KozmaTerékKanada2017

Van két zenésze a Tápió mentének, akik többször jártak már Kanadában, mint a térség szomszédos országaiban. KÉPEK

Ez persze korántsem annak tudható be, hogy környékünkön nem lenne igény az ilyen jellegű előadóművészeti tevékenységre, mintsem inkább annak jele, hogy igényes zenére mindig is szükség volt a magyarságnak. Ha pedig valaki nem ezt képviseli, azt legközelebb már nem hívják vissza és talán legközelebb már más formációkkal sem tud érvényesülni a határainkon túl.

A két fiatalember egy generáció szülöttje, akik már tízedik éve annak, hogy elkezdték közös karrierjüket építeni a nagy óceánon túl is. Természetesen itthon is rendszeresen muzsikálnak különféle rendezvényeken, de igazi érdekessége a duónak, hogy rendszeres szereplői a Nyugat-Kanadai magyarság kulturális rendezvényeinek. Korábban Tamás nótaénekesekkel járta Észek-Amerika városait, míg Józsi népzenészként tette ugyanezt. Mindegyik kornak megvolt a maga szépsége, mint ahogyan jelenlegi küldetésüknek is: tovább éltetni a Nyugat-Kanadai magyarság körében azt a rendkívül tiszteletreméltó, megható hazaszeretetet, amelyet a kanadai magyarok – sok-sok évtizede új hazájukban élve, vagy már a másod-, harmad generáció tagjaiként itt születve is – nap mint nap megélnek.

Nemrégiben érkeztek haza tizenötödik kanadai turnéjukról, melynek eredménye egy újabb nagyszerűen sikerült szilveszteri mulatság. Ez alkalommal külön érdekesség volt, hogy tiszteletüket tették az éppen ekkor itt tartózkodó Magyar U18-as jégkorong válogatottunk tagjai is Calgaryban. Szabó László, a Calgary Magyar Ház Elnöke, mint a Kozma-Terék duó egyik nagy segítője már sokadik alkalommal adott lehetőséget a Tápió mente két fiataljának, hogy azon a színpadon muzsikálva szórakoztassák a szilveszterező közönséget, amelyen kiválóbbnál kiválóbb hazai művészek voltak eddig is az elődeik.

Valahányszor hazajönnek a fiúk, mindig a jövőről beszélnek, melynek oka az, hogy a világ ezen részén élő magyarok megszerették őket, tudják, hogy mit rendelnek meg és mindig azt is kapják. Ehhez kell a folyamatos megújulás, melynek a most szilveszterező magyarok is fültanúi lehettek. Megújult repertoár, tárogatómuzsika a vacsora alatt mindenféle zenei stílusban, mulatás különböző hangszerek megszólaltatásával (klarinét, tárogató, szaxofon, gitár, szintetizátor, zongora, ének).

Kozma Tamás és Terék József hitvallása: minőségi, élő muzsikával adni és adni. Teszik mindezt önzetlen örömmel, már tíz éve a duó formációjukban is, a kanadai magyarság rendezvényein is. Remélünk, hogy 2017 után még sok-sok évbúcsúztatóra invitálják a majd őket a juharfás honfitársaink!