TerékPalesztinakoll

 

2019. szeptember 13-án és 14-én Terék József és barátai a Közel-Keleten adtak nagysikerű Tárogató Hungarikum koncerteket. KÉPEK.TJ.

A zenekar 2017 óta számtalan nemzetközi előadáson, fesztiválon, Magyarország külképvisleteinek protokoll rendezvényein mutatatja be a magyar zene sokszínűségét, öregbíti a tárogató hírnevét. Ez alkalommal Palesztinában, a Taybeh Oktoberfest-en képviselték hazánkat és a Tápió-vidéket.

(Terék József Hévízgyörkön él, de Tápiószele szülötte, a Tápió mente népzenéjének, néprajzának a  kutatója, többek között a nagykátai Tápiómente Táncegyüttes zenekarának a vezetője. Tanítványa, bőgőse Szekeres Marcell nagykátai fiatalember, de a salgótarjáni származású brácsása, Tóth Gergely is évek óta rendszeres előadóművésze a Tápió-vidék népzenei, néptánc programjainak. ) Nadim C. Khoury, a Taybeh Brewing Company tulajdonosa 25 éve foglalkozik a Taybeh Beer sör készítésének fortélyaival. Taybeh-ben 15 éve, évről évre, külföldi zenekarok meghívásával rendeznek nemzetközi fesztivált. Ez alkalommal Ausztria és Magyarország képviseltette magát. Magyarország Ramallah-i Képviseleti Irodájának szervezésében Dr. Rada Csaba nagykövet úr kultúraközvetítő munkájának eredményeként már több magyar fellépő látogathatott el az elmúlt években Palesztinába. Nagykövet úr kultúra közvetítő tevékenységét nagyban segíti Dr. Nassar Khamis tiszteletbeli konzul úr is, aki Budapesten doktorált és 11 éven át praktizált a magyar fővárosban.

Az arab lakosság nagy tisztelettel és őszinte, kitörő örömmel fogadta a magyar zenei koncerteket, amelyekben ízelítőt kaphattak a magyar népzenéből, klasszikus zenéből, cigányzenéből, a magyaros zenei virtuozitásból.

„A magyaros hangszerelésben megszólaltatott, híres palesztín dallam (Wen Ala Ramallah) eljátszása végén éreztük, hogy szívükbe fogadtak bennünket a palesztin barátaink, a nézők és mindenki, aki megfordult ezen a csodálatos napon Taybeh-ben.” (Terék József)

A koncertnek nagy zenei jelentősége volt, hiszen magyar ember még soha sem szólaltatta meg a tárogatót abban az országban, melyben valaha megszületett e hangszernek az arab őse, a mizmar (más néven zurna, török síp)!

„A nagysikerű koncertek mellett volt lehetőségünk a Betlehemi Konzervatórium igazgatójával is megbeszélést folytatni a magyar és a Tápió menti népzenét, zenét Tápió menti művészek, fiatal tehetsége által népszerűsítő további fellépések megszervezésének érdekében.

Természetesen a biblia táj és a szakrális környezet, az emlékhelyek is meghatottak minket! Felemelő érzés volt Jézus földjén sétálni és megtekinteni a Jordán folyóval együtt számos szent helyet Jeruzsálemben, Betlehemben, Jerico-ban. Életre szóló élményben volt részünk és csak reménykedhetünk benne, hogy talán egyszer még eljutunk a Szentföldre, Izraelbe és Palesztinába.” (Terék József)

Terék József és barátai folyamatosan, évente több alaklommal kapnak nemzetközi felkéréseket. Idén már jártak  Németországban, Lengyelországban, Belgiumban, Ausztriában, majd rövidesen, még 2019-ben indulnak Tunéziába, Erdélybe és Vietnámba.

Év végére elkészül a zenekarvezető harmadik tárogató cd kiadványa is, melyen a korábbiakhoz hasonlóan saját szerzemények, virtuóz magyar darabok lesznek hallhatók zenekari kísérettel.

A tavalyi évben megvalósított 17 külföldi út is azt bizonyítja, hogy Terék József tárogató hungarikum koncertjeinek híre egyre többekhez, több országba is eljut. Előadásaik varázsa megérinti az emberek szívét és viszi hírnevünket a nagyvilágában.

(Terék József Tápiószele 800 c. szerzeményét maga adja majd elő a tápiószelei Simonffy Kálmán Művelődési Házban, 2019. 09. 18-án, a Tápiószele 800 – 10 díszoklevelek átadóünnepség keretén belül. A dallam először hangzik fel nyilvánosan! Ezen ősbemutatón jelen lenni bizonyára sok számára bizonyosan emlékezetes, maradandó élmény lesz!)

Tarnavölgyi László