül majd megszervezésre. Korábban az Újkenyér ünnepével kötődött össze a fesztivál, ahol a hazai és külföldi felnőtt, illetve utánpótlás néptáncegyüttesek léptek fel. Mára az ugyancsak Nagykátán megvalósuló TápióFeszt gasztronómiai, kulturális, népművészeti fesztivál kedvelt és fontos részévé vált a tánctalálkozó, ahol települési, tájegységi és Kárpát-medencei nemzeti kulturális értékeinket évente több tízezer érdeklő tünteti ki figyelmével.

A Tápiómente Táncegyüttes mindazt, amit elért, saját erejéből, de a Nagykátai járás támogatásával érte el. Zenekar, énekkar és tánckar együttes munkájának köszönhetően alakulhatott ki az a sajátos zenei hangzás, színpadi megjelenés, ami az együttest ma is jellemezi.

A táncegyüttes feladatának tekinti a Tápió mente népművészetre fogékony tehetséges fiataljainak felkarolását, a néptáncosok, népdalénekesek, népzenészek fellépési lehetőségének biztosítását. A tánckarban mindig megjelent, szerepet kapott a felnőttek mellett az utánpótlás is, amelynek legjobbjai lépésről lépésre kerültek be a „nagyok” közé.

A táncegyüttest 2003 óta Vámos László, a Duna Művészegyüttes egykori táncosa, a Magyar Bronz Érdemkereszttel is kitüntetett Harangozó Gyula-díjas táncművész vezeti. Közel két évtizedes munkásságának köszönhetően tovább és jelentősen megerősödött a Tápiómente Táncegyüttes utánpótlása, hiszen gyermek, serdülő, valamint ifjúsági néptánccsoportok alakultak és öregbítik szűkebb pátriánk népművészeti értékeit a hazai és nemzetközi felkérések alkalmával. Neki és az általa a gyermekcsoprtok, az utánpótlás generációk nevelésére meghívott kiváló oktatóknak köszönhető, hogy az együttes táncosainak száma alig egy évtizednyi idő alatt megháromszorozódott és mára eléri a 120 tagot, akik között rengeteg gyermek és utánpótlás korú fiatal van. Közösségformáló munkásságuk középpontjában elsősorban a Tápió mente népdalos, népzenei, népi játékos, valamint néptáncos értékeinek tudatos elsajátítása áll, a tájegységi szokások, a vidékre jellemző népviselet megismerése, színpadra vitele. Mindezek érdekében évente saját néptánctáborokat, ifjúsági és gyermek néptánctalálkozókat szerveznek meg, ami az identitástudat erősítése mellett szakmai felkészültséget ad a fiatal generáció számára és lehetőséget nyújt saját, tájegységünkre jellemző színpadi értékeink mások felé történő átadására. Az autentikus néptáncok mai kornak megfelelő szakmailag helyes elsajátítását fiataljaink erejének, kitartásának, vezetőinknek köszönhetjük. Az utánpótlás erejéből fakadóan alakult újjá más táncegyüttesekhez hasonlóan a felnőtt tánckar. A jelenlegi utánpótlás csoportok lendületének, energiájának köszönhetően folyamatos az új tagok felvétele is.

A Tápiómente Táncegyüttes a Közép-Magyarországon található csapatok egyik legnagyobb és legrégebbi múltra visszatekintő együttese. Munkásságuk középpontjában a magyar kultúra képviselése áll már több mint öt évtizede. A helyi, regionális értékek megismerése, továbbörökítése központi szerepet tölt be életükben, tudásukat pedig folyamatosan adják át a fiatalabb generációk számára. Valamennyien büszkék rá, hogy a Tápió mente szülöttei.

A Tápió mente néptáncait, népdalait, népzenéjét, valamint más tájegységek, önálló, egyedi tematikájú művek színpadi és hagyományőrző értékeit egyaránt hitelesen képviselte az utánpótlás néptánccsoportunk a fél évszázad alatt minden korszakban, három kontinensen.

„A Tápiómente Táncegyüttes utánpótlás csoportjai 1968 óta folyamatosan ápolják a Kárpát-medence magyarságának tánchagyományát, kiemelt figyelemmel szülőföldjük, a Tápió mente értékeire, mely hagyományőrző tevékenységet a helyi identitástudat erősítése, hazai és nemzetközi fesztiválokon történő bemutatása, valamint kulturális örökségük átörökíthetősége céljából sajátítottak el, hogy mindez közkincs maradhasson az utókor számára.”

