2017.03.15. Szótér Béla kitüntetése koll49 év a magyar művészetoktatás szolgálatában

2017. március 14-én Miniszteri Elismerő Oklevéllel jutalmazták Szótér Béla tanár urat a közel öt évtizedes zenepedagógiai, valamint művészetoktatási munkásságáért. KÉPEK
A kitüntetések átadásával egybekötött Nemzeti Ünnepi megemlékezés a Földművelésügyi Minisztérium Darányi Ignác termében került megrendezésre, ahol Fazekas Sándor Miniszter Úr adta át a díjakat.

Szótér Béla zenepedagógus a magyar zeneoktatás meghatározó személysége, akinek Pest megyében, különös tekintettel a Nagykátai járásban végzett több, mint négy évtizedes munkásságának köszönhetően a fafúvós zenei oktatás magas színvonalon folytatódhat. Több tanítványa választotta hivatásul a zenei pályát, akik életének meghatározó személysége Szótér Béla. Páratlan értéket képviselő szakmai és módszertani eszközeinek fő közvetítőeszköze maga a személysége, mellyel minden oktatási intézményben megteremtette azt a családias, de szakmai légkört, mellyel a mai napig azonosulnak az őt ismerő egykori növendékei, kollégái. Fúvószenekari tevékenységének köszönhetően a Nagykátai járás két, országos hírű zenekarának alapító tagja, melyekben megteremtette a minőségi fafúvós generációk számára a hangszerek elsajátításának szakmai lehetőségét. Növendékei a megyei és az országos versenyeken is méltóképpen képviselték intézményeiket, ahol az elmúlt évtizedekben tevékenykedett. Nagykáta, Tápiószele, Tápiógyörgye településeken végzett korszakalkotó, emberséges hozzáállása a fiatalokhoz, a szülőkhöz, a gyerekekhez olyan életszemléletet adott minden generációnak, melyből valamennyi polgár tanulhatott.

Munkássága a kulturális örökségvédelem, a klasszikus zene szeretetére nevelés terén, a generációk számára meghatározó szakmai alázat és emberközpontúság teszi egyedivé mindazt, amit az elmúlt évtizedekben a magyar művészetoktatás érdekében tett.

Tanítványai mára képzett zenetanárok, művészemberek, akik Szótér Béla kiváló szakmai és emberi mivoltjából fakadóan lehetnek ma Magyarország meghatározó egyéniségei.

Pályafutása

1962-1963           Ungvári Drámai Színház – első klarinétos

1963-1966           Katonazenekari szolgálat

1968                      klarinét tanár                                 (Técső – Kárpátalja)

1970 - 1974         klarinét tanár, igazgató             (Mezőkaszany – Kárpátalja)

1974 - 1976         klarinét tanár                                    (Mezőkaszany - Kárpátalja)

1976 - 2015         fafúvós tanár                                    (Tápiógyörgye, Nagykáta, Tápiószele)

2015 - 2017         fafúvós tanár                                    (Úri)

Eddigi kitüntetései, elismerései              

2000 – VII. Nemzetközi Tűzoltózenekari és Majorett Fesztivál – szólista különdíj

2000 – Tápiógyörgye Önkormányzatának Kitüntető Oklevele

2001 – Nagykáta Pro Urbe díj a Fúvószenekarban végzett kiemelkedő munkájáért

2002 – Tápiógyörgyéért Emlékérem zenepedagógiai munkájáért

2010 – Pedagógus emlékérem a zeneoktatásban eltöltött 40 éves évfordulóra

2017 – Miniszteri Elismerő Oklevél

„Kedves Béla bácsi!

A Jóisten áldjon meg azért a sok jóért, amit több ezren kaptunk tőled ez alatt a végtelen nagy és tiszteletreméltó pályafutásod alatt. Megszerettetted velünk a zenélést, mi pedig igyekszünk a te pedagógiai és életszemléletedből sokat merítve a nyomdokaidba lépni. Köszönjük azt a rengeteg időt, amit a nevelésünkkel töltöttél, nagyon hálásak vagyunk érte.

További sok erőt, jó egészséget kívánunk Neked! Szeretünk téged!!!”

Az egykori és jelenlegi tanítványok