gyerekcd1Lajkó Félix, Tankcsapda, Subscribe, Al Di Meola, Pély Barna Trió, Edda, Babos Gyula… és a sülysápi népdalos gyerekek. Vajon mi is a közös bennünk? Az, hogy a maguk műfajában a hazai illetve a nagyvilág zenei életében megahatározó művészek ugyanott rögzítették CD-re muzsikájukat, ahol a Tápió mente gyermekdalait éneklő gyerekek, fiatalok „dolgoztak” nemrégiben. tapiokultura.huTL.KÉPEK, Terék József albuma

Ha Terék József barátomnak csak éppen annyi jótéteménye lett volna június 29-ére, hogy az ország egyik legprofesszionálisabb, minden technikai igényt kielégítő stúdióját, a SuperSize Recording törökbálinti bázisát béreli ki szűkebb pátriánk kezdő- és „nagyon is haladó” tehetségei számára, máris beírhatta volna magának megérdemelt piros pontot.

Tizenhárom településről (Budaörs, Dunakeszi, Érd, Farmos, Kóka, Sülysáp, Százhalombatta, Nagykáta, Tápiószecső, Tápiószele, Tápiószentmárton, Úri) azok a gyerekek kaptak meghívást az országosan is egyedülálló módon, egy táj- és néprajzi egységet jelentő terület gyermekdalait gyerekek által megörökítő albumon való közreműködésre, akik az elmúlt esztendőkben a Terék József által szervezett népdal-éneklési versenyek egykén már bizonyították tehetségüket.

A sülysápi népdalkincs megőrzése és életre keltése egyedülállóan sikeres úton halad. Az új és a régebbi gyűjtéseket hangszerelve, a Sülysápi dombtetőnés a Tót népdalok a Tápió menténc. kiadványokon egy kiváló zenekar és nagyszerű énekesek előadásában pár éve már mindenki számára hozzáférhetővé váltak a dalok, amelyek a lemezbemutató koncertek után fokozatosan beépültek a Móra Ferenc Általános Iskola tanmenetébe is. Az iskolának a Wass Albert Művelődési Központban megtartott tehetségkutató versenyein, a városi rendezvényeken, a térségi megmérettetések alkalmával sokakban a tehetség egyre kicsiszoltabb, magabiztosabb tudássá válik. A szívesen daloló tanulókat leggyakrabban az őket most is elkísérő Huszarek Viktória tanárnő fogja össze, készíti fel. Munkáját segíti, hogy a Sülysáp Önkormányzata, a WAMKK, a Móra Ferenc Általános Iskola, a tapiokultura.hu honlap és a sokoldalú zenepedagógus, előadóművész, gyűjtő között kialakult, sok-sok közösen, sikeresen megvalósított értékőrző program során kialakult munka- és baráti kapcsolatok révén, a sülysápi gyerekek alkalmanként ajándékba kapnak egy-egy több órás „mesterkurzust” is Terék Józseftől.

Most egy újabb tanuló, tapasztalatszerző állomáson vannak túl a Tápió menti, a sülysápi és meghívott Pest megyei gyerekek. Megtanulták, hogy a jókedv megőrzés mellett, milyen örömöt, sikerélményt jelenthet a szorgalmas felkészülés után, a felnőttekkel partnerként együttműködve, minőségi körülmények között elvégzett fegyelmezett munka is. Közvetlen példaként máris ott énekeltek velük azok a Terék József által még gyermekként felkarolt, „tehetséggondozott”, ma már rendszeresen fellépő, népzenei tanulmányaikat egyetemi, középiskolai keretekben, a hivatásos népzenei, pedagógusi pályára készülve végző énekesek: Horváth Éva Sára, Fehér Viktória és Sillo Réka.

A Tápió mente gyermeknépdalai c. CD játékos hagyományőrző délutánnal egybekötött lemezbemutató koncertjére Sülysápon, a Wass Albert Művelődési Központban kerül majd sor, 2017. október 15-én.

A törökbálinti stúdióba a sülysápi gyerekek szülői segítséggel és a WAMKK programjait is rendszeresen segítő, támogató Összefogás Sülysápi Egyesület kisbuszával, Zárda Norbert kollégám vezetésével jutottak el. A szülők, gyerekek, pedagógusok és népművelők Tápió menti csapatában ott volt a tápiószecsői, sülysápi gyerekek felkészítésén sokat fáradozó Őszné Sima Anna tanárnő is, valamint az úri polgármester, Haraszti Imre úr is.Köszönet Dexternek, a világ legtürelmesebb hangmérnökének is a baráti együttműködésért!