A legendává vált Chmely Ödön és az őt követő Szegedi Pál után nem volt könnyű a 2000-es évek elején a nagykátai közművelődés élére érdemes vezetőt találni. Olyat, aki elődeihez méltó és a gazdag kulturális hagyományokkal rendelkező, a régió, a járás élén is álló városban e terület vezetésére emberileg, szakmailag is alkalmas.apromarikalacierika
(A kép balszélén, tőlem jobbra Szalainé Apró Mária, baloldalamon kollégánk, Háhmné Kelemen Erika)

Hogy az elmúlt másfél évtizedben hogyan feleltek meg a kihívásoknak, hogyan képviselték személyükben is a nagykátai kulturális élet civil- és hivatásos munkálkodóit, intézményük dolgozóit az utódok…? Hogy adtak e példát, voltak-e harcos motorjai, „kijárói” e terület hagyományos, értékőrző folyamatainak, programjainak, művészeti közösségeinek…? Döntse ezt el ki-ki maga, ám bennem némi kétely és hiányérzet marad, ha az elmúlt 15-16 évre gondolok vissza.

Most azonban őszintén örülök, hogy Szalainé Apró Máriát választotta meg pár nappal ezelőtt Nagykáta Város Képviselő-testülete a Városi Könyvtár és Művelődési Központ intézményvezetőjének!

Szalainé Apró Mária született nagykátai. 15 éves kora óta – előbb a Tápiómente Táncegyüttes tagjaként, később alkotó civilként, kulturális közösségek létrehozójaként, lelkes tagjaként, majd a művelődési központ dolgozójaként 45 éve, nap mint nap bizonyítja elhivatottságát a város és annak minden kulturális ügye, folyamata, programja iránt.

Pár évig együtt dolgozhattam Marikával s büszkén írom le, hogy sokat tanultam tőle!

Emberként és szakemberként is kiérdemelte ezt a megtisztelő feladatot, amelyet a legnagyobb odaadással, a rá jellemző hatalmas energiával, szerény alázattal, de a közművelődés ügyét okos harcossággal képviselő „egyes számú” népművelőként fog sikerrel elvégezni!

Kedves Marika!

Munkatársként és sülysápi intézményvezetőként mindig számíthattam rád, számíthattunk egymásra. A tapiokultura.hu szerkesztőjeként, népművelő kollégaként, nagykátaiként és barátként is ígérem, hogy ez ezután is így lesz!

Kinevezésedhez tiszta szívvel gratulálok, és sok sikert kívánok a munkádhoz!

Tarnavölgyi László