borosszentlőrinckáta kicsi2016. július végén - augusztus elején egy maroknyi (30 fős) csapat Csángóföldről, a Gyímesek vidékéről, annak is egy kicsiny falucskájából, Borospatakáról ismét útra kelt, hogy az anyaországban pár napig fürödhessen szentlőrinckátai ismerőseik túláradó vendégszeretetében.
tapiokultura.huTL.KÉPEK

Volt a csoportban alig pár hónapos csecsemő, több óvodáskorú gyermek, részt vettek a kiránduláson ifjak és idősek - szóval egy igen vegyes, színes társaság szállt le korán reggel a buszról a templom melletti téren, a tanácsépület szomszédságában, a táborhely közelében.

Házigazda barátaink is lassan megérkeztek (nem számítottak ilyen hajnali érkezésre, főként a tavalyi félnapos késés okán), a viszontlátás örömére felhajtott szívmelegítő után gyorsan elkészült a reggeli, majd mindenki elfoglalta a már jó előre kijelölt szállását családoknál, egészségházban, parókián.

Felejthetetlen pár napban volt részünk! Alkalmunk volt bepillantani a község életének mindennapjaiba, részt vettünk gyárlátogatáson, jártunk a jászberényi állatkertben, felkereshettük régi barátainkat, akik a a községből, a környező településekről vagy akár Budapestről jöttek el idáig és láttak vendégül otthonaikban. 

A szentlőrinckátai falunapok színes műsorkavalkádjának egyik mozzanata volt az, amikor maroknyi csapatunk is színpadra léphetett egy gyímesi csángó népdalcsokorral: énekelt ott kórusban vagy szólóban kicsi és nagy, gyerek és felnőtt egyaránt!

Mint egy évvel korábban, most is azzal váltunk el, hogy mi is meghívtuk minden ismerősünket, minden barátunkat a Nagy-Magyarország keleti peremére, Gyímesbe - szalonnázással egybekötött szekeres kirándulásra és gyalogtúrára. 

Köszönjük mindannyiatoknak ezt az újbóli lehetőséget, a sok-sok élményt, az egyre gyarapodó barátságokat! Öröm volt veletek lenni, jó volt ismét kicsit - ott is -  "otthon" lenni a nagyvilágban!

 (Gyimesközéplokiak Szentlőrinckátán 2015-ben)

A csapat nevében :

Baliga András