2017.11.11 borséta koll

Egri Zsolt és Juhász László barátaim töretlen lendülettel szervezik évek óta Nagykátára a legjobb, legizgalmasabb Kárpát-medencei kézműves borászokat. November 11-én 18 órától, a nagykátai művelődési központban 10 pincészet 40 tételét és a Bükki Sajt Manufaktúra valamint a sülysápi Sancho Pékség finomságait kóstolhatják végig az ínyencek. A belépő ára 6000 Ft (ami szinte jelképes a borok minősége miatt is, de ha csak azt számolom, hogy 40xféldeci=2l…ez már magában is mámorító!)
A kiváló borászokról mindent megtudhatnak a program facebook eseménylapjáról (a „Bővebben” azért én is idézek innen). A jegyek miatt hívják a szervezőket: Egri Zsolt  - 06 30 248 9317, Juhász László - 07 70 381 1380
Kedvcsinálónak egy kis régiség: 'Kátai borséta. Hangulat? Hmmm! (2014.nov.) Nagykátai borséta. Körbejártuk a témát! (2014.nov.)

Az Eszterházy Károly Egyetemhez tartozó Eszterházy Szőlőbirtok a Kőlyuktetőn lévő szőlő ültetvények között helyezkedik el Eger déli részén.

A közel 25 hektáros szőlő ültetvény, elsődleges preferenciái közé tartozó kutatás-fejlesztés mellett nagy hangsúlyt fektet a régió egyediségeit hangsúlyozó nemzetközi színvonalú minőségi szőlőtermesztésre és borkészítésre.

Kőlyuktető természetvédelmi terület, mely az ott létrehozott szőlőnövény génbanki állomány, törzsültetvények megőrzésére, és tovább örökítésére hivatott. Az ültetvényei kísérleti célokat szolgál, gazdag fajtaösszetétellel, több mint 600 hazai és külföldi szőlőfajtával rendelkezik.

Az elmúlt évtizedek kutatói munkája során kiemelkedő eredmények születtek a szőlőnemesítés, valamint klónszelekció terén. Az Eszterházy Szőlőbirtok a kárpát-medencei őshonos szőlőfajtáknak és klónjaiknak fajtaérték kutatását, a bennük lévő potenciák feltárását, az eredetiség támogatását és a minőségi borkészítést tűzte ki célul.

Bükki Sajt Manufaktúra - Sándor Tamás

"Tradíció: a magyarok erdélyi sajtkészítő kultúrájának alapjait tanulmányozva, és ezeket a tradicionális technológiát alkalmazva folyamatosan készítjük és fejlesztjük a hegyvidéki érlelt félkemény sajtjainkat. Szezonálisan különböző sajtkülönlegességeket készítünk, melyben a tökéletesség és a változatosság elérése a cél. Tufapincében érlelt faszenes sajtunknak a Bükkben található faszén égetők jelenléte adta az ötletet."

Tóth Lajos Pince - Szekszárd

"A Kertészeti Egyetem elvégzése után, 30 évvel ezelőtt kerültem házasság révén Szekszárdra. A feleségem családja, a Klézl család tősgyökeres szekszárdiként több generációra visszavezethetően szőlőműveléssel foglalkozott. Ettől kezdve életem fontos része volt a szőlőművelés és a borászat. Fő tevékenységgé 2005-ben vált, amikor nyugdíjba vonultam." ..fiatalos lendülettel! ..tetszeni fog Nektek!

Hegyi-Kaló Pince - Szomolya

“A boraink neve szó szerint érthető, hiszen örökségül kaptuk édesapánktól azt a tudást és a borkészítés iránti tiszteletet, amely segített minket elindulni ezen az úton. A borászat maga egy életforma, olyan tudásmennyiséget jelent, melynek összegzéséhez kevés egy élet, ezt a szakmát a borász sosem magának csinálja. Édesapám is értünk kezdte el a munkáját, a mi dolgunk pedig az, hogy folytassuk és továbbadjuk tudásunkat a következő generációnak”

Mátyás Pince - Felvidék

"Filozófiánk a szőlőtermesztésben és a borkészítésben is a természethez való visszatérés. Szőlőinket immáron biotermesztésben műveljük, a borászatban pedig visszatértünk a tradicionális módszerekhez."

A Két jó barát meg az Anti - Badacsony

A név három srácot fémjelez, akik különböző balatoni borászatokban dolgoznak, de barátságból összeálltak, hogy örömből készítsenek saját borokat Nektek!

Villa Sandahl - Badacsony

"Hosszú távon energikusnak és szenvedélyesnek lenni fontos a borkészítés során. A Villa Sandahl tulajdonosai imádják saját boraikat inni és lelkesen szeretnék bemutatni izgalmas történetüket mindenkinek!

A Villa Sandahl elképzelése, hogy a szőlőültetvényeik képesek legyenek olyan szőlőt teremni, amelyből a rendelkezésre álló legjobb iskolázási módszerekkel olyan borokat készülnek, amelyek felismerhetők a világ borpiacán, mint a legjobb száraz fehérborok."

Kiss Gábor - Villány

"Kiss Gábor a borvidék nagy tehetsége. A minimális beavatkozás elvét követő borászati gyakorlat az utóbbi években érett be: kirobbanóan gyümölcsös, élvezetes, jó egynsúlyt mutató borokat készít. Code nevű cabernet franc-ja és Enigma nevű merlot-ja minden évjáratban a legjobb villányiak közé tartozik. Újabban kadarkával, kékfrankossal és csókaszőlővel is kísérletezik." (Gault&Millau)

Barta Pince - Mád

Fontosnak tartjuk, hogy boraink tükrözzék különleges termőhelyük egyedi adottságait, és a talaj, a dűlőnk fekvése, az adott évjáratra jellemző időjárási viszonyok, valamint munkatársaink egyénisége mind egy-egy egyedi és megismételhetetlen tételben öltsenek testet.

Áts Családi Pincészet

A Grand Tokaj pincészet új szellemiséget képviselő borai a 2012-ben az Év Bortermelője címet elnyert, 100 pontos esszenciáról ismert borász, Áts Károly felügyelete alatt készülnek, aki 2013 óta a társaság főborásza, hiszen jó bort csak boldog borász készíthet.
 

Ezt a 12 tételt is lecsurgattuk (2014.ápr.)
A mádi csapat Nagykátán. Jobb helyre nem is jöhettek volna! (2013.ápr.)
XII. Borvacsora – Vérré vált! (2012.ápr.)
Nagykátai Borfesztivál – koccintsunk rá! (2011.aug.)
Borászok 7. nagykátai találkozója (2009.márc.)