TJ fülöp mont

Terék József, a Tápió mente és Hévízgyörk tárogatóművésze, zeneszerző 2020. január 15-28 között a Fülöp-szigetek, Óceániá számos városában és Mikronéziai szigetvilághoz tartozó Palaui Köztársaságban koncertezett. KÉPEK.TJ.tapiokultura.hu Terék József szülőföldje, a Tápió mente és Pest megye kulturális szakreferenseként 187 település népdalos és népzenei értékeinek kutatója, egyben hungarikum hangszerünk, a tárogató nemzetközi népszerűsítője is. 2020. január 16-án a Univer sity of the Philippines nagyszínpadán

tartott koncert-előadásán első alkalommal ismerhette meg a jelen lévő, tanárokból és diákokból álló közönség a tárogatót, amely zongorakísérettel szólalt meg az Abelardo Hall-ban. A zeneszerző, előadóművész által összeállított koncertanyag zongorakíséretnek kottáit maga készítette el. Zongorakísérője Ena Maria Aldecoa asszony volt, aki az egyetem zongoraprofesszora, a zongora tanszék vezetője. Elődje 1932 és 1934 között Takács Jenő volt, aki tanszékvezetői munkája mellett, Bartók Béla javaslatára felgyűjtötte a Fülöp-szigetek népdalait, népzenéjét, amely munkásságának is köszönhetően 1999 óta az UNESCO Világörökség részét képezi.

Az egyetemen tartott koncertfelvétel ITT tekinthető meg:

A koncertturné 2020. január 19-én folytatódott a Palaui Köztársaságban. Koror városban, a Belau National Musem szabadtéri nagyszínpadán előadóművészként személyében első magyar léphetett a helyi közönség elé a szigetországban! KÉPEK.TJ.tapiokultura.hu A koncerten jelen volt Pia Morei asszony - a Nemzeti Múzeum igazgatója, Leilani Reklai újságíró, valamint a Külügyminisztérium részéről Joann Risong Tarkong asszony. A program megvalósulását segítette Baklai Chilton-Temengil kulturális miniszter asszony. Neki és az egész turnét szervező Magyarország Manilai Nagykövetségének, Dr. Bencze József nagykövet úrnak, valamint Ambrus Dávid első beosztott diplomatának köszönhető, hogy számos helyszínen sikerült megismertetni hallgatókat a magyar zene sokoldalúságával.

2020. január 21-én Terék József a Mindszenty József bíborosról 1949-ben elnevezett és megalapított Mindszenty High School-ba n találkozott Julita Temael Dohorong igazgató asszonnyal, aki bemutatta a 71 éve működő, Mindszenty szellemiségét őrző intézményt és a nemzetközi könyvtárukban található magyar kiadványokat. Terék József átadta Szabó Istvánnak gratuláló levelét, melyben Pest Megye Közgyűlése elnökének kifejezi elismerését, köszönetét az intézménynek és vezetőjének az elmúlt több 70 évben végzett, az egykori bíboroshoz, hercegprímáshoz méltó munkáért és gratulált a Mindszenty High School részére 2019-ben megítélt Mindszenty emlékérem odaítélésért. (Az emlékérmet nemrégiben a Parlamentben vehetett át az intézmény nevében Dr. Bencze József nagykövet úr.)

Ugyanezen a napon került megrendezésre tárogató hungarikum koncert a Palau Community College Assembly Hall-ban, ahol nagyjából 120 néző élvezhette meg Terék József előadását. Az intézmény vezetője Mr. Patrick Tellei már a tavalyi évben is rendezett Magyarországot népszerűsítő programot. Akkor a Kincsem film vetítése vonzotta az érdeklődőket a nagyterem falai közé, most pedig a tárogató hangján keresztül ismerhették meg a jelen lévők a magyar zene és a tárogató sokszínűségét. A koncert után a helyi gyermekek délutáni szabadidős kikapcsolódására alapított szabadtéri helyszínen, a The Angel Center-ben tartott bemutatót az előadóművész. Terék József, mint a két ország kulturális kapcsolatának első előadója, két alkalommal is a legnagyobb szigetországi újság, a palaui Island Times-ban szerepelt, melyhez Leilani Reklai újságíró készített interjút. A Division of Media élő rádióműsor keretén belül beszélgetett az első, Palaun fellépő magyar előadóművésszel 30 percben.

