CDkoll

 

„Énekeljetek az Úrnak” … és akkor az emberek is meghallgatják!

A nagykátai Cantate Domino kórus egyházi, vallásos közösség, így alapvető célja, küldetése a hit közvetítése. KÉPEK.TPK.TL

Mint ahogy azonban a nem vallásos emberek számára is átélhetők Haydn, Bach, Liszt… egyházi művei,

úgy a „csak” zenekedvelő ember szám ára is szép kulturális élményt nyújthat egy templomi koncert.

 

 

Így volt ez most, október 3-án is, amikor a nagykátai Szent György-templomban 20 dalt énekeltek el a 20 esztendeje létrejött énekkart tagjai.

A valamikori hittanosok, ministránsok, a templomot magukénak érző hívők 2000-ben csak egy alkalmi pásztorjáték miatt kezdetek el együtt énekelni, de az első eseményre való felkészülés, gyakorlás alatt átélt élmények hatására „kórusban” maradtak. Előbb a kiváló zenepedagógus, Molnár Tibor, majd lánya, a közösséget ma is vezető Szokolics Zsoltné tanárnő dolgozott, dolgozik kitartó szorgalommal azon, hogy ne csak „hitelesen”, de tisztán, szépen is szólaljanak meg a dalok.

Zeneértőként nem, de rendszeresen, sokféle muzsikát hallgató emberként, és gyakorló népművelőként mondom, írom, hogy a kórusvezető minőségre törekvő munkálkodása elérte, eléri célját! A Cantate Domino most is, mint számomra eddig is bizonyította, hogy sok gyakorlással, tudatos munkával kiemelkedően magas színvonalú művészeti közössége nemcsak a Szent-György-templomnak, de egész Nagykátának is!

A kórusvezetőnek és minden tagnak, mint nagykátai és mint népművelő, intézményvezető is köszönöm ennek a mostani koncertnek, és minden eddig szereplésüknek az élményét! Köszönöm, hogy önzetlen működésükkel hozzájárulnak ahhoz, hogy településünket valódi kisvárosnak, magunkat néha - a szó „kulturális” értelmében – polgároknak érezhessük!

 

Tarnavölgyi László