TJvisletkönyv

Hazai néprajztudomány tudósai, Hortiné Dr. Bathó Edit, a jászberényi Jász Múzeum igazgatója (a mű lektora), Dr. Baksa Brigitta, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanára, Dr. Király Katalin, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének igazgatója, Dr. Bata Tímea, a Néprajzi Múzeum munkatársa, Gócsáné Dr. Móró Csilla, a tápiószelei Blaskovich Múzeum igazgatója is a nevüket adták Terék József legújabb munkájához, A Tápió mente viselete c. könyvhöz. (Vetési János, a könyv képei egy részének fotósa a rendezvényünket is megörökítette.)

Közülük hárman is, Dr. Baksa Brigitta ésDr. Király Katalin, Gócsáné Dr. Móró Csillaszemélyesen is jelen volt a sülysápi Wass Albert Művelődési Központban, ahol 2016. április 9-én tartottuk meg a könyv bemutatóját.
Dr. Király Katalin itt, a közösségi termünket színültig megtöltő közönség előtt is kijelentette, hogy hiánypótló, fontos, értékes múltrögzítést végzett el a szerző, szerzőtársai segítségével. Kiemelte, hogy a hazai szlovák nemzetiség történetében eddig fehér folt volt Sülysáp (Tápiósüly-Tápiósáp). A szintén Terék József jóvoltából – Zemen Pálné Szabó Katalin kutatói tevékenységének segítségével –

2015-ben megjelent „Tót népdalok a Tápió mentén – Szlovák népdalok” c. CD után ez a könyv is ráirányítja a figyelmet a Tápió-vidék legfiatalabb városára.

(Tót gyökerek, értékek a Tápió-vidéken! Megőriztük, rögzítettük! , A magyarországi szlovákok Sülysápon újra felfedezték a Tápió-vidék tót nemzetiségét , „Három a kislány!” )
Öt település – Mende, Sülysáp (Tápiósáp – Tápiósüly), Tápióság, Tápiószecső, Úri – népviseletéről, a teljeség igénye nélkül szól ez a könyv.
A teljesség igénye nélkül, hiszen mindegyik település éveken át tovább kutatható témát adhat az etnográfusoknak. Figyelemfelkeltő célja mellett azonban ebben a műben igenis olyan, a hazai, jeles etnográfusok által ellenőrzött leírások, archív és új fényképfelvételek szerepelnek, amelyek miatt a könyvnek ott van a helye minden Tápió menti lokálpatrióta polcán.

A sülysápi Wass Albert Művelődési Központ most is élővé tette a hagyományokat.

Nem elégedtünk meg egy könyvbemutatóval, a kiállításokkal, a népdalok éneklésével, de „élőben” is bemutattuk a viseleteket, Bódi Éva fazekas-tanfolyamot tartott a gyereknek, Szántó Zoltán (Sancho Pékség) és Tóth Tibor hentesmester jóvoltából hazai ízekkel jóllakattuk minden vendégünket és az Ihajla csapat az éjszaka közepéig szolgálta ki a táncházunk közönségét.
Köszönet a viseleteket felöltő lányoknak, asszonyoknak, a Városi Asszonykörnek, amelynek tagjai számolatlanul sütötték és kínálták a helyszínen sütött krumplis mackót!

 (Április 9-én, Sülysápon bemutatjuk: A Tápió mente viselete I. )