tápió énekegyüttes

2019 júniusában alakult meg a Tápió mente legtehetségesebb fiatal népdalénekeseiből a Tápió Énekegyüttes. A farmosi Czira Sára, a sülysápi Mázás Jázmin, illetve a tápiószelei Sass Éva a megyei és országos versenyeken is folyamatosan a dobogón vannak szóló kategóriában, hangjukat pedig már nem csak a Tápió mente ismer i, hanem a kínai fiatalok is. KÉPEK

2019. augusztus 24-25. között került megrendezésre a X. Bridge of Musiv International Choir Festival Budapesten, mely az énekegyüttes első igazi, nagyszabású fellépése volt. A 16 kórus többségében magyar, négy kórus  kínai volt. Zhang Gouzhi karnagy, a nemzetközi kórusfesztivál életre hívójának köszönhetően már egy évtizede találkozhatnak a kínai és magyar kórusok, ismer hetik meg egymás repertoárját, dallamait, személyiségét. A fiatalok nagy izgalommal és alázattal készültek a megmérettetésre, mely igazi kihívás volt, hiszen rendkívül rangos szakmai zsűri előtt kellett előadni összeállításaikat 10 percben, melyben szerepelt a szülőföld anyagaként tóalmási népdalcsokor, Kodály Zoltán Pest megyében végzett népdalgyűjtő munkájából összeállítás, illetve egy mohácsi dalcsokor.

A program részeként szombaton a nyitó gálán bemutatkoztak a lányok, akik hangjukkal és Tápió menti népviseletükkel már kivívták a közönség és a zsűri figyelmét. A gála egy közös énekléssel fejeződött be, melyen együtt énekeltek a kínai és magyar kórustagok. Közös előadásukban kínai és magyar dalok csendültek fel. Másnap a Duna Pláza adott otthont a kórusfesztivál délelőtti programjának, ahol sok érdeklődő kísérte figyelemmel a bemutatkozó énekegyütteseket, köztük Sárit, Évit és Jázmint is. A délutáni versenyprogramon már rutinosan mozogva érkeztek a színpadra a Tápió Énekegyüttes tagjai, ahol fantasztikus produkciót adtak elő. A kora esti díjkiosztó gálán mindnyájan úgy izgultunk, mint még talán sosem. Nekik első nemzetközi versenyük, nekem pedig, mint művészeti vezető az első komoly felkészítő munkám. Amikor elfogyott a bronz és az ezüst minősítések sora, remegve írtam meg a gyerekek szüleinek, hogy jöjjenek le, ezt együtt kell átvennünk a színpadon.

Így történt. A Tápió Énekegyüttes Arany minősítést szerzett a kétnapos nemzetközi fesztiválon, melyet csak a Hévízgyörki Asszonykórus, valamint a tavalyi nemzetközi versenyt megnyert Vox Énekegyüttes érdemelt ki mellettünk. Közel 250 fellépő énekes tisztelte meg a rendezvényt, melynek az Újpesti Rendezvénytér biztosította a reprezentatív helyszínt.

Az út, mely együttesünk előtt áll, nagyon reménytelinekk ígérkezik. Éppen ezért a lehető legnagyobb alázattal és tisztelettel, szorgalommal készülünk a további nemzetközi fellépésre, megmérettetésre.

Köszönjük a biztatást és a támogatást mindenkinek!

Terék József

Művészeti vezető