Sülysápi gazdanapos plakát fm4kicsi … a Kapás Udvarban, és annak környékén, hiszen reményeim szerint nem férünk majd el a gyűjteményünk udvarán! Volt már erre példa, és ezért is jó, hogy Zemen Pali bátyánk pár éve elkészítette a Templom utcára nyíló kiskaput a kemence mellett.

A program még formálódik, hiszen most indult el vándorútjára a híre, hogy mire is készülünk. Máris érkeznek az üzenetek, hogy a Népi Játéktár nemcsak a majálison sikert arató hagyományos kosaras hintával, de

számos más régies eszközzel kedveskedik majd a gyereknek. Farmosi fafaragó barátom, Nyitrai István segítségével a gyerekek és felnőttek is kipróbálhatják majd, hogy hogyan is kell egy nyárfarönkből teknőt vájni!

A főzőversenyt a WAMKK szervezi (he kell ezen valamit is szervezni): Tóth Tibor hentesei állítólag egymást is kihívják, s valami négy bográccsal neveznek, de a Városi Konyhát vezető Kisné Kiss Anna és barátai is 60 literes üsttel készülnek. Jönnek Hajdú Tomiék, a Városért Asszonykör… és titeket is várunk!

Bármit lehet főzni, csak 15 órára legyen kész! A pincés ételt készítők legjobbja különdíjat is kap!

Sőt, a híres sülysápi krumplis mackóból egy rekord méretűt is megpróbálunk a helyszínen kisütni!

Most még pontosan nem tudom, hogy mikor, de lesz a nap folyamán egy szüreti felvonulás is! (Plakátozunk majd, a világhálón is ott leszünk majd, csak figyeljenek minket!) Itt már a tápióbicskei-tápiószentmártoni Szorgalmatos Lovasgazda Alapítvány lovasai is ott lesznek, akik a gyerekek számára „Szorgalmatos hétpróbát” is levezényelnek majd. A felvonulásba szívesen várnánk minden sülysápi és környékbeli gazdát, akár a szépen felszalagozott traktorjával együtt.

Várjuk még a „gazdasszonyokat”, akik házi befőttekkel, savanyúsággal, kamraféleségekkel, saját terményekből, gyümölcsökből készített ételekkel, süteményekkel érkeznek! Árusíthatják is őket, de ha csak szépen kipakolnak egy asztalkára, mi azt is jutalmazni fogjuk majd!

Örülnék, ha gazdák is hoznák és kiállítanák a gépeiket, régieket és újakat, akárcsak egy kézi kukoricamorzsolót, vagy éppen egy komolyabb nagygépet is. (Utóbbiak kedvéért, ha kell, befogjuk a közeli „búcsú” téret is.)

Meghirdetjük a Tápió menti kézművesek kirakodó vásárát! Nincs helypénz!

Tápió Közalapítvány, Antalicz Csaba és munkatársai – Mi is az Tápió-vidéki NATÚRPARK?

Vendégünk lesz úriból a Bab-Uska Tájház, Tápiószecsőről az Ofella Sándor Népi Együttes. A Sülysápi Helytörténeti Kör megmutatja a Kapás Gyűjtemény kincseit és a gyerekek az óriás kirakók, képes kockák segítségével megismerhetik a helyi értéktárba felvett sülysápi épületeket, természeti kincseket.

A Sülysápi Átvonulások, azaz a Tavaszi Emlékhadjárat keretében a Hagyományőrző Kelevézek, Éva asszony és Rezső bácsi már sokszor örvendezte meg a sülysápi gyerekeket régi hangszerekkel, korabeli öltözetben előadott közös muzsikálás örömével. Velünk lesznek most is, egész nap!

Úgy délután kettő felé érkezik meg a Terék József és barátai zenekar. Ők majd behúzódnak a Kapás Udvarban felállított 200 m2-es sátor sarkába, és itt kísérik majd a dalra képes sülysápiak énekét. Nótázik, népdalokat, régi filmek slágereit énekli: Motolai Dominika, Szántai István, Nagy Péter tanár úr, Teréki Krisztián barátom, a sülysápi iskolások… A Barátság Nyugdíjas Klubot Berzsényi Levente harmonikával kíséri majd…

…. s közben a sátor alatt lévő asztaloknál bátran lehet falatozni, poharazgatni, vagy akár be is kapcsolódni a nótázásba!

Szeretettel várjuk Önöket! TL

Wass Albert Művelődési Központ és Könyvtár 2241 Sülysáp, Szt. István tér 7.

tapiokultura.hu,facebook.com/wass.kozpont - T: 29/635 437

- Tarnavölgyi László - 06 30 407 3974 Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

- Csanádi Ádám       - 06 30 553 9917 Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

- Zárda Norbert       - 06 30 680 4394 Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.