Szotyola Rékával.2JPGVigyázat, Zárda Norbit már „hamisítják” is!
A gyerekkora óta gitározó sülysápi Zárda Norbert legkisebb fiacskájának keresett verseket, amelyeket Déneske számára meg is zenésített. Éppen négy esztendeje annak, hogy harmadmagával bekopogott hozzám a művélődési központba, hogy ugyan meghallhatnám-e őket. Bár rengeteg gyerekzenekartól kapom én is nap mint nap az ajánlatot, de Norbi dalainak kedvessége, őszintesége, frissessége, egyedisége nekem is azonnal megtetszett.KÉPEK (Most éppen Jáger János nélkül)

A Szotyola névre elkeresztelt zenekar vezetője hálás volt a bemutatkozási lehetőségért, s mivel a Wass Albert Művelődési Központ és Könyvtár közönsége is azonnal megkedvelte a csapatot, így előbb programjaink rendszeres közreműködőivé, majd lassan a WAMKK „házi zenekarává” is váltak.

Itt, nálunk próbáltak, ha kellett, kisegítettük egymást egy-egy mikrofonnal, erősítővel is, és itt, e honlapon jó hírüket keltettem. S akit a tapiokultura.hu a „nevére” vesz, azt bizony a Tápió-vidék népművelői is szívesen hívják meg magukhoz. A Szotyola élt a lehetőséggel: minden alkalommal, újra és újra bizonyította, hogy egy olyan remek kis gyerekzenekar, amelyet bizony a szülők és felnőttek is örömmel hallgatnak!

De nemcsak a tempós, pörgős dallamok miatt lettek egyre népszerűbbek. Kellett ehhez Norbi szerénysége, udvariassága is, az hozzáállás, amelynek alapja mai napig az, hogy a zenekarvezető hálás minden fellépési lehetőségért, minden tapsoló, mosolygó gyermekért.

A Szotyola lényege ez a szerénység. Nem Alma zenekar s nem is a Kolompos! Egy szerethető kicsi zenekar innen, Sülysápról, a Tápió mentéről. Sajnos, ahogy ez már lenni szokott, a siker nem mindenkire hat egyformán. A tagok magukat már-már az Alma vagy Kolompos szintjére álmodva, szerettek volna nagyobb gázsiért fellépni, külön fotóst, „staylistet” alkalmazni, rajongói oldalt létrehozni, s bizony, néha a fellépésekre őket meghívó vendéglátókkal szemben is el-elmaradt a szerénység, az udvariasság. Ráadásul nem is nagyon akaródzott a közös, alkotó hangulatú próbákra eljönni.

Sok lappangó és nyílt vita után Norbi úgy döntött, hogy szeretné megőrizni a zenekarát olyannak, amilyennek mi is megismertük és megszerettük, ezért a stílusváltást, a sztárrá válást a leginkább követelő, a zenekar koncertszervezését is rossz irányba elvivő tagjától megválik. A tagok azonban mind ezt a nagyobb anyagi lehetőségékkel kecsegtető irányt kívántál követni, így Norbi egy félnapig egyedül volt a Szotyola zenekar.

Talán a félnappal is sokat mondtam, hiszen Norbinak és WAMKK-nak rengeteg zenész barátja van, akinek egy részével alkalmanként a Szotyolában és más formációkban is sokat muzsikált már együtt.

Bori György szóló- és basszusgitáros gyerekkora óta, vagy 15-20 éve zenél, több remek rock bandában is játszik. A WAMKK baráti köréhez tartozik, rendszeresen közreműködik ünnepeinken, programjainkon. (Legutóbb Jáger Jánossal és Lipták Tiborral alkotott triójuk remeklelt a sülysápi majálisunkon.)