2020. január 22-én a Fülöp-szigetek másik nagyvárosában, Cebuban léptek fel Ena Maria Aldecoa asszonnyal, ez alkalommal a University of San Carlos került sor a következő koncertre. A programot Margaret D. Rosario dékán asszony nyitotta meg, aki örömmel jelentette be a város első magyar zenei programját a jelenlévőknek. A tárogató hungarikum koncert megvalósításában segítségükre volt Lányi Béla verbita missziós testvér, aki 2007 óta dolgozik az egyetemen és Joy Benedicto, Magyarország Manilai Nagykövetségének Cebu-i tiszteletbeli konzulja. 

2020. január 23-án Mindanao szigetén, Davao-n Magyarország Davao-i Tiszteletbeli Konzulja, Mary Ann Montemayor asszony szervezésében, az Ateneo De Davao University Junior High School Amfiteátrumában került megrendezésre a tárogató-zongora koncertre, első alkalommal Mindanao-n. A koncert kapcsán 30 perces interjút készített a tárogatóművésszel a városi Mango Radio, akik az egész koncertet felvették. A koncertről az egyik Davao-i újság is tudósított.

2020. január 24-én a Letters & Music zenei TV műsorban beszélt Terék József a Fülöp-szigetekkel 2018 óta tartó kulturális kapcsolatáról, illetve jelenlegi turnéjáról. A félórás élő műsorban több tárogató számot is eljátszott, illetve beszélt a magyar zenéről, a tárogatóról, a magyar kulturális értékekről. Az interjút James Manzanero csatornaigazgató tette lehetővé. Ugyanezen a napon került megrendezésre az Alliance Fransaise nagytermében Magyarország Manilai Nagykövetségének szervezésében a Magyar Kultúra Napja alkalmából tartott koncert és ünnepi fogadás. Ez alkalommal is beszédet mondott Dr. Bencze József, Magyarország Manilai Nagykövete. Minden helyszínen a Fülöp-szigeteken Ena Maria Aldecoa professzor asszony, zongoraművész, az University of the Philippines zongora tanszék vezetője is jelen volt és segítette a programok sikeres megvalósítását, megszervezését.

A Young Voices of the Philippines, valamint a Kantabella és a Vox Legis közreműködésével csendültek fel szebbnél-szebb dallamok angol és tagalog (Fülöp-szigeteki) nyelven, számtalan nagyszerű színpadi koreográfiával párosítva a manilai Abbey of Our Lady of Monserrat falai közt. A kórus vezetője Maria-Theresia Vizconde Roldan 2019-ben Magyarországon is járt, ahol kórusával a XII. Nyíregyházi Nemzetközi Kórusfesztiválon (Cantemus Fesztivál) is részt vettek, nagy sikerrel. A szigetországban 1985-ben alapították meg a Kodály Társaságot, kórusaik pedig Kodály szellemiségét és elgondolását követik. Az éneklő fiatalok átélten, hibátlan dallammegformálással, nagy technikai felkészültséggel kápráztatták el a 800 nézőt, köztük a Nagykövet urat és Terék Józsefet is.

2020. január 27-én Terék József előadóként vett részt a 82. Research World International Conference-n, Manilában, a Fülöp-szigeteken. Doktori értekezésének témájáról, a Tápió mente népzenekutatásáról tartott prezentációt. Ez alkalommal jelen volt Magyarország Manilai Nagykövete, Dr. Bencze József, aki a nemzetközi konferencia díjátadója is volt.

Az eredmény – a Tápió mente nemzetközi megjelenésén felül – egy konferencián való részvételt igazoló oklevél, a fiatal népzenekutató kutatási témájáról megjelent nemzetközi publikáció, valamint a legjobb tanulmányért és egyben prezentációjáért járó díszoklevél és plakett átvétele. 