Mindezeket figyelembe véve, Dorner Gábor, Nagykáta Város polgármestere felterjesztésének köszönhetően a Falvak Kultúrájáért Alapítvány kuratóriumának 2020. december 3-án hozott döntése értelmében 47. iktatási számmal került megítélésre az Örökség serleg adományozása a nagykátai Tápiómente Táncegyüttes utánpótláscsoportjainak részére „A Tápió mente kultúrájának ápolásáért”. Az elismerést Pest megyei utánpótlás néptáncegyüttesek közül elsőként vehette át a Tápiómente Táncegyüttes utánpótláscsoportja! Az országos elismerés 2005. évi megalapítása óta Pest megyében működő, más néptánc-utánpótlás csoport részére még nem adományoztak oda korábban.

Az Örökség serleggel történő országos elismerés valamennyi, egykori és jelenlegi néptáncost illeti, hiszen mindenki gyermekként kezdte a Tápió mente több mint félévszázados múltra visszatekintő néptáncegyüttesében. Az elmúlt 53 év alatt az együttesben rövidebb-hosszabb ideig táncoló, muzsikáló, éneklő fiataljaink száma ma már meghaladja az 500 főt, akiket összekovácsol a közös szellemiség. A közösséghez tartozás élménye Pest megye szívében, a Tápió mentén nagycsaládot alkotva összetartja a múlt és jelen fiatal táncosait,.

Hálásan köszönjük Nick Ferenc, a Falvak Kultúrájáért Alapítvány elnökének, valamint a tisztelt kuratórium tagjainak, hogy a Tápiómente Táncegyüttes utánpótláscsoportját méltónak tartotta az Örökség serleg elismerés megítélésére!

A Magyar kultúra napján, 2021. január 22-én, a budapesti Stefánia Palotában megrendezésre kerülő XXV. Jubileumi Magyar kultúra napja gála – a jelenlegi egészségügyi helyzet figyelembe vételével, a díjazottak, vendégek, fellépők, valamint a rendezők és lebonyolítók egészségének védelme érdekében, a járványügyi szabályozásokat és óvintézkedéseket betartva, szükség esetén a módosított időpontot is módosítva – 2021. május 21-én (tervezett időpont) kerülhet megrendezésre, melyen az elismerést átveheti az utánpótláscsoport.

Az országos elismeréshez szívből gratulálunk valamennyi, egykori és jelenkori utánpótláscsoport táncosainak, az egykori és jelenlegi vezetőknek, oktatóknak!

 

Terék József/Tarnavölgyi László

 

A szerkesztő megjegyzése: A Tápiómente Táncegyüttes magalakulása óta a Nagykátai Városi Könyvtár és Művelődési Központ művelődési központjában tartja próbáit, itt van a viselettáruk, az irodájuk... az otthonuk. Az intézmény vezetőjeként a magam és kollégáim nevévében is szeretettel gratulálok nektek ehhez a megérdemelt elismeréshez!
Büszkék vagyunk rátok!
Tarnavölgyi László

 

http://nagykatamuvkozpont.hu/tme/

http://tapiomentetancegyuttes.hu/

https://www.facebook.com/tancegyuttes.tapiomente

http://www.alkotohazak.shp.hu/hpc/web.php?a=alkotohazak

http://www.alkotohazak.shp.hu/hpc/web.php?a=alkotohazak&o=orokseg_serleg_elismeresrol_6KOn

 

(Szívesen és köszönettel vesszük írásaink privát megosztását, kérjük azonban a civil, magán és nem civil, kereskedelmi vagy politikai közösségi felületek, honlapok stb. tulajdonosait, hogy ők is szorítkozzanak a megosztásra és a képeket ne emeljék át! Honlapunk, Facebook oldalunk írásai egészükben nem vehetők át, nem emelhetők át más felületekre, de azok kezdősorai  – maximum egy bekezdésnyi terjedelemben –felhasználhatók, ha a forrás megjelölése után a honlapunkon lévő eredeti tartalomra mutató hivatkozás kerül elhelyezésre. Köszönjük szépen!)