Tápió Énekegyüttes mont

2019. június 25. nem csak arról nevezetes, hogy a világhírű popsztár, Michael Jackson ezen a napon hunyt el 10 évvel ezelőtt. Három fiatal népdalénekes állt össze azzal a szándékkal, hogy szülőföldjük, a Tápió mente 21 településének népdalos értékeit újratanulják és népszerűsítsék határainkon innen és túl. A tápiószelei Sass Éva, a sülysápi Mázás Jázmin, valamint a farmosi Czira Sára alkotják az énekegyüttest. (Gócsa Fotó)

Hármukat összeköti, hogy vidékünk népdalos értékeit évek óta éneklik, egymással pedig nagyon jó barátságban vannak. Fiatal koruk ellenére valamennyien számtalan alkalommal szerepeltek a regionális, megyei és országos versenyeken, melyeken ár most szinte megszámlálhatatlan sok elismerést, első helyezéseket, kiváló minősítéseket szereztek.

Példaképük az idén fennállásuknak 50. évfordulóját ünneplő Hévízgyörki Asszonykórus, melynek tagjai egész életükben kizárólag saját népdalaikat énekelték és éneklik még ma is.

Az énekegyüttes művészeti vezetője Terék József, a Tápió mente népzenekutatója, Pest Megye Önkormányzatának kulturális szakreferense. A cél nem a „világhír”, hanem a vidék népdalos értékeinek hiteles előadásmódja és hirdetése. Dalainkat mindig gyönyörű helyi népviseletben adják elő, szívből, szeretetből, gyönyörű énekhangon.

„Az adatközlőink nagy része már nincs közöttünk, sajnos. A népművészeti mozgalom szinte nem foglalkozott ezzel a vidékkel. Mire elkezdtem a gyűjtőmunkát, éreztem a küldetés súlyát. Szerencsések vagyunk, hiszen az utolsó órában ugyan, de megmentettük a tájegység népdalos, népzenei, néptáncos, népviseletes értékeit, ismerjük a szokásokat, a hagyományokat. A cél mindezen értékeink hazai és nemzetközi szinten történő bemutatása, melynek jelenlegi, újbóli megformálói a Tápió mente legtehetségesebb fiatal népdalénekesei.” (Terék József)