KovácsN montázs

 

Nekeczki Zsolt kiállításának január 18-ai megnyitója az Állandó Helytörténeti Kiállítóhelyen, önmagában is méltó lenne egy kisváros Magyar kultúra napi ünnepségének. A Nagykátai Városi Könyvtár és Művelődési Központ azonban majd’ egy héten át, mind a három intézményegységében, négy programmal is várta, várja a közönségét. KÉPEK.MartonL

Január 22-én, a művelődési központban a számos díjjal elismert, a hazai népdalénekesek egyik legnépszerűbb előadója, Kovács Nóri lépett fel.

A talán a legtöbbek által a Magyarország egyik dalba öntött jelképévé vált Repülj madár, vagy a Születésnapodra c. szerzeményekből ismert művész közel 60 perces műsorát teltháznyi közöség fogadta, s az elődás végén felállva, vastapssal köszönte meg a meghatóan szép élményt.

Kovács Nóri művészi minőségét a meghívása előtt is ismertük. Most már tudjuk azt is, hogy egyben egy rendkívül közvetlen, barátságos hölgy is, aki nagyvonalú gesztusokkal lopta be magát a szívünkbe!

Ékezésékor (pontosan, időben, a megbeszéltek szerint!) elmondtuk neki, hogy egy nagykátai tisztelője, egy olyan kislány, aki sokat hallgatja az ő dalait, szeretne a koncert után elénekelni neki egy ajándék-dalt a színpadon. Nóri nemcsak hozzájárult ehhez, de saját, koncert előtti színpadi felkészülési idejéből is átadott egy negyedórát a helybéli rajongójának. A koncert végén is türelmesen, mosolyogva állt a rendelkezésünkre, és mindenkinek lehetőséget adott a közös fényképek elkészítésére. Sőt, a program után, az intézmény dolgozóinak hagyományos, Magyar kultúra napi koccintós beszélget ésén is kedvesen részt vett!

Nem is véletlen, hogy lassan egy autóbusznyian jelentkeztek már Nagykátáról is KOVÁCS NÓRI és zenekara – SZABADON című LEMEZBEMUTATÓ KONCERT-jére (Duna Palota, Színház terem, 2020. április 19.  16:00-17:30, Budapest, V. ker. Zrínyi u. 5.)!

A művelődési központ Magyar kultúra napi ünnepségét hagyományosan a Himnusz közös eléneklésével kezdtük. Köszönet a Városi Kórus tagjainak, kórusvezetőjüknek, Szokolics Krisztinának, hogy most is segítették ünneplő közösségünket! (A Városi Kórus önálló művészeti közösség. Ugyanakkor próbáikat a művelődési központban tartják, tagjai között munkatársunk is ott van. Mi is és ők is felvállalják a kórus – város – intézmény közötti közösséget. Folyamatosan bővítik repertoárjukat, s egyre színvonalasabban szólnak meg. Az elmúlt években hagyományt teremtettek a Tápió-vidéki kórusokat meghívó találkozójukkal, amelyre idén is sor kerül majd. Az október 17-ei kórustalálkozót az intézményünk is magénak tudja, és helyszíne is nálunk (későbbiekben döntünk majd, hogy a könyvtárban vagy művelődési központban férünk-e el jobban) lesz. A Városi Kórus vezetője és több tagja által is összefonódik a Cantate Domino vallási ének- és zenkarral. Ezért 20 éves jubileumi koncertükön, október 3-án mi is ott leszünk a Szent György-templomban. Köszönjük kórusvezetőnek, hogy figyelembe vette a közművelődédi intézmény egyéb programjait és közösen tudtuk megkeresni a megfelelő időpontokat!)

Kovács Nórit a ráadás és vastaps után visszahívtuk a színpadra, hogy a virágcsokor mellett egy másik ajándékot is átadhassunk. Dusek Gabriella tanárnő tanítványa, Bálint Zsuzsi kívül-belül szépen felöltözve, magabiztosan énekelt el egy népdalfeldolgozást a művésznőnek. Megható pillanat volt! Köszönjük neki, felkészítőjének és Nórinak is ezt az élményt!

 

Köszönöm Dorner Gábor polgármester úrnak, hogy megosztotta velünk ünnepi gondolatait!

 

Köszönöm kollégáimnak a program lelkes előkészítését és lebonyolítását!

 

(Ne felejtsék! Ma - 2020.01.24. 17.00 - , Városi Könyvtár: Aranyosi Ervin Író-Olvasó találkozó )

 

2020. 01. 24. Tarnavölgyi László