borito javitas elo másolata

Újabb kulturális örökségvédelmi kiadvány készült el, ezúttal a szomszédos Galga mente szívében, Hévízgyörkön, a helyi önkormányzat kiadásában. Terék József a Tápió mente szülöttje, aki tápiószelei gyökerekkel rendelkezik, ám 12 éve már Hévízgyörkön él családjával. 2015-ben megalakult a Hévízgyörki Értéktár Bizottság, melynek tagjaként folyamatosan gyűjti, dokumentálja és publikálja tagtársaival együtt ezeket a helyi értékeket.

2016-ban „Hévízgyörki torony tetejébe” címmel megjelent cd kiadványukkal a helyi népdalos és népzenei hangzást örökítették meg, majd az azt követő évben elkészült a „Hévízgyörki Értéktár Kiállítás”, mely folyamatosan megtekinthető minden érdeklődő számára és bemutatja a helyi építészeti, gasztronómiai, történelmi, valamint népművészeti értékeiket. Idén egy Pest megyében egyedülálló munkát vittek véghez társszerző kollégájával, Dr. Lázár Katalinnal: első Pest megyei településként megvalósították „Hévízgyörki népdalok”címmel a helyi népdalos értékeket összegző, tudományos és szakmai szempontból is hiánypótló kiadványt, melyben 65 év távlatában 110 adatközlő énekes megszólításával, kilenc népzenekutató munkáját összegezve állították össze a mintegy 1000 dallamfelvételből (600 népdal és változatai) kiválogatott 215 helyi népdalt tartalmazó könyvet. A kiadvány a MTA BTK Zenetudományi Intézet, valamint Pest Megye Önkormányzatának és Hévízgyörki Község Önkormányzatának segítségével valósulhatott meg, mely munkát lektorálta Dr. Domokos Mária, a MTA BTK Zenetudományi Intézet tudományos főmunkatársa, a Magyar Népzene Tára szerkesztője.

A kiadványon szerepel a jelenleg Hévízgyörkön működő valamennyi csoport (5 énekegyüttes), akik közül jövőre ünnepli fennállásának 50. évfordulóját az elsőként megalakult Hévízgyörki Asszonykórus, kiknek tagjai közt még több alapító tag is megtalálható.

A könyv 2018. szeptember 15-én 15 órai kezdettel kerül bemutatásra a IV. Hévízgyörki Értékek Napján, melyet 14 órától kézműves foglalkozás előz meg a mindezeknek otthont és helyszínt biztosító hévízgyörki Tájház udvarán. A programon fellépnek a helyi népdalénekes együttesek, csoportok, valamint a tavasszal megrendezett I. Hévízgyörki Népdaléneklési verseny kategória győztesei (Pest megye és Budapest általános iskoláinak kiírt verseny került megrendezésre szakmai zsűri előtt, 165 részt vevő tanulóval).

Aki ellátogat ezen a szép nyári napon Hévízgyörkre, válthat néhány szót a könyv szerzőivel, megismerkedhet a helyi népviseletes asszonyokkal, akik 60-70 fővel lesznek jelen a rendezvényen, illetve a könyv is megvásárolható lesz a dedikálás ideje alatt 17 órától.

A belépés a rendezvényre ingyenes, az élmény egyedülálló, hiszen Pest megye egyik még élő népművészeti falujába lehet ellátogatni, ahol a helyi értékek megmentése és generációkon történő átörökítése központi szerepet tölt be a település életében, a lakosság mindennapjaiban.