II. Tárogató Fesztivál 2017 02 másolata2017. május 20-21-én kerül megrendezésre a II. Tárogató Fesztivál Tápiószelén, mely középpontjában a 2014 decemberében Hungarikummá lett tárogató áll. A magyarság jelképe talán ismét kezdi reneszánszát élni, hiszen egyre több helyen hallható e nemes hangszerünk. Egyedüli hangzása semmivel össze nem keverhető, melyről ismételten megbizonyosodhat mindenki, aki ellátogat 2017. május 20-án a tápiószelei Népkertbe,

illetve 21-én vasárnap estefelé a Simonffy Kálmán Művelődési Házba.Plakát, illusztráció A kétnapos rendezvény főszervezője Tápiószele Város Önkormányzata, akik 2016-ban hagyományteremtő céllal indították útjára a fesztivált. ( Ez igen! I. Tárogató Fesztivál Tápiószelén! ) A rendezvény fővédnöke Czerván György, térségünk országgyűlési képviselője, a Földművelésügyi Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára. A rendezvény házigazdája Terék József, Magyar Arany Érdemkereszttel és Pest Megyéért Emlékéremmel kitüntetett zenei előadóművész, aki Tápiószele szülöttje, a Tápió mente népzenekutatója, a tápiószentmártoni Földváry Miklós Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője.

A Népkertben 12 órai kezdettel Csendül a nóta címmel hallgathatnak népszerű magyarnóta szerzeményeket, Simonffy nótákat a kedves nézők. Az előadók a Dankó Rádió neves énekesei lesznek: Kalina Enikő és Dócs Péter. Énekhangjukat szinte minden nap hallhatják a rádióban, akik kísérőzenekara szintén a rádió mindennapos közreműködője: Terék József és barátai. A jövőre fennállásának 10. évfordulóját ünneplő zenekar tagjai már 5 kontinens több mint 30 országában képviselték hazánkat. A zenekar prímása Hankó József, az Állami Roma Hungarikum Művészegyüttes tagja. A cimbalmos Jónás Géza, aki hosszú éveken át ifj. Sántha Ferenc és ifj. Sárközy Lajos cigányzenekarának tagja volt, a híres Rajkó zenekar egykori kiválósága, csakúgy, mint a zenekar másik tagja, Seres Vilmos klarinétművész, akit a Besh o Drom tagjaként is ismerhetnek a kedves nézők. A brácsánál Juhász Péter Zsolt közreműködik, míg a nagybőgőnél a Cimbaliband muzsikusa, Tóth Gergely.

14 órai kezdettel egy igazi kuriózum kerül a kedves közönség elé: bemutatásra kerülnek azok a tehetséges népdalénekeseink a Tápió mentéről, akikre méltán büszkék lehetünk. Sillo Réka Úriból fog érkezni, aki jelenleg a váci Pikéthy Tibor Zeneművészeti Szakközépiskola népi ének szakos hallgatója, a XXIII. Dunakanyar Népművészeti Verseny egyik idei győztese, számos térségi és megyei verseny helyezettje. A tápiószentmártoni Fehér Viktória szintén az előbb említett intézmény tanulója, aki a XI. Vass Lajos Népzenei Versenyen képviselte a felnőtt mezőnyben térségünket az ott elért ezüst fokozattal. Horváth Éva Sára szintén vácon tanul utolsó éves hallgatóként, aki Tápiószentmárton büszkesége, Terék József egykori tanítványa, akinek 2016-ban jelent meg első szólólemeze „Magam tükre” címmel. Éva két fiatal tanítványa is fellép ezen a műsoron. Czira Sára Farmosról érkezik, aki a XXIII. Dunakanyar Népművészeti Versenyt, valamint a III. Tápió menti Népdaléneklési Versenyt is megnyerte kategóriájában idén. A sort a tápiószelei Sass Éva zárja, aki az elmúlt fél évben szinte minden népzenei versenyt megnyert, ahol elindult. Közülük a legrangosabb, az Oktatási Hivatal által szervezett VIII. Országos Népzenei Verseny, illetve a XIX. Vécsey-Vásárhelyi Kamara Néptánc és Népdaléneklési Verseny, melyek első helyezettje lett a legerősebb szakmai mezőnyben is. A program díszvendégei, Éva barátnői, a 2015-ös Fölszállott a Páva győztesei, a Haraszti ikrek, Julcsi és Marcsi, akik Palóc népdalokkal fogják elkápráztatni a közönséget minden bizonnyal. A produkciókat Terék József és barátai kísérik, ahol közreműködik nagybőgőn Szekeres Marcell Péter, aki már 10 évesen közreműködött Nagykáta népzenei CD kiadványán. Azóta eltelt 6 év és a zenekarvezető zenekarának állandó tagja lett, illetve a nagykátai Tápiómente Táncegyüttes nagybőgőse is egyben.