Tarnavölgyi Réka 13 évig tanult zongorázni Lakatos Ágnes tanárnőnél a Nagykátai Zeneiskolában, ahol három évig Czabán Angelika operaénekesnek is tanítványa volt a magánének tanszakon. Réka a zongora mellett gitáron is játszik. Gyakorló óvónőként mindennapi szinten használja a tehetségét: dallal, muzsikával neveli a rábízott apróságokat. (Ha valaki, akkor ő tudja csak igazán, mi kell a kicsiknek egy-egy koncert alkalmával!)

Szintén az új formáció tagja Németh Anna, hegedűművész, aki a Liszt Ferenc Zeneművészéti Egyetemen végzett népzenei szakon. Több neves, rangos hazai- és nemzetközi fesztiválokon rendszeresen fellépő népzenei, világzenei zenekarnak, így a Magyar Dudazenekarnak és Bordó Sárkánynak is tagja volt, illetve jelenleg is a tagja. (Anna a fotózást is művészi szinten űzi. Képeivel pályázatokat nyer és számos neves zenekar honlapján is viszontláthatjuk fotóit!)

Anna férje, Varró Zoltán kiváló dobos, alapfokú zenei képesítéssel is rendelkezik. Tehetségével most ő is erősíti a zenekart.

Tarnavölgyi Réka saját verseit is megzenésíti. Zárda Norbi kedves győzködésére, Norbival és Bori Györggyel megalakították a Holdonmacska zenekart, amely jelenleg „átfedésben” van így a Szotyola zenekarral is.

Mindkét formáció számíthat a kiváló jászfényszaru gitárosra, Jáger Jánosra, aki szintén végzett zenei tanulmányokat, és több mint 20 éve muzsikál különböző formációkban.

Íme, a „szedett-vedett” Szotyola!

Bizony, s ez most nem a legszebb része lesz ezen írásomnak, ezt állítják az együttesből kilépett tagok a Szotyola zenekarról. Sőt, arra vetemedtek, hogy a lekötött koncertek helyszínén felhívták a meghívóinkat, Zárda Norbi barátairól azt állították, hogy „szedett-vedett” kóklerek, nem tudnak muzsikálni, s a kilépett, a zenekart elhagyó társaság az igazi Szotyola!

Olvasóim döntsék el maguk, hogy Zárda Norbert, Németh Anna, Tarnavölgyi Réka, Bori György, Varró Zoltán, Jáger János „előélete”, zenei képzettsége alapot ad-e erre rosszindulatú, bántó minősítésre!

A Szotyola Zárda Norbert. Ő találta ki ezt a zenekart, a versek legtöbbjét ő zenésítette meg. A Szotyola az személyéhez kötötten lett a Tápió mente kedvelt gyerekzenekara. Hogy éppen kivel muzsikál együtt, az nagyon fontos, de ha egymaga menne fel a színpadra, akkor is „ő” a Szotyola!

A Szotyola egy folyamatosan alakuló, változó, kísérletező zenekar. Minden tagnak hálásak vagyunk, akik eddig tehetségükkel hozzájárultak a csapat sikeréhez. Volt, aki egy idő után már nem tudta vállalni egyre sűrűbbé váló fellépéseket, volt, aki kismama lett, volt, aki „sztárosabb” zenekart szerette volna, de Panyik Mariannának, Juhász Zsuzsannának, Gyürki Ildikónak, Barta Zsuzsinak, Kőrizs Tündinek nagyon sokat köszönhetünk, mint ahogy a most távozott tagoknak is.

Utóbbiak azonban most azzal, hogy a zenekar jelenlegi tagjairól igaztalan és rosszindulatú véleményüket világgá kürtölik, a zenekar lekötött koncertjeinek meghívóit félreinformálják, hitelünket rontják, kiírták magukat a Szotyola történetéből!

Kiváló zenészek, viszont enyhén szólva sem korrekt emberek, akiknek még így is sok sikert, szerencsét kívánunk!

De ez ma már a múlt!
A Szotyola létezik, Sülysápon, Zárda Norbert vezetésével, és egy nagy örömmel együttmuzsikáló, tehetséges zenészekből áll ez a zenekar!

Érdemes meghallgatni, meghívni őket!

Hajrá, Szotyi!