Terék József Ázsiai és Óceániai turnéjának összegzése

Ahogyan 2018-ban az első magyar zenei előadóművész volt a Fülöp-szigeteken, most a Palaui Köztársaságban is elsőként írhatta be magát a két ország közös kulturális törtétébe. Előadásainak köszönhetően ezekben a távoli országokban is megjelentek a magyar kulturális értékek, felkeltette az érdeklődését Magyarország iránt. A két ország közt 2017-ben aláírt diplomáciai kapcsolatfelvételt követően a nagykövetségi egyeztetések és személyes találkozók után ezekkel a programokkal is erősödtek a két ország kapcsolatai. A Palaui Köztársaságban szervezett események fő szervezője a kulturális miniszter asszony volt, akinek kollégái közvetlenül figyelemmel kísérték a koncertsorozatot, mindenben segítségére voltak az előadónak. Segítették, hogy a helyi televíziókban, rádiókban, újságokban való megjelenésekkel a koncertek híre az egész szigetországban, sokakhoz eljusson.

Fülöp-szigeteken a 2018-ban Terék József által bemutatott népzenei koncert már megalapozta a mostani sikereket. A szépen fejlődő kétoldalú kulturális kapcsolatból jött léte az ez évi koncertsorozat, melyen a Manilai Egyetem zongoraprofesszor asszonya kísérte végig Terék József tárogatóművészt a szigetország teljes területén. 2020. január 21-24 között négyszer szálltak repülőgépre és többezer kilométeres távolságokat utaztak be.

A bemutatott színvonalas produkció révén a két ország közötti kulturális kapcsolatok erősödtek. A tárogató hungarikum koncertek mindenhol tetszést arattak, felkeltették a jelen lévők figyelmét, érdeklődését a magyar zene és a tárogató iránt.

Terék József tárogatóművész 1992 óta folyamatosan végzi előadóművészeti tevékenységét, melyet 2009 óta saját zenekarával (Terék József és barátai) valósít meg. Ez idő alatt 26 kiadványt készített el a Tápió mente népdalos értékeiről, Kodály Zoltán Pest megyei gyűjtőmunkájáról, Pest megye népdalos és népzenei értékeiről, népművészeti jellegzetességeiről és hungarikum hangszerünkről, a tárogatóról. Évek óta ír tárogatóra magyaros szerzeményeket, melyek egyre népszerűbbek Magyarországon, és külföldön is. Dallamai rendszeresen díjazottak a zeneszerző világversenyeken is. Munkássága, a Tápió mente népzenei kutatása, ezen dalok sokoldalú hangszerelése, a tárogató zeneirodalmának gazdagítása, a hangszer tudatos nemzetközi népszerűsítése egyedülálló Magyarországon! Tehetséggondozásának köszönhetően fiatal népzenészek juthattak el Kínába, a Fülöp-szigetekre, Kazahsztánba, Európa számos országába. CD kiadványokon és fesztiválokon kapnak bemutatkozási lehetőséget fiataljaink, akik közül többen rangos, megyei, országos és nemzetközi megmérettetésen szerzett díjjal büszkélkedhetnek, sőt, egyikük már saját szóló lemezét is elkészítette.

A tárogató hungarikum koncertek nemzetközi népszerűsítésével, szóló és zenekari koncertjeivel Terék József 2017 óta több nagykövetségi, főkonzulátusi rendezvény fellépője volt. Munkásságát ma már valamennyi kontinensen ismerik. 36 országban közel 200 alkalommal utazott eddigi pályafutása során. Számtalan településen, több mint 300 alkalommal végzett kutatómunkát. Célja: megőrizni a települési, megyei, országos értékeinket.

Mostani útján bemutatásra került néhány olyan szerzemény is, melyek a március végén megjelenő, harmadik tárogató cd kiadványán is hallhatók lesznek majd.

A koncertsorozattal nagyjából 100.000 emberhez jutott el a médián (3 újságmegjelenés, 2 élő rádióműsor, 1 élő TV műsor) keresztül Terék József magyar koncertjének híre. AFülöp-szigeteken és a Palaui Köztársaságban a 6 koncert alkalmával több mint ezer néző tekinthette, hallgathatta meg előadásait.