15 órától Tárogatósok koncertje kezdődik, ahol fellép a tápiószentmártoni Kocsis Zoltán klarinét- és tárogatóművész, aki a Szolnoki Légierő Zenekar, a Szolnoki Szimfonikus Zenekar tagja, a nagykátai Liszt Ferenc Zeneiskola tanára. A magyar tárogatómuzsika egyik legmeghatározóbb egyénisége, Vesztergám Miklós is közreműködik a koncerten, csakúgy, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem klarinét és tárogatótanára, Csávás Attila. Néhány nóta erejéig talán még a műsorvezető, házigazda is előkapja a tárogatót!

16.30-tól Pál István „Szalonna” és bandája koncertjét hallgathatják, láthatják az ide látogatók. A Kárpát-medence legismertebb népi zenekarának koncertjén fantasztikus zenei élményben lesz része mindenkinek. Felcsendülnek virtuóz tárogató és cimbalommuzsikák, örökzöld népzenei dallamok. A Liszt-díjas prímás csapatának cimbalmosa pedig Tápió menti gyökerekkel rendelkezik, hiszen Ürmös Sándor nagypapája volt a híres „Gólya” bácsi Tápiószecsőn, az öreg muzsikusok egyik térségi meghatározó személysége.

18 órakor Magyarország egyik legmeghatározóbb néptáncegyüttese következik, a Príma-díjas, Csokonai-díjas Nyírség Táncegyüttes, aki saját zenekarával, a 7 tagú Szikes zenekarral egy 60 perces műsorban mutatja be jelenlegi műsorát. Rendkívül látványos és virtuóz táncok, gyönyörű népviseletek és természetesen a „Kelet” legrátermettebb táncosai tisztelik meg rendezvényünket.

20 órakor a Kossuth-díjas Ghymes Együttes koncertjét láthatják az est zárásaként. Igazi zenei csemegében lesz része annak, aki ellátogat ezen a szép napon Tápiószelére, a Népkertbe.

A számos színpadi program mellett számtalannagyon értékes kísérőprogram is látható és hallható lesz, hiszen kovácsok, a Csabai Kolbász mint Hungarikum, Hungarikum Kiállítás, Gregus Pál tárogatókészítő mester, Kovács Balázs cimbalomkészítő mester, kézművesek, népművészeti mesterek és még rengeteg egyedülálló igazi népi érték és mester lesz megtalálható a Népkertben.

Aki kitartó és a rendezvény második napján is részt vesz, azoknak további nagyszerű csemegét tartogatnak a szervezők. Május 21-én vasárnap 17.30-kor veszi kezdetét a Tárogatósok Akusztikus Koncertje a tápiószelei Simonffy Kálmán Művelődési Házban. Nagy Csaba, a 25 évvel ezelőtt megalakult Rákóczi Tárogató Egyesület alapítója, elnöke ad egy páratlan előadást a tárogatóról, csakúgy, mint a 18 órakor következő Liszt-díjas klarinét- és tárogatóművész Kiss Gy. László, a Fesztivál Zenekar és a Magyar Állami Operaház egykori szólamvezető klarinétosa. 19 órakor a Gregus Tárogató Együttes ad koncertet, melynek egyedülállósága abban rejlik, hogy a zenekarban csak tárogató szólal meg, melyek különféle hangolásban és hangmagasságban vannak egymáshoz képest. A hangszerelések bebizonyítják, hogy bizony minden zenei stílust el lehet muzsikálni ezeken a magyar hangszereken. A zenekar névadója pedig az a Gregus Pál, aki az első napon kiállítóként tiszteletét teszi az egész napos szabadtéri rendezvény időtartama alatt.

Várunk mindenkit nagy szeretettel ezen a fantasztikus hétvégén, május 20-21-én, Tápiószelén! A belépés mindenki számára ingyenes, a távozás pedig mindenki számára garantáltan élményekkel és zenei impulzusokkal teli lesz, melynek központi hangszere Hungarikumunk, a tárogató, mely nemes ügynek a hirdetését, képviselését szeretnénk még hosszú éveken át a Tápió mentén, Tápiószelén képviselni.

                                                                                                                             A szervezők