Tápiómente Népviselete borító kicsi

Terék József új könyvében öt Tápió menti település – Mende, Úri, Sülysáp (Tápiósáp, Tápiósüly) Tápiószecső, és Tápióság – népviseltét mutatja be.
Terék József zenepedagógusként, népzenészként, népzenekutatóként évek óta járja a Tápió-vidéket. A települések népzenéjét bemutató CD-lemezek, könyvek, kiadványok elkészítése során alkalmanként nem csak az adatközlők dalait rögzítette, de egyre többször rácsodálkozott a fiókok mélyéről előkerülő régi ruhadarabokra, „viseletes”, megsárgult fotográfiákra is.

Több mint 600 alkalommal ült autóba, kopogtatott be idősemberek, településük múltját kutató lokálpatrióták ajtaján. Nem csak az ajtók, de a lelkek kinyitásához sok ezer percet, sok száz megható, figyelmes órát áldozott rá Terék József, aki még csak nem is néprajztudós!

Nem is állítja ezt magáról!

A Tápió mente népi múltjának megszállott kutakodója ő csupán, akinek joga és kötelessége közzé tennie a fellelt kincsek régi és új fényképeit, leírásait. Mindezek hitelességéhez azonban három néprajztudós, Hortiné dr. Bathó Edit, a Jász Múzeum igazgatója lektorként, Dr. Baksa Brigitta, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanára véleményező, segítő tanácsadóként, a mendei, tápiószecsői fejezet társszerzőjeként és Dr. Király Katalin, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének igazgatója – szintén a mendei fejezet társszerzőjeként – is a nevét adta.
Terék József munkáját további társszerzők is segítették: Benyovics Mihályné Rojtos Mária – Mende, Szörfiné Solti Erzsébet – Úri, Zemen Pálné Szabó Katalin – Sülysáp (Tápiósáp, Tápiósüly), Dr. Anka László, Dr. Ágnecz Lászlóné Palotai Erzsébet, Bata Tímea – Tápiószecső, Jáger Mária – Tápióság.
Az 1985-ben megjelent A Tápió mente néprajza c. műben Újváriné Kerékgyártó Adrienne tanulmánya az akkori kutatások legteljesebb feldolgozásával megjelent tanulmánya óta 31 esztendő telt el. Ezen 30 esztendőben - többek között Terék József és szerzőtársainak is köszönhetően – újabb régi fényképek, viseletek kerültek elő, amelyek kiegészíthetik, gazdagíthatják, és még teljesebbé tehetik szűkebb pátriánk néprajzi értékeiről alkotott képünket.

A most megjelenő műben öt, a megjelenést anyagilag is támogató település szerepel, ám Terék József feltett szándéka, hogy a további Tápió menti városok, falvak értékeit is rögzíti majd egy, talán 3-4 év múlva megjelenő második kötetben.

A 200 A/4-es oldalon, 475 színes, fekete fehér, új és régi képpel gazdagon illusztrált könyv ára 5000 Ft lesz és 2016. április 9-én, 17 órától, Sülysápon, a Wass Albert Művelődési Központban kerül bemutatásra. A 300 példányban megjelenő munkát már ma, a Szerzőnél- 06 70 386 3910 vagy nálam, a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail fiókomon is meg lehet rendelni.
A könyvbemutató után azonnal kezdődik a Póthúsvéti Ihajla táncház, korongozással, mackósütéssel, amelynek első órájában dedikáltatni is lehet a könyvet!