2015.11.03. Mórások a WAMKKban koll

Éppen csak hat esztendő telt el azóta, hogy először sikerült a becsábítanunk a sülysápi művelődési házba a helybéli óvoda apróságait egy meseszínházra. tapiokultura.huTL.KÉPEK, DeákKataKÉPEI


Csábítani persze leginkább az óvó néniket kellett, akik addig inkább vagy a szomszédtelepülésekre cipelték el a kicsiket, vagy éppen az ovi termeibe szerveztek le előadásokat. „Mi” autóbuszt szereztünk, olcsók is voltunk, a Csicsergő Óvoda pedagógusaival össze is barátkoztunk, (közös társulatunk is van azóta!), így mára már természetes, hogy a mire egy sülysápi csöppség elballag az ovijából, már legalább 12-15 alakalommal volt a vendégünk.
Elejétől kezdve szerettük volna, ha kisdiákként is eljönnek hozzánk néha a gyerekek, ezért fel is ajánlottuk a két sülysápi iskolának a délelőtti szervezett koncerteket, színházi előadásokat. Bár sajnáltuk, de megértettük, hogy az iskolai napirendbe, tanmenetbe nem illeszthetők be a WAMKK-programok.
Eddig!
Hidvégi Mellinda igazgató asszony most úgy gondolta, hogy egy Benedek Elek mese bábjátékos bemutatása megérhet egy magyaros tanórát. Talán a kis nevelteknek is élmény lehet egy séta, egy autóbuszos utazás a WAMKK-ba, ahol igazi színházi körítéssel, fényekkel, hangosítással segíthetik a népművelők is a varázslat létrejöttét.
Így hát tegnapelőtt elindult az első, a második, és a harmadik osztály, hogy a Malom utcából és messzeség ködébe vesző szőlősnyaralói tagiskolából eljusson az Óperenciás tengeren is túlra, egészen a művelődési központ kellős közepébe. A gyerekek, meg mi, felnőttek is sikeresen leküzdöttük a magunk távolságait.
Az elsősök ismernek bennünket, ismerik a „házat”. Tavaly is, azelőtt, meg azelőtt is jártak nálunk, csak akkor nagycsoportosok, középsősök, meg „beszoktatós” kicsik voltak. A másodikosoknak egy, a harmadikosoknak két esztendő kimaradt, de láttam rajtuk, hogy emlékeznek még ránk.
Időben, jókedvűen, láthatóan élményekre vágyva, kíváncsian érkeztek meg. Köszönet Győri Antalnak, a helyi autóbuszjáratokat üzemeltető cég vezetőjének és a „biztonsági tartalék” szerepét az Összefogás Sülysápért Egyesület kisbuszával elvállaló Katus Norbertnek!
Pontosak voltak a színészek is. A díszlet félórával a kezdés előtt elkészült, a hangtechnikát, a fényeket Zárda Norbert kollégám már tegnap „beélesítette”. Deák Kata fényképezőgéppel kezében már az autóbusz begördülése előtt a parkolónkban várakozott, és még a nagyteremben is megy a fűtés… Oly „mesésen” tökéletes itt minden, hogy el sem hiszem! De vajon majd teszik-e nekik? Elégedettek lesznek-e a gyerekek és tanítóik?
Aztán elsötétül a nézőtér, szétmegy a függöny, feltűnik a díszlet, megszólal az első szereplő… és hallom az első „hűűűű-t”, a morajló csodálkozást, a „szurkolói” bekiabálást, majd látom a kikerekedet szemeket, a tátott szájakat, az önfeledt, magukba és a mesébe feledkezett mosolyokat…
No, rendben lesz ez!
És nagy zörejjel lehull a kő az én lelkemről is, mert nagy volt a tét, amelyet magam raktam magamra!

