tárogatóstuttgart2019. február 7-én került megrendezésre a Stuttgarti Balassi Intézet szervezésének köszönhetően Terék József tárogató hungarikum koncertje. Dr. B. Szabó Dezső intézetigazgató úr köszöntőjében kiemelte, hogy fontos a hungarikumok hazai és nemzetközi népszerűsítése, hiszen legkiemelkedőbb nemzeti értékeink egyben jelképeink is, melyek tovább erősítik magyarságtudatunkat, mi magyarok pedig büszkék vagyunk rájuk. Kemény Dániel KÉPEI

A tárogató már 600 évvel ezelőtt is jelen volt hazánkban. Ez az arab és perzsa eredetű hangszer, korábban tárogató-sípként volt ismeretes (töröksíphoz hasonlító hangszer). 125 évvel ezelőtt Schunda Venczel József és Stowasser János újításainak köszönhetően alakult ki a jelenleg (reform)tárogatónak nevezett hangszerünk. Terék József egy 90 évvel ezelőtt készült Stowasser tárogatón mutatta be a hangszer megszólalásának lehetőségeit a történelmi muzsikáktól a Rákóczi kor nevezetes dallamain keresztül a verbunkosokig, az autentikus népzenei összeállításoktól a magyar nóta és cigányzene virtuóz megszólalásáig, a latin zenétől a jazzig, saját szerzeményektől a keringőkig. A Kárpát-medence zenei anyagából – Erdélytől a Felvidékig – is ízelítőt kapott a közönség: Kodály Zoltán Kállai kettőse, a Tápió mente népzenéje, Pest megye verbunkja egyaránt nagy sikert aratott az est folyamán.

Terék József Tóth Gergely brácsással alkotott, országosan is egyedülálló duója itthon és külföldön is, immár sokadik alkalommal népszerűsítette a tárogatót.

„Hatalmas megtiszteltetés és öröm volt ezen a fantasztikus napon a Stuttgarti Balassi Intézetben tárogató hungarikum koncertet adni olyan telt házas közönség előtt, akik minden pillanatban együtt lélegeztek velünk. Ha nem húztuk volna le a harmadik ráadás számot, még most is muzsikálnánk a műértő, minőségi kamaraprogramokat kedvelő magyar és német vendégeknek, kiknek sorai közt protokoll vendégek, helyi magyar néptáncosok, zenészek, művészek, sőt még Tápió mentiek is voltak! Együtt énekeltek velünk, olykor németül, később magyarul, átvéve azt az egyedülálló atmoszférát, mely kialakult aznap este. Mégis a legszívhezszólóbb pillanat az volt, amikor egy kisbaba felvette velem tekintetét és éreztem, hogy oda kell mennem hozzá koncert közben, muzsikálva… A baba rám mosolygott és két kézzel nyúlt a tárogatóhoz, majd megérintette.” (Terék József)

Terék József tárogató-előadóművészként jelenleg egyedüli jogos használója hungarikum védjegynek! Eddig 33 országban több mint 150 utazás és közel 500 fellépés alkalmával képviselte hazánkat világzenei fesztiválokon, népzenei táborokban, egyetemeken, művészeti központokban. Közülük Csehország, Dánia, Észtország, Fülöp-szigetek, Hong Kong, Horvátország, Kanada, Kazahsztán, Kína, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Makaó, Németország, Norvégia, Szlovákia, Ukrajna és Vietnam színpadain már bemutatta tárogató hungarikum koncertjét, illetve néhány esetben közreműködött tárogatósként néptáncegyüttesek zenei kíséretében.

A tárogató nemzetközi nagyköveteként is ismert előadó számos meghívásnak örvend a 2019. év vonatkozásában, melynek középpontjában az idén 125 éve elkészített reform-tárogató, valamint annak újszerű megszólalási lehetőségei állnak.