Holdfu Tszecso

A minap Tápiószecsőn hangosítottam a Holdfű Színháznak, s miután két nap alatt harmadszor láttam a Királyos mesék című bábelőadásukat, (tegnap a sülysápi Móra Ferenc Általános Iskola, majd a Szent István Általános Iskola alsós diákjai is ingyen élvezhették ezt a csodás darabot, Sülysáp Város Önkormányzatának jóvoltából) rájöttem, hogy miért nagyon jó választás ez a színdarab a kisiskolásoknak.

Bár már korábban is láttam Ferencz Dettit és Strausz Tündét játszani a Mi van a ládikóban? című bábjátékukkal, akkor még úgy tartottam, hogy az ő műsoruk...

 

...főként az óvodás korú gyermekeknek való. A második darabjukat, a Hattyúfivéreket még nem sikerült személyesen megtekintenem, így arról egyelőre nem nyilatkozom.

 

Ám ez a mai előadás a három királyos mesével egyértelműen a kissé nagyobb korosztályt célozza meg. Vannak itt is interaktív elemek (közös éneklés a gyerekekkel, közös versmondás, lisztosztogatás, kérdezz-felelek, stb.) melyek már több odafigyelést és több tudást igényelnek a közönségtől is. Jómagam is megakadtam volna egyik-másik kérdésnél, ám a gyerekek okosabbak voltak, s könnyen lehet, hogy nekik még friss iskolai élményeket elevenítettek fel a Mátyás királyról és udvaráról szóló kérdések. Mindhárom mesének le lehet vonni a tanulságait, s ha a második mese még egy kicsit kevesebb színészi játékot is vonultat fel a színpadon, így is nagyszerű tanmese lehet a gyerekeknek (és a felnőtteknek is).

A lányok minden megtesznek hibátlan játékukkal, nagyszerű színpadi teljesítményükkel (öltözködés, rendezkedés, interaktivitás), hogy elültessék azt a bizonyos magvat a gyermekekben. A kérdés már csak annyi a továbbiakban, hogy lesz-e olyan talpraesett a pedagógus és a szülő, hogy kicsíráztassa ezeket a magocskákat, vagy hagyja elveszni az értéket, amelyet kapott a gyermeke...

Meleg szívvel ajánlom a párost bármely iskola alsós diákjai számára!

Csanádi Ádám