Bár néhány sülysápi szerint Sülysápon „nincs semmi, nem történik semmi, romhalmaz minden” (ez „van” Nagykátán, Tóalmáson, Tápiószecsőn… is) én nem panaszkodom! Évente sokszor megtelik a ház a néptánc-műsorokra, a színházakra, a tréfás nőnapunkra, de még a könyvbemutatóinknak, vagy a világháborús centenáriumi rendezvényünknek is szép közönsége van, és bár fanyalgók mindig vannak, de a városavatónkra, a városnapunkra, a piacavatónkra azt mondani, hogy „kevesen voltak”,...

2014-ben 125 programot segítettünk a Mesés Óvó Nénik szecsői, kátai, maglódi… fellépésétől kezdve a térségi nyugdíjas találkozóig, a Szent István naptól a Kapás Gyűjtemény tárlatvezetéseiig, a Tápiómente Táncegyüttes gálaműsorától az ovis majálisig. Nem történne semmi, ha egy-két eseménnyel, mondjuk a mesematinékkal kevesebbek lennénk.

Nem történne semmi?

De!

Büszke vagyok rá, hogy közreműködhettem egy település várossá válásának ünnepi rendezvényén, hogy Sülysáp népdalai immár két CD lemezen is megőriztettek, hogy a folyamatosan szépülő kisváros köztéri szobrainak avatásán ott lehettem, hogy minőségi programjaink egy részének is sokszor van értő közönsége…

De mindez semmit nem érne, ha a sülysápi gyerekek nem lennének a vendégeink a mesematinékon, a gyereknapokon, városi nagyrendezvényeken, a Kapás Gyűjteményben…
Ezért jó néhány népművelői esztendővel, nagy sikerekkel és porba sújtó kudarcok fájdalmával a hátam mögött most, a Mórás diákok érkezése előtt úgy izgultam, mintha ma kezdeném ezt a pályát.

Tetszett nekik! A gyerekeknek és a pedagógusoknak is! Hála Istennek!

Talán eljönnek máskor is!

Köszönet Máté Bernadettnek és Strausz Tündének, a Holdfű Színház művészeinek!

A félig sülysápi Detti és a budapesti Tünde a Kispesti Kisszínházzal is többször járt már a WAMKK-ban. Új, kétszemélyes magántársulatuk második produkcióját már tavaly is jó szívvel ajánlottam körbe a Tápió menti kollégámnál. Hívták is őket sokan.
A Benedek Elek által megírt jó és rossz lány Holle anyó-történetét nagyon szépen, mívesen, ötletesen állították színpadra. Bábokkal és „személyükkel” is játszanak. Folyamatos üteme, dinamikája van a darabnak, amelyben a díszletek, kellékek, bábok, szereplők, dalok, dallamok „pörgetése” tudatosan kidolgozott, semmiképpen nem öncélú. Kiérlelt, kidolgozott előadás!

Tudtam, hogy miért Dettit és Tündét kértem fel, hogy ők legyenek a WAMKK első „iskolás” matiné programjának fellépői. Bíztam bennünk, de így is előfordulhatott volna, hogy a gyerekeknek és tanítóknak más lesz a véleményük, mint nekem. De „bejött” ez most nekik és nekünk is!

Így most reménykedhetünk a folytatásban!

December 4-én Fabók Mancsi fesztiváldíjas remek darabjával, a Székely leány és az ördöggel várjuk majd a diákokat. (Ha sikerül a tervünk, és meg tudjuk oldani a szállítást, akkor egy nap, egymás után kétszer is be kell majd mutatni az előadást, hiszen az ovisokról sem szeretnénk megfeledkezni!)

Sülysáp Város Önkormányzata, vezetése hetedik éve támogatja a WAMKK minden gyermekprogramját. Az önkormányzat, a WAMKK, a Móra Ferenc Általános Iskola, a Holdfű Színház, Győri Antal és a Gyorspeed Kft, az Összefogás Sülysápért Egyesület együttműködése nyomán, ezt a diákoknak elsőként ajánlott „bevezető” mesematinét ajándékba adhattuk a gyerekeknek.

Köszönettel fogadjuk minden sülysápi vállalkozó, cég, polgár adományát, amellyel a WAMKK további gyermekprogramjait segítenék!