Sülysápi gazdanapos plakát fm4kicsiSülysápi „mackós, halas” gazdanap és szüreti vigadalom „Forgatókönyv”
2017.09.30. szombat, 10.00-18.00
Sülysáp
2241
Dózsa György út 105. Kapás József Helytörténeti Gyűjtemény és annak udvara, a környékbeli utcák, a Templom utca, a Kossuth tér melletti „búcsú tér”.

07.00: Kapu nyitás a főzőversenyzők és kézműves portékával érkezők részére Kapás József Helytörténeti Gyűjtemény - Dózsa György út 105. –udvarán

10.00: „Vendégvárás” – kosárhinta, népi játékok, betyárok, „viseletesek” jövése-menése. Hagyományőrző Kelevézek muzsikálgatása, akik a gyerekek számára hangszer mustrát is tartanak.

Kemence begyújtogató, kézművesek kirakodó vására, krumplis mackó kevergetése, sütögetése.

Bódi Éva fazekas tanfolyama a gyerekek számára (Időszakos, pihenőkkel beiktatott! Nem kötelező, de illik ilyenkor a fazekas portékájából vásárolni egy csuprot azoknak a szülőknek, akiknek gyermekit Évike korongoztatja!)

13.00: A Templom utca felújított szakaszát (a Kapás udvari kemencétől 72 méterre ) átadja Czerván György államtitkár úr (a Földművelésügyi Minisztérium főtámogatója programunknak!) és Horinka László polgármester úr adja át, amikor is a sülysápi ovisok és a tápiószecsői Ofella Sándor Népi Együttes táncra is perdülnek majd.
Itt, az avatott utcaszakasz parkolójában 10 órától várja az aszfaltra rajzolgatni várókat Csaba Zita és Borsos Róbert. Krétát is adunk!

Ha sikerül, az időjárás és a „terepviszonyok” is megengedik, akkor Agócs Attila galambász is készül itt egy kis meglepetéssel!

Innen egy jelképes szüreti felvonulás indul a Grassalkovich-vadászlak (EBM) felé, onnan a Dózsa György út – Gáspár köz – Kossuth Lajos út útvonalon elbaktatunk a Hősi Emlékműig, bekanyarodunk a játszótér melletti rétre, ahol a Szorgalmatos Lovasgazda Alapítvány tagjai csikóskodnak nekünk egy kicsit. Miután megtapsoltuk őket, folytatjuk utunkat a „Kapás közön” át, vissza a Kapás Udvarba.

Itt már javában tart a főzőversengők zsűrizése, a gyerekek majszolgatják a lekváros mackót, préselik maguknak a mustot. Tóth Tibor hentesmester konyhájában halászlevet, csülök- és pacalpörköltet lehet vásárolni. Lesz itt egy hatalmas sátor is, amely alatt asztalainkhoz ülhetnek a vendégeink. Sőt, egy fantasztikus zenekar – Terék József és barátai (cimbalmosból még talán egy sülysápi "vendégművészünk" is lesz) – jóvoltából jó ebédhez szól majd a nóta. Dalra fakadnak majd a sülysápiak is: Szántai István, Motolai Dominika, Nagy Péter tanár úr, nyugdíjasaink és diákjaink is, de a dalképes vendégeink is mikrofon mögé kérethetik magukat. Az Ofella Sándor Népi Együttes itt is csárdásozik majd egyet!

18 óráig vállaljuk a felelősséget, aztán lesz, ami lesz!

Önt, családját és barátait szeretettel várjuk!