hatartalanullogo2015. május 27-én az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő a HATÁRTALANUL! program keretében nyílt pályázatot hirdetett a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülésének elősegítésére 7. osztályos tanulók részére. A Pándi Általános Iskola nyert benyújtott pályázatával, így lehetőség nyílt arra, hogy 2016. március 15-17-én 18 tanuló, és két kísérő tanár a szlovéniai Mura-vidékre utazzon.

A pályázaton elnyert összeg 592.000.- Ft, mely az utazási és a szállás költséget tartalmazza. A tanulóknak 12.250-Ft önerővel kellett hozzájárulniuk a kiránduláshoz, az étkezési költségek fedezésére, valamint a biztosítás díjára. A pályázaton nyert tanulók és tanárok mellé még 9 fő csatlakozott.

Részletes program:

1. nap:

Indulás 8 órakor, a határátkelés utáni első megállónk a csodás környezetben elterülő Lendva (Alsólendva). Megtekintettük a magával ragadó különleges szépségű kultúrházat, melyet Makovecz Imre tervezett. Ezt követte a Szent Katalin római katolikus templom és templomkert meglátogatása. A 250 évvel ezelőtt barokk stílusban épült Szent Katalin templom mellett található Szent István és Szent László szobra, valamint Széchenyi és Kossuth emléktáblája, amelyeket megkoszorúztunk. A lendvai várban megidéztük Alsólendva híres főúri családjának, a Bánffyaknak az emlékét, s tisztelegtünk a lendvai születésű, világhírű szobrász, Zala György munkássága előtt, akinek leghíresebb alkotása a budapesti Hősök terén álló Millenniumi emlékmű. A helyi magyar kisebbség központjában, a Bánffy Központban tettünk rövid látogatást, majd a környező dombokon tett kirándulással zártuk első napunkat. A Lendvára és környékére szép kilátást nyújtó dombon lévő Szentháromság kápolnában találkozhattunk Hadik András múmiájával, aki történelmileg összeköti a Kárpát-medencét.

2. nap

Reggeli után Közép-Európa legnagyobb orchidea telepét csodáltuk meg, majd a szlovéniai Muravidék egyik magyar nyelvű iskolájában tettünk látogatást. Megismertük a dobronaki Kéttannyelvű Általános Iskola tanárait, diákjait. Röviden ismertettük iskolánk jellemzőit, és egy március 15.-ei műsorral búcsúztunk. Ezt követően a tájházban lévő tojáskiállítást tekintettük meg. Majd Bántornyán álltunk meg, ahol a világhírű, XIV. századi freskókészítő, Aquila János alkotásait fedezhetjük fel. Képei főként biblikus történeteket ábrázolnak, de a bántornyai templom különlegessége a Szent László- legendát bemutató képsorozat. Következő megállónk a Bakonaki-tó. Séta a tó környéki erdőben, ahol csodaforrás, energiapontok és a Szent Vid kápolna is megtalálható.      

3. nap

Reggeli után felmentünk a Hosszúfaluban található kilátóhoz, majd továbbutaztunk, következő megállónk Radamos, a Lendvától tíz kilométerre lévő magyar falu határában, egy tölgyfa koronájában a 2. világháború után több alkalommal próbált a Szűzanya vigaszt és reményt nyújtani az emberek százainak. Számtalan csoda is történt a Mária-fával kapcsolatosan. Jelenleg egy nyitott fakápolna őrzi a közben kidőlt fa csonkját. Ezután Zrínyi család ősi fészkéhez, Csáktornyára utaztunk, mely a mai Horvátország területén található. Vár és Turul emlékmű megtekintése volt a program. Majd Muraszombat felé vettük az irányt. Út közben megállunk Zsitkócon, ahonnan a Deák család származott. Deák Ferenc emléktáblájánál tisztelegtünk a reformkor kiváló politikusa előtt. Muraszombatra érkezve a Sapáryak várkastélyában lévő múzeumot, valamint a római katolikus és az evangélikus templomot ismertük meg. Végül Varasdra utaztunk, ami a török veszély idején Horvátország fővárosa volt. Városnézés: Zrínyi szobrának megkoszorúzása,vár, Nemzeti Színház, városháza, főtér, katedrális, várostörténeti múzeum.

A három nap élményekkel teli és tanulságos programot nyújtott a kirándulás minden résztvevőjének

2016. március 20.                                                                           Mocsári Csilla