74371169 1426757507480410 6851747961370574848 o

 

(Tápió mentéért-díj - Első átadás emelkedetten, Tápiószelén )
Szörfi Józsefné Solti Erzsébet 1948. szeptember 06-án született Úriban. Már kisgyerekkorától folyamatosan gyűjtötte a sublótok mélyén rejtőző régi iratokat, népviseleti öltözékeket.

Minden álma az volt, hogy egyszer Úriban tájházat hozhasson létre. Ebben szülei is segítették, támogatták. Édesanyja volt az utolsó úri varróasszony, népviseleti babái pedig eljutottak a világ minden tájára. Nagyszülei házának visszavásárlásával létrejöhetett 2013 májusában az azóta is működő BAB-USKA tájház, melynek ünnepségét még Erzsike édesanyja, Solti Józsefné Szabó Erzsébet is megélhetett. Közös, kulturális örökségvédelmi munkásságuk megkoronázásaként, a Pest Megyei Értéktárba is bekerült az Úri népművészeti értékeket bemutató kismúzeum. Az elmúlt évek során kendőkiállítást, I. világháborús kiállítást, népviseleti bemutatókat, használati eszközök bemutatóját, valamint hagyományos disztnótorok és szüreti felvonulások programjait szervezte meg a díjra felterjeszetett. Úri értékeit összegezte a Szülőfalunk Úri, a Tápió mente népviselete I, valamint a Régi szavak, szólások gyűjteményével, könyveivel, illetve mindezen munkák úri vonatkozású részeinek szakmai összeállításával. Önzetlenül segíti a Tápió menti néptáncosok, valamint a fiatal népdalénekes tehetségek színpadi megjelenéseit Úri népviseletének kölcsönadásával, az előadókra igazítással, a ruhadarabok varrásával, ezzel is népszerűsítve a Tápió mente leglátványosabb népviseletét. Számos látogató fordult meg tájházában: Tájház Szövetség, Budapesti hagyományőrző és egyházi, iskolai, óvodai, főiskolai és egyetemi csoportok, akiknek egyedi hangulatú foglalkozásokat is szervez rendszeresen.

Kiállításai az ország számos területén ismertté váltak, így a Szentendrei Skanzenben, a Tápió menti Népdaléneklési Versenyeken, a Pest Megyei Értéknapokon és számtalan országos helyszínen.

Úri szellemi és tárgyi örökségének szentelte életének nagy részét, és tevékenykedik ezért továbbra is fáradhatatlanul, nagy anyagi áldozatokat vállalva, egészség - betegség közöt is, elhivatottan, önzetlenül, hogy szülőföldje értékei átörökítődhessenek az utókorra, a fiatal generáció számára, Úri község és az egész Tápió mente javára.

Oklevelén ez áll: Tápió mentéért díjat adományozunk Szörfi Józsefné Solti Erzsébet részére Úri község népművészeti értékeinek szakmai rendszerezéséért, a BAB-USKA Tájház létrehozásáért, a helyi értékek települési, regionális, megyei és országos népszerűsítéséért, közösségformáló és közösségépítő tevékenységéért, valamint a szülőföld szeretetéből fakadóan, több generáción át megőrzött helyi értékek önzetlen közkinccsé tételéért.