íjászkoll

 

Több mint 160 versenyző – köztük külföldről érkezők is – jött el június 15-én a III. Országos Íjász- és hagyományőrző Fesztiválra, melyet Magyari Sándor vezetésével a Tápiómenti Íjász Központ - TÍK szervezett. tapiokultura.huTL.KÉPEK

A rendezvény helyszíne a Növényi Diverzitás Központ/NöDiK pompás parkja, birtoka volt, ahol hatalmas területen, ötletes, izgalmas módon kerültek felállításra a változatos célfigurák.

Alig 10 óra után a Nagykátáról érkező Honvédtüzér Hagyományőrző Csapat ágyúzása adta meg a jelet a kezdésre. A versenyzők nemcsak a „tigrisekkel, medvékkel, török vitézekkel”, de a rekkenő hőséggel is hősiesen küzdöttek meg!

A sporteseményt egy egész napos hagyományőrző programkínálattal is körbe övezték a szervezők. A kiállított és eladó íjak mellett a népművészeti vásár portékái is minőségiek, sokszínűek voltak. Többen, például Molnár Gábor kovács-, Kalla Pál kádármesterek bemutatót is tartottak. A Ceglédi Lovas Hagyományőrző Egyesület honfoglalás kori lovasíjász bemutatója is lélegzetelállító volt.

A Farmosi Hagyományőrző Egyesület tagjai nádkunyhót állítottak, karikás ostorral csergettek. Az érdeklődők Nyitra Istvánnál a kanálfaragást is megtanulhatták.

Nehéz lenne felsorolni minden programelemet, de az biztos, hogy ennek az izgalmas, érdekes, sokszínű és minden tekintetben színvonalas eseménynek kiemelt helye lesz a jövőben a Tápió-vidék vendégcsalogató programnaptárában!

Az eseményt a „befogadó NÖDIK" és az említett civil közösségeken túl is sokan segítették. (Rövidesen kiegészítem az írást a szervezőktől kapott információkkal!)

Az Együttható Közösségformáló Egyesület - EKE mellett mi, a tapiokultura.hu és aSimonffy Kálmán Művelődési Ház a rendezvény fotózásával viszonoztuk a TIK ez évi segítségét, amellyel a majálisunk és Tárogató Fesztiválunk sikeréhez járultak hozzá.