Egyedüli magyarként a „UK Songwriting Contest 2015” a zeneszerző világversenyen!
(Terék József elődöntős szerzeményeihez néhány képet is hozzáillesztettem a közelmúltból.T.L.)
Magyarországon nincs nagy hírértéke a nemzetközi zeneszerző világversenyeknek, pedig idén a Hip-Hop kategóriában Király Viktor is indult.

Legalábbis általában nem sokat hallani róluk a médiában, viszont akik indulnak rajta, azok nagyon is számon tartják, sőt külföldön is jegyzik ezeket a versenyeket. Nagyon nehéz bárkinek is bejutni az elődöntőbe, döntőbe, esetleg helyezettnek lenni. Ami viszont jó, hogy az is egyenlő esélyekkel indul egy ilyen megmérettetésen, aki itthon nem látható és hallható éjjel-nappal a médiában.

Idén közel 7000 zeneszám érkezett be a világ minden országából, melyeket 17 kategóriába lehetett benevezni. Én minden évben Instrumental (hangszeres) kategóriába neveztem be 2010 óta. Első évben egyből döntős is lett két számom (Antré, Hora Fantasia), majd négy év eredménytelen próbálkozás után most ismételten bejutottam, mint elődöntős. A végelszámolásnál sajnos nem kerültem be a legjobbnak ítélt döntősök közé, de egyedüliként képviseltem Magyarországot, illetve szűkebb Pátriámat, a Tápió-mentét (szülőfalumat, Tápiószelét, illetve a már több mint nyolc éve otthont adó Hévízgyörköt).

Csak mellékesen jegyzem meg, hogy idén az International Songwriting Competition, amerikai (Nashville) rendezésű zeneszerző világversenyen mindösszesen három magyar (Király Viktor – Hip-Hop, Kiss Erzsi – Latin, Terék József – Instrumental kategóriában) képviselte hazánkat a döntőben. Sajnos nem lettünk helyezettek, de hatalmas dolog ott lenni a legjobbak között. Idén mintegy 20.000 zeneszám érkezett be erre a versenyre, ahol 15 kategóriába neveztek a versenyzők. Jómagam 2010 és 2011 óta most vagyok harmadik alkalommal döntős.

Király Viktornak köszönhetően nagyon sok emberhez eljutott a versenynek a híre, és nagy örömömre rendkívül korrekt módon minden média-megnyilvánulásánál (újságok, internetes portálok) valamennyien meg voltunk említve.

Minden évben megrendezésre kerül Angliában a „UK Songwriting Contest”. Az elmúlt években is voltak eredményes magyar szereplők, mint például Jazz kategóriában Sárik Péter, Fábián Juli, akik helyezettek is voltak 2010-ben.

A versenyeken központi szerepet kap zenéimben a magyar zene, mely mind hangszerelésében, mind pedig megszólalásában magyar. A népzene keveredik a cigányzenével és a klasszikus zenével, mindez pedig megszólal hegedű, brácsa, cimbalom, nagybőgő, klarinét, harmonika hangszereken. Sajnos mindegyik számnál érzem már a jelentkezés pillanatában, hogy még hiányzik valami plusz. Azt hiszem megtaláltam az okát, jövőre ismét indulok, hasonló lelkesedéssel, mint eddig minden évben.

Mindenkit biztatok, hogy induljon el ezeken a fantasztikus versenyeken, megéri!