2017.03.15. Terék József Vietnamban kollHungarikumunk, a tárogató került bemutatásra 2017. március 14-én, Vietnámban, a Magyarország Hanoi Nagykövetsége által szervezett Nemzeti Ünnepi megemlékezésünk alkalmával a Sheraton Hotel dísztermében. KÉPEK


A protokoll rendezvényen Őry Csaba, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet úr, illetve a Vietnámi Szocialista Köztársaság részéről Bui Thanh Son külügyminiszter-helyettes úr mondtak ünnepi beszédet, melyben mindketten kihangsúlyozták, hogy nemzeti identitástudatunk egyformán hasonló és kölcsönösen tiszteletre méltó. Valamennyien kiálltunk minden időben saját jogainkért és függetlenségünkért, melyet nem kis veszteséggel, de sikerült megőriznünk.

A díszvacsorával egybekötött rendezvényen kétszáz, a helyi politikai élet elöljáróságaiból, valamint más országok Hanoi külképviseleteiből meghívott nagykövetek, diplomáciai szolgálatot teljesítő munkatársak tettek eleget a meghívásnak. A himnuszok és a díszbeszédek meghallgatását követően valamennyien a tápiószelei és munkásságával az egész Tápió mentét képviselő Terék József, Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett zenei előadóművész virtuóz tárogatójátékát, illetve Tóth Gergely brácsás együttes muzsikáját hallgathatták. Az est folyamán felcsendültek régi verbunkosok, Rákóczi nóták, saját szerzemények, Kodály és Bartók átiratok, illetve a Kárpát-medence magyarságának egyedülálló autentikus népzenei összeállításai. Az előadók hatalmas sikert arattak egyedülálló koncertműsorukkal, mely remélhetőleg bemutatásra kerül rövidesen számos más országban, külképviseleten is.

Az elmúlt négy hónapban három kontinensen ismerhette meg a magyar és a nemzetközi közönség Terék József és barátainak muzsikáját a tárogatón keresztül, Calgarytól Trondheimig, a Tápió mentétől Hanoi-ig.

A tárogató, mint a magyarság összetartozásának jelképe kuriózumként került a hallgatóság elé, hiszen a meghívott vendégek többségében most találkoztak először a tárogatóval, annak megszólaltatási lehetőségeivel, hangzásvilágával. A magyar zene képviselőinek koncertjével sikerült egy újabb szeletét bemutatni Magyarország Hanoi Nagykövetségének jóvoltából Vietnámban.