Szörfikönyv mont

Folyamatos kulturális örökségvédelmi munka figyelhető meg a Tápió mentén, mindenki igyekszik a maga módján és lehetőségeihez mérten dokumentálni helyi értékeit. Mindezt közkinccsé tenni hatalmas önzetlen munka eredménye, melyet szívvel és lélekkel kell csinálni. Ilyen kulturális kiadvány készített el most Úriban a „BAB-USKA” Tájház megálmodója, Szörfi Józsefné Solti Erzsébet. KÉPEK.TL

Több mint félévszázados helytörténeti kutatómunkának, a tárgyi emlékek fáradhatalan gyűjtésének eredményeként valósult meg a család nagy álma: egy jómódú parasztcsalád házát megvásárolva megalapították Úri helytörténeti gyűjteményének állandó kiállítását. 2013. május 20-án ezt ünnepeltük és lépni sem lehetett a hatalmas tömegben, akkora volt az érdeklődés. Mindezt még Erzsike édesanyja, az utolsó helyi varróasszony, Solti Józsefné Szabó Erzsébet is megélte, aki pedig látta a megnyitó ünnepség alkalmával Erzsike néni tekintetét, az szavak nélkül is megértette, hogy mit jelent mindez a helyi lakosság számára, akik még nem elfeledve, de már nem mindenre emlékezve élhették át mindazt, amit őseik a mindennapok során, Úriban megétek. A megszámlálhatatlan sok helyi tárgyi értéken belül is több ezer darabra tehető mindaz a helyi népviselethez kapcsolódó érték, melyek összegző munkája már 2009-ben is megjelent a „Szülőföldünk, Úri” kötetben, majd Terék József 2015. évben megjelentetett „Tápió mente népviselete I.” című kiadványban. A többszöri átdolgozás, bővítés eredményeként most megszülethetett publikáció 92 oldalon mutatja be, több mint 170 fotó, valamint részletes leírások segítségével Úri község tradicionális népviseletét a 19. század közepétől egészen 1960-ig. Megismerhetjük a jellegzetes helyi ruhadarabokat, az egyes generációk és korosztályok viseleti ruhadarabjait, a hozzájuk kötődő szokásokat, a tájnyelvi szavakat és természetesen mindezek által számtalan helyi család tagjait a gazdag fotóillusztrációnak köszönhetően.

Úri népviselete 2014 óta a Pest Megyei Értéktárba is felvételre került, hiszen egyedülálló Pest megyében is az a gyűjtemény, mely megtalálható a településen.

A kiadvány bemutatójára 2020. augusztus 8-án került sor, ahol beszédet mondott térségünk országgyűlési képviselője, Czerván György, és Úri polgármestere, Haraszti Imre is. A kiadvány, illetve a szerző laudációját Kisfaludi Arankától, a Pest Megyei Értéktár Bizottság értéktár referensétől hallhatták a jelen lévők. A kiadvány lektora, Terék József a kulturális örökségvédelmi kiadvány fontosságáról, értékéről, helyben, régióban, valamint a megyében betöltött hiánypótló szerepéről, oktatási lehetőségeiről beszélt a teltházas rendezvény közönségének. A rendezvény elején felcsendült Pest megye verbunkja is, melyet Terék József, a mű szerzője adott elő tárogatón, majd a Tápió Énekegyüttes, Szabó Imre és Tölgyesi Zoltánné énekeltek. A rendezvény a programnap második helyszínéül szolgáló „BAB-USKA” Tájházban „Tájházi esteként” folytatódott. A kiadvány dedikálására is itt került sor, népművészeti környezetben, családias hangulatban, szíves vendéglátással, zeneszó mellett . A „Köszönjük, Magyarország!” program keretén belül megvalósított ingyenes rendezvényen Hankó József és zenekara adott egyedülálló cigányzenei koncertet. KÉPEK.TJ Úri lakossága, valamint a településen túlról érkezők mintha időutazásban vettek volna részt, hiszen olyan hangulat teremtődött meg, mely már évtizedekkel ezelőtt eltűnt a településről, a Tápió mentéről, Magyarországról. Egykor a helyi cigányzenekarok a hasonló mulatságokon, ünnepeken muzsikált és koncerteztek, húzták a nótákat a mulatni vágyó vendégeknek. Ez valósulhatott meg a Tájház udvarán, Úriban, békességben, a jelen lévők, valamint a szervező család szeretetével körebölelve.

Az elmúlt hét év önzetlen és fáradhatatlan munkáját soha senki sem fogja elfelejteni Szörfi Józsefné Solti Erzsébetnek és családjának, akik időt, pénzt és energiát nem sajnálva szolgálták köz javát. Szörfi Józsefné az évek során több összegző írását is készített, melyek egyikét a Néprajzi Társaság Tradíció pályázata is kiemelkedőnek ítélt meg. A Hungary Hungaricums könyvben nemzetközi hírnévre tett szert az általa írt Tájháztörténet angol fordítása. Munkásságát 2017-ben Úri Község Díszpolgári címmel jutalmazta, 2019-ben pedig átvehette a Tápió mentéért-díjat.

A most magánkiadásban, saját költségvetésből finanszírozott és megjelentetett könyv örök időkre megörökítette Úri község népviseletes értékeit. Az egyedülálló örökségvédelmi munka túl mutat Úrin, a Tápió mentén! Kiemelkedik Pest megye, sőt Magyarország értékőrzői munkáinak sorában is. Példa értékű és a legnagyobb tiszteletet érdemeli meg!

Megjelent a Tápió mente első települési népviseletes könyve