Jónás Géza oklevéllel kicsi

2020. szeptember 24-én került átadásra a „Pro Cultura Minoritatum Hungariae” Díj a Karmelita kolostorban. KÉPEK
A
„Pro Cultura Minoritatum Hungariae” Díj elismerésben olyan Magyarországon élő, vagy működő elismert nemzetiséghez tartozó személyek, szervezetek részesülhetnek, akik/amelyek kiemelkedő tevékenységet végeznek a

Magyarországon élő nemzetiségek körében az anyanyelvi kulturális örökség megtartásáért, fejlesztéséért, s tevékenységükkel hozzájárulnak a Kárpát-medence népeinek együttéléséhez (például: a kulturális közéletben, a közművelődésben, a nemzetiségi médiában, a nem hivatásos művészetekben, illetve a nemzetiségi kultúra támogatása terén).

Minden évben 13 személy veheti át ezt a rangos állami kitüntetést, melyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, nemzetiségekért is felelős tárca nélküli miniszter, valamint Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára adták át. A díjazottak közt volt Jónás Géza cimbalomművész, akit Terék József és barátainak zenekarából már jól ismernek, hiszen számos alkalommal koncerteztek a Tápió mente különböző nagyszabású rendezvényein, a tápiószelei Tárogató Fesztiváltól a TápióFesztig, a Kátai Nemzetközi Tánctalálkozótól a Pro Natura díjátadó gáláig, de rendszeres fellépője volt a Tápiómente Táncegyüttes műsorainak is, illetve napi szinten hallható a Dankó Rádióban is..

A díjkiosztó ünnepségről bővebben:

https://www.kormany.hu/hu/a-miniszterelnok-helyettes/hirek/atadtak-a-pro-cultura-minoritatum-hungariae-dijakat

Most pedig ismerjük meg Jónás Gézát:

Jónás Géza 1976. július 20-án született Szerencsen, sárospataki muzsikus dinasztiában. A zene iránti szeretete már kisgyermekkorában érezhető volt, muzsikus családján felül pedig példaképei voltak a kor meghatározó előadóművészeti szereplői. A lehetőségek a muzsikálás és a zenetanulás tekintetében ebben a korban Budapestre összpontosultak, így egyetlen esélye a Rajkó-Talentum Művészeti Iskolába való bekerülés volt, ahová 1987-ben sikeresen felvételizett. A legjobb művésztanároktól tanulhatott, generációjából pedig számtalan kiváló muzsikus került a hazai és nemzetközi színpadokra, mint a magyar cigányzene, valamint a magyar nóta és a klasszikus magyar zene hiteles, egyben virtuóz képviselői. Jónás Géza az elmúlt 30 év alatt elévülhetetlen érdemeket szerzett hungarikum hangszerünknek, a cimbalomnak a hazai és nemzetközi népszerűsítésében. Országosan egyedülálló és utánozhatatlan virtuozitással, magas szintű technikája tudással szólaltatja meg a combalmot, megőrizve a korabeli hangzásvilág elméleti és technikai sajátosságait, tiszteletben tartva a cimbalomművészet tradicionális elemeit. Járóka Sándor, Jóni György, Kökény Ernő, Boross Lajos, Németh Csicsó József, ifj. Sárközy Lajos, Roby Lakatos és Lakatos Miklós cigányzenekaraiban is muzsikált elmúlt évtizedekben, megszakítás nélkül. Jelenleg Terék József és barátainak zenekarával legfőbb munkássága a tárogató és a cimbalom, mint két hungarikum hangszerünk hazai és nemzetközi bemutatása klasszikus, népzenei, cigányzenei, valamint könnyűzenei darabok előadásával, illetve továbbra is közreműködik cigányzenekarokban, hazai és nemzetközi felkéréseknek eleget téve. Az elmúlt évtizedekben fellépett Törökországban, Hollandiában, Lengyelországban, Németországban, Ausztriában, Belgiumban, Oroszországban, Spanyolországban, Angliában, valamint az Amerikai Egyesült Államokban, de hallhatták cimbalomjátékát hónapokon át a 2015-ben megrendezett EXPO-n, Milánó-ba n, illetve a 2019. évben, Stuttgartban megrendezett Páneurópai Pikniken is. Számtalan alkalommal fordult meg a Magyar Rádió stúdiójában, illetve a Magyar Televízióban, cimbalommuzsikáját megörökítve ez által különféle cigányzenekarokkal, illetve Terék József és barátaival, kiknek felvételei napi szinten hallhatók Jónás Gézával a Dankó Rádióban. Két lemeze jelent meg ifj. Sárközy Lajos cigányzenekarával, illetve jelenleg van megjelenés alatt második lemeze Terék József és barátaival, ahol a cimbalom tradicionális megszólalása és a cimbalom hagyományának ápolása mellett helyt kap Jónás Géza saját virtuozitásának és hangszerkezelésének egyedülálló bemutatása is.

Géza egész életét a cimbalommuzsika, ezen belül a cigányzene, a magyar nóta, a klasszikus darabok, népzenei művek, új szerzemények és nemzetközi számok professzionális szinten történő művelésének, bemutatásának, átörökítésének szentelte, mellyel a szintén zenészcsaládból származó, 23. éve mellette lévő felesége, és a zenei pályán lévő három gyermeke is azonosulva élik mindennapjaikat.

A most adományozott díj Géza első állami kitüntetése, melyet bízunk benne, hogy még számtalan követ.

Szívből gratulálunk kedves Géza és további sok sikert kívánunk Neked!